Riba sa žara kuhana s raštikom i krumpirom jednostavna je i lagana delicija koju ćete zavoljeti na prvu. Raštika je u svijetu jedna od najintrigantnijih namirnica, posebno cijenjena zbog svojih iznimnih nutritivnih i ljekovitih svojstava. Po porciji prosječno iznosi samo 49 kalorija, a uz dodatak ribe, kuhanog krumpira i savršeno odabranih začina predstavlja jedno od najzdravijih, ali i najukusnijih jela u kojem ćemo uživati u hladnim danima.
RIBA SA ŽARA S KUHANOM RAŠTIKOM I KRUMPIROM
Sastojci:
Riba brancin - 2 kg
Raštika - 40 dkg
Krumpir - 20 dkg
Sol po želji
Maslinovo ulje po želji
Priprema:
Ribu očistiti od ljuski i utrobe, ispeći na otvorenoj vatri. Krumpire i raštiku oprati i ubaciti u lonac s kipućom vodom te kuhati desetak minuta. Posoliti Stonskom soli po želji. Prilikom serviranja zaliti domaćim maslinovim uljem.
ORZOTO OD SIPE
Za četiri osobe
Sastojci:
1 kg očišćene jadranske sipe
500 g sitno sjeckane kapule
3-4 režnja češnjaka
List lovora
Stonska sol
Papar
Maslinovo ulje
1 dl crnog vina
0.5 l ribljeg temeljca
0.3 l šalše
100 g ukiseljenog motra
List peršina
400 g orza/ječam
Priprema:
Orzo oprati i djelomično skuhati. Dodati maslinovo ulje i ostaviti u tekućini u kojoj se kuhao. Zažutiti luk, dodati sipu rezanu na tanke trakice no ne previše tanke. Začiniti, dodati češnjak i lovor. Kada je djelomično gotovo dodati šalšu, kratko kuhati te zatim dodati vino. Kada vino ispari i sve dostigne umjerenu gustoću dodati orzo i dobro izmiješati. Servirati s malo motra na vrhu orza. Motar je mediteranska samonikla biljka uskih mesnatih listova koja raste gotovo iz kamena. Možemo je kuhati lešo ili je raditi na salatu s maslinovim uljem i češnjakom.
WOK S TUNOM
Za četiri osobe:
Sastojci:
-2 komada mladog luka
-2 komada crvene paprika
-2 češnja češnjaka
-2 komada tikvica
-500 g svježe tune
-sol
-papar
-soja sos
-šareni sezam
-maslinovo ulje
Priprema:
Poriluk narezati na kolutiće (samo bijeli dio). Papriku i tikvicu na trakice. Češnjak narezati na listiće. Tunu nasjeckati na kockice cca 2x2 cm i marinirati solju, paprom i soyom. Prije pečenja uvaljati u sezam. U zagrijanu wok tavu staviti 0,05 ml. maslinovog ulja. Prvo ispržiti tunu sa svih strana. Izvaditi van i ostaviti da se malo ocijedi.
Na masnoću od prženja tune baciti paprike i češnjak, pržiti cca 2 min, zatim dodati tikvice. Kada tikvice omekšaju dodati mladi luk i podliti sa sojom (po potrebi sa malo ribljeg temeljca). Kada provri skloniti s vatre. Servirati povrće, na njega posložiti kockice tune, preko tune staviti sitno sjeckani mladi luk (zeleni dio)!
MEDITERANSKA ROLICA
Sastojci za 4 rolice:
-100g brašna za tempuru
-10 g oštrog brašna
-0.5 l suncokretovog ulja
-50 g svježih jadranskih kozica
-20 g krastavca
-20 g avokada
-40 g fileta svježe jadranske tune
-300 g kuhane sushi riže
-1 list nori alge
- bosiljak
-crne pečene masline
Priprema:
U brašno za tempuru dodati malo soli i vode dok se ne dobije smjesa malo gušća od one za plalačinke. Dobro smjesu ohladiti.
Svježe jadranske kozice uvaljati u oštro brašno zatim u dobro ohlađenu tempuru pa u duboko ulje, pržiti dok se ne zarumene. List nori alge prerezati po pola zatim na svaku polovicu rasprostraniti sushi rižu, okrenuti na stranu na kojoj je alga te dodati pržene kozice, krastavac i avokado koje smo prethodno narezali na prutiće. Sastojke zarolajte u sushi rolicu.
Filet jadranske tune narezati na tanke gotovo prozirne fetice te lagano zapržiti na tavi 10 sek, fete tune složiti na prethodno zarolanu rolicu, narezati rolicu te na svaki zalogaj dodati malo bosiljka i masline.