FOOD TIPS // chef TOMISLAV ANTOLIĆ održao je radionicu o riži

    Chef Tomislav Antolić odradio je radionicu u zagrebačkoj Loži te nas uveo u svijet riže. Učili smo o riži i degustirali četiri različite vrste rižota.

    5

     Piše: Ana Kuštre

    Prvi korak za dobar rižoto je sami pristup namirnicama te njihovo pravilno tretiranje. Za početak bi bilo dobro da obzirom na godišnje doba odaberemo namirnice koje su nutritivno bogate te sezonske.

    Rižu i ostale namirnice možemo uvijek pronaći na policama dućana pa samo pripazite da budu kvalitetne.

    U ovom slučaju izabrali smo Carnaroli rižu jer ima kratko i debelo zrno koje je puno škroba, radi čega će rižoto biti kremastiji.

    1

    Sezona je šparoga pa smo ih kombinirali uz kozice. Chef Antolić donosi vam osnovne savjete za izradu rižota.

    1. Odabir adekvatne riže i glavnih namirnica.
    2. Izrada kvalitetnog temeljaca za izradu rižota kojim dobivate kvalitetniji i bolji okus samoga rižota.
    3. Pravilno tostiranje riže, ali ne predugo da ne dobijemo kontraefekt.
    4. Poprženu rižu podlijemo bijelim vinom te vrućim temeljcem. Konstantno pomalo dodajemo temeljac, toliko koliko riža može upiti. Stalnim miješanjem oslobodit ćemo čim više škroba.
    5. Na kraju začinimo i umiješamo ribani tvrdi sir i čim hladniji maslac. Kuharskim nazivom zvano mantekiranje!

    Servirajte rižoto u lijepom tanjuri i ukrasite. Među polaznicima radionice bio je i Nikša Kušelj koji je sudjelovao u Masterchefu Hrvatska i veganka Anita Matić Delić poznata kao #glumicapakuha.

     3

     

    11