FOTOREPORTER ANTO MAGZAN // izložba 'NA ZADATKU' - ciklus izrazito koloritnih prizora, punih vitalnosti, života

  Fotograf Anto Magzan predstavlja se u Galeriji Kraluš (Pučkog otvorenog učilišta, Sveti Ivan Zelina, Vatrogasna 3) u četvrtak 6. listopada nizom živopisnih fotografija objedinjenenih u ciklusu “Na zadatku”, kadrovima koji prate ljude u svakodnevnim poslovima i zadacima.

  Tekst: Marijan Grakalić

  14.02.2015., Zagreb - U Domu sportova Masimo Savic odrzao je koncert na Dan zaljubljenih.Photo:Anto Magzan/PIXSELL
  Massimo

  Riječ je o fotografijama koje govore i o društvenoj podijeljenosti, klasnom aspektu, jer Magzan fotografira i npr. građevinske radnike u pauzi, žene koje zastaju s vrećicama punim namirnica. U njima nalazimo i celebrity fotografije, poznate domaće i svjetske ličnosti. Snimljena su razna velika događanja; spektakli sporta, glazbe i plesa.

  Magzan portretira i političare “na zadatku”, a te fotografije imaju u sebi i društveni komentar jer namjerno potenciraju teatralno, groteskno ili čak parodično. Riječ je o ciklusu izrazito koloritnih prizora, punih vitalnosti, života, te o neobičnim portretima umjetnika.

  Kustosica Iva Koerbler očituje se o Magzanovoj fotografskoj estetici koje obilježava veliko i sveobuhvatno iskustvo na području reportažne, tzv. ulične i portretne fotografije za koje je nagrađen inozemnim priznanjima. Naime, njegov prepoznatljiv stil fotografiranja, baziran na snažnim crno-bijelim kontrastima i dubokim baroknim sjenama iz kojih izviruju fotografu važni detalji, iznimno emotivno djeluje na promatrača.

  02.Prosvjedi u Varšavskoj Tomislav Tomašević
  Prosvjedi u Varšavskoj, Tomislav Tomašević

  Presudan trenutak, kao bitna odrednica u Magzanovom reporterskom radu, stvara iznimno čitljivu priču u jedinstvenom kadru, bilo da se radi o spektakularnom događaju, hvatanju srži portretirane osobe ili o jednostavnom uličnom životu grada. Naoko reporterski stil Magzanova rada krije u sebi i osebujnu nit umjetničkog pristupa koja scenu dodatno oplemenjuje, pa tako ne možemo kazati da se radi „samo“ o fotografskoj reportaži. O tom nam svjedoči i ova izložba “Na zadatku”.

  Anto Magzan rođen je 1979. godine u Zenici, a od 1998. živi i radi u Zagrebu. Profesionalni put započinje u Večernjem listu, a nastavlja ga u fotoagenciji Pixsell. Od 2017. djeluje kao samostalni umjetnik te se paralelno posvećuje umjetničkoj, novinskoj i komercijalnoj fotografiji.

  03.Zapljena
  Zapljena

  Do sada je izlagao na osam samostalnih i više od pedeset skupnih izložbi. Član je Hrvatskog novinarskog društva, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i ULUPUH-a gdje predsjeda Nadzornim odborom.

  Samostalne izložbe:
  2022. „Sarajevo Light&Shade“, Galerija Kranjčar, Zagreb
  2019. „Barcelona Light&Shade“, Galerija ULUPUH, Zagreb
  2015. „Kroz ušicu igle“, KIC, Zagreb
  2014. „Experiment“, Galerija ULUPUH, Zagreb
  2014. „Zlatne godine, sportaši nekad i sad“, Galerija Modulor, Zagreb
  2012. „Sydney Light&Shade“, Galerija ULUPUH, Zagreb
  2011. „Reminiscencije na Modni ormar“, Medijateka Francuskog instituta, Zagreb
  2010. „Give me five“, Galerija Stančić, Zagreb

   04.Rihanna na premijeri filma u Sydneyu

  Rihanna na premijeri filma u Sydneyu

  05.Balerina

  Balerina