GORAN LELAS // hommage ilustratoru i umjetniku igračaka u Galeriji Kranjčar ovaj četvrtak

  Zagrebačka Galerija Kranjčar najavljuje otvorenje izložbe 'Krcato malih ribeka' kao hommage Goranu Lelasu (1958.-2020.) ovaj četvrtak 4.4.2024. u 19 sati. Posvećen mašti, smatrao je da je stvarnost baš kao što si je stvorimo, poželimo, možemo sve. Ona je iluzija i takvom ju je činio svojim kreacijama za velike i male, svi su mogli, i dalje uživaju u njegovim idejama koje žive i dalje.

   goran lelas kranjcar2

  Gorana Lelasa, ilustratora, umjetničkog direktora Voguea, dizajnera i kostimografa, osobito priznatog u "malenom" gradu New Yorku, često se moglo susresti u šetnji Zagrebom i uvijek s osmijehom na licu.

  Rođen je 1958. g. u Zagrebu. Diplomirao je dizajn na Tekstilnom fakultetu u Zagrebu. Nakon što nekoliko puta nije primljen na Akademiju likovnih umjetnosti odlazi u Italiju gdje započinje karijeru u modnom časopisu Vanity a zatim realizira svoju najdužu suradnju upravo s Vogueom. Živio je i radio osim u Hrvatskoj i u Italiji, New Yorku i Japanu. Često je kao kostimograf surađivao sa Krešimirom Dolenčićem a suradnju su započeli operom "Aida" u koprodukciji šangajske opere i opere iz New Jerseyja.

  Ostvario je uspješnu predstavu "Somewhere City", nastalu po njegovoj bajci za djecu i odrasle s naglašenom mirovnom i ekološkom porukom o letećem gradu. Nizom igračaka koje se prodaju širom svijeta a i u prestižnom muzejskom dućanu njujorškog Muzeja moderne umjetnosti (MOMA), Goran Lelas nam je ostavio najvažniju poruku a ta je da uvijek u sebi i u odrasloj dobi treba sačuvati dječju maštovitost i zaigranost.

  goran lelas kranjcar

  „Iluzija za mene ne postoji. Sve je stvarnost, od trenutka kad se rodiš ulaziš u svijet mašte debelo opskrbljen darovima i kanalima za spajanje. Stvarnost je za mene irealna jer smo je nekako uspjeli stvoriti lažno realnom. Realnost je nešto drugo, a iluzija je zgodna riječ koja zvuči kao isprika ako se, u nazovi realnom svijetu, netko usudi igrati. Mislim da se za igru i maštu apsolutno ne treba nikome ispričavati ili to nazivati iluzijom.“ - izjavio je, piše Večernji list.