4 atrakcije u 2 dana @ GRAZ // light instalacije, biftek s tartufima, Schlossberg i Kunsthaus

  Što se sve lijepoga može napraviti kombinacijom zvuka i svijetla, s dolaskom večeri grad postaje čarobna šuma efekata impresivnih kombinacija nijansi. Prošli smo centrom Graza koji je bio prepun instalacija, Festival svijetla i zvuka odnosno Klanglicht ovu je austrijsku shopping meku pretvorio u likovno impresivan pejzaž.

   graz duda2

  - Ovogodišnji festival posvećen je umjetničkoj potrazi za tragovima s pitanjima o stvarnosti i percepciji, postojanju i prolaznosti. Prisutnost i prisutnost publike stvaraju simfonije susreta i fizičku interakciju pretvaraju u blistave vizualnosti. Instalacije renomiranih domaćih i svjetskih umjetnika podjednako stvaraju asocijacije na čežnje, snove i trenutna stanja. Podsjećaju nas na ono što je bilo, pokazuju nam nove poglede na jedinstvenost našeg svijeta, govore o snazi ​​promjene i time ocrtavaju ne samo kako će biti, nego i kako bi moglo biti. To je privremeno umjetničko djelo sazdano od svjetla i zvuka koje se stvara; dirljiv, dojmljiv i dalekosežan kao i sam umjetnički govor: Gdje su oni, tragovi umjetnosti, i jesu li oni jedini preživjeli? - objavio je grad povodom Klanglichta.

  graz duda3

  Diljem grada, izloženi su radovi Miriam Prantl, Raphaele Riepl, NEON GOLDEN, Manfreda Erjautza, Stefana Kainbachera, Mehmeta Güna i Keitha Sonniera.

  graz duda4

  International truffle market in the Paradeishof - Uz istaknute internacionalne i već dobro poznate tartufe iz Albe i Istre, tu je i manji, fini izbor tartufa iz Graza. U ponudi su kvalitetni i inovativni proizvodi od tartufa domaćih i autentičnih proizvođača - objavljeno je povodom sajma.

  Graz ima onu neku retro elegantnu vibru, oduvijek je to bila naša omiljena stanica.

  graz duda33

  Trüffelfestival Graz - Graz Tourismus - Werner Krug

  Preslatki mali trg, zelenilo, štandovi, cool ekipa i super klopa - tu su razne gastro formule s tartufima, naravno - od sireva i salama do čokoladne kreme, maslaca, meda... Osim bijelog tartufa, tu su tipični Alba proizvodi poput lješnjaka, tjestenine Tajarin ili Riso Carnaroli, jedne od najboljih talijanskih sorti riže. Tržišnu ponudu zaokružuje internacionalna selekcija vina s tartufima iz Pijemonta, Umbrije, Istre i Štajerske, koja savršeno pristaju uz jela s tartufima i postaju kulinarski vrhunci - javljaju.

  graz duda tartufi vino

  Dakle svake godine predstave i odaberu 3 vina koja idu super uz tartufe. Sljubljuju se, kak bi gastro majstori rekli.

  duda graz el gaucho

  Slično je i po lokalnim restoranima, možete birati ribanje bijelih ili crnih tartufa direktno na meso ili neku drugu klopu - ja sam isprobala bijele na svoj biftek. Lokacija: restoran El Gaucho.

   graz duda1

  Schlossberg ima brdo stepenica - išli smo liftom. To je tvrđava usred grada, doslovno u prijevodu znači Planina dvorca. Gore je i muzej o povijesti grada.

  Prije više od 1000 godina mala utvrda koja je stajala na izbočini stijene dala je gradu ime. Izvedeno od slavenske riječi 'Gradec', Graz znači "mali dvorac". Nakon 1544. godine, prema nacrtima Domenica dell’Allia, proširena je u ogromnu renesansnu tvrđavu.

  duda graz 6643

  Predivno je, visoko iznad grada, ima vidikovac i kafić.

  Do dolje se možete spustiti toboganom, kroz cijev, neki su od ekipe išli, ali ne i ja. Put dolje traje oko pola minuta, zafrkne te potpuno, juriš, neki su izletjeli van blijede face, ali ono - išli bi opet, vele.

   KUNSTHAUS GRAZ DUDA2

  Kunsthaus, prepoznatljivi plavi alien u urbanom okruženju

  Skupna izložba The Other - koja se prikazuje u Space02 u sklopu 20 godina Kunsthausa u Grazu - bavi se temama o identitetu, povijesti, pripadnosti i isključenosti te otvara široku paletu perspektiva s brojnim međunarodnim idejama.

  KUNSTHAUS GRAZ DUDA3

  Čini se da granica, u svoj svojoj višeznačnosti i složenosti, više nije marginalna, već je postala središte našeg postojanja i postala bitan element suvremene heterogenosti. U tom kontekstu, izložba nastoji osporiti tradicionalne ideje o granicama kroz različita pitanja te također predložiti moguće društvene i političke transformacije za budućnost - objavio je Kunsthaus.

   

  @dubravkapz #graz #art #travel #lightinstalation ♬ Je te laisserai de mots - noel.smt

   

  Tu su djela Nike Autor, Kader Attia, Rossella Biscotti, Black Quantum Futurism (BQF), Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová, Jasmina Cibic, Lana Čmajčanin, Olafur Eliasson, IRWIN, Bouchra Khalili, Kapwani Kiwanga, Marina Naprushkina, Driton Selmani, Société Réaliste, Jonas Staal, Helene Thümmel, Hannes Zebedin.

   

  KUNSTHAUS GRAZ DUDA5

  KUNSTHAUS GRAZ DUDA4

  KUNSTHAUS GRAZ DUDA1