HAPPY BUBBLY DAY // 6. Salon pjenušavih vina Zagreb u petak 2. lipnja 2023.

  6. Salon pjenušavih vina Zagreb održat će se u Restoranu Maksimir u petak, 2. lipnja (15-21h), gdje će posjetitelji uživati u najbolje ocijenjenim pjenušavim vinima mreže Salon of Sparkling Wines, a sve skupa bit će 30-tak vinara iz Slovenije, Hrvatske i Italije. Ondje će biti podijeljena priznanja laureatima: Apsolutni šampion pjenušavog međunarodnog ocjenjivanja je Kopjarev Rosé organic pinot noir brut, na drugom je Josipovićev Jazz, a na trećem 1288 vinarije Pavlomir. U kategoriji ružičastih pjenušaca odlično drugo mjesto zauzeo je Kota Rosé 260 extra brut. Sve pjenušce možete kušati na 6. Salonu pjenušavih vina Zagreb.

  salon spark wines6

  Od prošle godine zagrebački i ljubljanski Salon preselili su se na (polu)otvorene prostore, okružene zelenilom i time privukli još više posjetitelja. Uz kušanje pjenušaca i druženje s vinarima, posjetitelji će moći sudjelovati u dvije vinske radionice, na koje je ulaz besplatan, uz prethodnu prijavu. Time i ovaj put organizatori ističu važnost edukacije i podizanja kulture stola na višu razinu.

  salon spark wines2

  Ulaznice se mogu kupiti u pretprodaji po cijeni od 30 eura (Entrio) ili na dan Salona, na ulazu, na blagajni.
  Popis izlagača: https://www.salonofsparklingwines.com/zagreb
   
  I ove godine izlagači će svoja vina predstaviti u velikoj dvorani, a posjetitelji će moći šetati i sjediti i na terasi restorana Maksimir te u pauzama naručiti jela pripremljena kao poseban »pjenušavi menu restorana Maksimir« za ovu prigodu.
  Da bi doživljaj bio »kao na filmu« pobrinut će se Elma & Admir iz sastava Filmmusicorkestar, s filmskom glazbom. Za hidrataciju će se pobrinuti voda Cetina, Tvornica Leda uljepšat će prostor ledenim skulpturama, a na radionicama ćemo piti vina iz posebnih čaša tvrtke Riedel - objasnila je direktorica Salona prof. Marija Vukelić, dodavši da se zagrebački događaj već šest godina organizira po slovenskoj licenci mreže »Salon of Sparkling Wines« i da su slovenski proizvođači pjenušavih vina uvijek rado viđeni gosti u Hrvatskoj, kao i Hrvati u Sloveniji. Najavila je i 9. Salon penečih vin Ljubljana koji će se održati tjedan dana nakon zagrebačkog, 9.06.2023.

  salon spark wines65

  Ocjenjivanje mreže Salon of Sparkling Wines – Hrvati apsolutni pobjednici

  Kao i dosadašnjih godina, organizirano je veliko međunarodno ocjenjivanje mreže Salon of Sparkling Wines, održano u Ljubljani, 20.05.2023.u restoranu Pen Klub. Sedmeročlanu komisiju hrvatskih i slovenskih enologa, vinskih akademika/ diplomanata londonske škole WSET predvodila je predsjednica izv.prof. dr Ana-Marija Jagatić Korenika s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

  Komisija je ocijenila 74 uzorka. Direktorica zagrebačkog Salona, Marija Vukelić ponosno je naglasila da je prvi puta u povijesti zajedničkog ocjenjivanja apolutnu pobjedu odnijela Hrvatska - najbolji je bio Kopjar Organic Rosé Pinot Noir brut iz Središnje Bregovite Hrvatske, iz Zagorja. Dodatno, s 91,2 boda Kopjarev je rosé odnio titulu najviše ocijene u povijesti ovoga ocjenjivanja.

  salon spark wines1

  Na drugom je mjestu bijeli pjenušac Jazz brut slavonske vinarije Josipović i treći najbolji pjenušac je 1288 brut vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog. Zagorski Rosé Kota 260 extra brut osvojio je odlično 2. mjesto u kategoriji ružičastih vina tradicionalne metode.

  UKUPNI REZULTATI:
  Najviše ocjenjena vina mreže Salon of Sparling wines 2023 (ukupni pobjednici)
  1. mjesto: Kopjar Organic Rosé Pinot Noir, Središnja bregovita Hrvatska; Zagorje-Međimurje (91,20)
  2. mjesto: Josipović Jazz, Slavonija i Hrv. Podunavlje, Slavonija (90)
  3. mjesto: Pavlomir vina, 1288, Hrvatska Istra i Kvarner; Kvarner i Hrvatsko Primorje (89,60)
  Najviše ocenjena vina 6. Salona pjenušavih vina Zagreb 2023 su:
  Bijela pjenušava vina, klasična metoda
  1. mjesto: Josipović vina, Slavonija i Hrv. Podunavlje, Slavonija (90)
  2. mjesto: Pavlomir vina,1288, Hrvatska Istra i Kvarner; Kvarner i Hrvatsko Primorje (89,60)
  3. mjesto: Albiana Wines, Penina Brut, Posavje, Dolenjska; Slovenija (88,60)
  Rosé pjenušava vina, klasična metoda
  1. mjesto: Kopjar Organic Rosé Pinot Noir, Središnja bregovita Hrvatska; Zagorje-Međimurje (91,20)
  2. mjesto: Vina Kota, Rosé 260, Središnja bregovita Hr; Zagorje-Međimurje (87,80)
  3. mjesto: Radgonske Gorice, Zlata radgonska penina Ciconia Rosé brut, Podravje, Štajerska Slovenija (87,2)


  Na konferenciji za medije najavljen je prvi Kvarnerski pjenušavi doručak u vinariji Pavlomir, 24.06.2023.

  Salon pjenušavih vina Zagreb ponosi se time da je jedini vinski festival u Hrvatskoj koji cjelogodišnjim događanjima, promocijama i edukacijama pridonosi izobrazbi hrvatskih ljubitelja pjenušavih vina te je tako direktorica Marija Vukelić osmislila Pjenušave doručke u vinogradu (od Zagorja, Plešivice, Srijema, Erduta, Međimurja do Kvarnera) te pjenušave marende u Srednjoj i južnoj Dalmaciji. Tim se projektom smišljeno promovira pjenušava destinacija.

  salon spark wines4

  Organizatorica Marija Vukelić, Miroslav Palinkaš iz vinarije Pavlomir i direktorica tz Grada Novi Vinodolski, Tena Peričić

  Na konferenciji za medije predstavljen je prvi Kvarnerski pjenušavi doručak u vinogradu, organiziran u suradnji s TZ Grada Novi Vinodolski i udruženjem Vina Kvarnera, najavljen za 24.06.2023.u vinariji Pavlomir u Novom Vinodolskom. Na konferenciji za medije govorili su Miroslav Palinkaš iz vinarije Pavlomir i direktorica tz Grada Novi Vinodolski, Tena Peričić najavivši veliku 145 obljetnicu organiziranog turizma na svom području. Uz obljetnicu turizma, slavi se 30 godina Međunarodnog ljetnog karnevala te 25 godina vinarstva u Pavlomiru.

  salon spark wines5

  Ove obljetnice govore o dugoj tradiciji i važnosti ovog povijesnog grada, a jedan od slavljeničkih događaja bit će upravo Kvarnerski Pjenušavi doručak u vinogradu na koji su pozvani svi ljubitelji pjenušaca, domaćih izvornih proizvoda i dobre zabave na otvorenom.

  Partneri i prijatelji 6. Salona pjenušavih vina Zagreb su restoran Maksimir, Miva Galerija Vina/Riedel čaše, voda Cetina, Tvornica leda Zagreb, MB SuperCopy, portali Travel Advisor/Savjetnik za putovanja i Foto Foodie, TZ Grada Novi Vinodolski i vinarija Pavlomir.

  1 najbolji na ocjenjivanju – ukupni poredak: Kopjar, Josipović, Pavlomir
  2 najbolji roséi Salona pjenušavih vina Zagreb: Kopjar i Kota
  3 Najbolji bijeli: Josipović i Pavlomir
  4 Organizatori pjenušavog doručka Kvarner: Vukelić, Palinkaš, Peričić
  5 Atmosfera press konferencija
  6 Miro Palinkaš i Marija Vukelić
  7 Atmosfera – sva vina
  8 Glazbena pratnja - Filmmusicorchestar
  9 Šampion Kopjar Rose i jagoda u ledu (Tvornice Leda)


  Foto: Julio Frangen

   salon spark wines3

  salon spark wines11

  Elma & Admir iz sastava Filmmusicorkestar