Hot spot / 2 dvorca i 1 bivši samostan

  Pa tko ne bi poželio probuditi se u nekom dvorcu usred zelenila i pjeva ptičica? Dvorac Otočec jedna je od bajkovitih lokacija - dvorski park nastao je na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće, a u njemu rastu brojne autohtone vrste drveća, poput crne jele, bijele vrbe i crnih topola, te egzotične vrste drveća. Osim toga zgrada koja je obnovljena nedavno nudi vrhunski hotel s interijerom u znaku kože i drva. Drugi ljepotan u ovoj priči je renesansni dvorac Zemono u kojemu se nalazi jedan od najpoznatijih slovenskih restorana, Gostiona pri Lojzetu – ovdje caruje inovativna kuhinja vrhunskog gastro majstora Tomaža Kavčića. Kao dvorac, ali on to nije, već se radi o bivšem benediktinskom samostanu, izgleda predivan hotel Convent smješten u Ankaranu. Convent je također zadržao svoj originalan interijer i eksterijer radi čega je postao poznat i po svojoj autentičnosti.

   otocec cr

  Tretman slavnih nudi dvorac Hotel Grad Otočec s pet zvjezdica, kojeg krasi prestižna svjetska titula Relais Chateaux. Ambijent je vrhunski uređen, u skladu s originalnim zdanjem koje je po prvi puta sagrađeno davne 1252. godine. Zidovi su ostavljeni u kamenu, sačuvana su gotička i renesansna obilježja, podsjećaju na doba vitezova, dok su sobe, smeđih tonova drva i kože, opremljene na moderan način. Inače ovo je popularno mjesto i za vjenčanja, dok regularni gosti, uglavnom stranci, dolaze osjetiti mir i udaljenost od urbane sredine. Otočec je smješten u regiji Dolenjska, na rijeci Krki, a u najbliži gradić je Novo Mesto.

   otocec3 cr

  Osim šetnje gradskim parkom i okolicom, igranja golfa na obližnjem igralištu, koje ugošćava i različita prvenstva, te rekreacije u Sportskom centru Otočec ili adrenalinskih doživljaja u Pustolovnom parku Otočec, na raspolaganju je i relaksacija u termalnim bazenima i relaksacijskim centrima u obližnjim Termama Šmarješke Toplice i Termama Dolenjske Toplice. Otočec je i idealno polazište za izlete i razgledanje kulturno-povijesnih znamenitosti Dolenjske.

   otocec22 cr

  Dvorac Zemono su 1683. godine grofovi Lanthieri iz vinske kleti pretvorili u ljetnikovac. Renesansna gradnja na području Vipave sačuvana je u potpunosti, dok je interijer, koji obiluje freskama, obnovljen na način da vjerno prati original. U sklopu dvorca je slavni restoran pri Lojzetu koji vodi kuhar i gastro inovator Tomaž Kavčić. Po prvi put restoran se spominje davne 1897. godine, kad ga je vodila Tomaževa rodbina. Oduvijek je mjesto imalo vrhunski imidž kao lokacija na kojoj se dobro jede i pije, u ponudi su i dan danas domaći, lokalni specijaliteti kao i vrhunski kreativna kuhinja Tomaža Kavčića.

   zemono22
  Zemono

  zemono2
  Zemono

  zemono32

  Zemono

  zemono43
  Zemono


  Adria Convent Hotel s četiri zvjezdice restauriran je samostan Benediktinaca. Ambijent je romantičan, starinski, a zdanje je smješteno dvadesetak metara do mora, okruženo zelenilom i prekrasnim vrtom. Sobe su kombinacija modernog i klasičnog, gledaju na prirodu. Convent ima predivan atrij koji je vidljiv iz unutrašnjosti kroz velike prozore te je u njemu smještena terasa sa zelenilom i bunarom. Prednosti lokacije je tišina, udaljenost od urbane zone i svakako starinski ugođaj koji podsjeća na romantične filmove.

   convent

  U susjedstvu je i wellness, smješten pedesetak metara od ulaza u hotel, kojeg mogu koristiti i gosti Conventa. Po prvi je put zgrada napravljena u 9. stoljeću, kad je na zahtjev biskupa Trsta tamo sagrađena crkva. U 11. stoljeću dan je Benediktincima na korištenje i tamo su imali samostan sve do 1774. godine. Nakon toga neko u nekom je periodu bila tamo smještena vojna bolnica. No novi današnji vlasnik sačuvao je autentičnost mjesta i posvetio pažnju da detalji ostanu gotovo identični.

    convent2
  Convent

  convent5
  Convent

  convent54
  Convent

  convent65
  Convent

  conventrecepcija 02
  Convent

  otocec2 cr
  Convent

  otocec33 cr