HRVOJE TOMIČIĆ @ ŠTAJUN // hvarski gastro dragulj ima posebnu priču, naglasak je na domaće, ali i prezentaciju

    Nedavno sam bila na Salsa festivalu u Hvaru pa smo ručali jedan dan u Štajunu. Restoran je hit među ljubiteljima fine hrane, posebno aranžirane i lokalne, domaće te sezonske. I prostor je predivan, uređen u kamenu, na decentno elegantan način. Štajun se nalazi u samom srcu grada Hvara, u blizini katedrale. Otvorili su ga distributer vina Franko Žuvela i kuhar Hrvoje Tomičić.

    stajun443

    Popričala sam s Hrvojem, ovo su njegovi odgovori. Inače, kako mi veli, cijeli je život po restoranima, obiteljski, stoga je ovo njegova logična priča. Ležeran je, posvuda je, komunicira s gostima. Uz home made i domaću hranu, namirnice, kreativne recepte, imaju i predivnu prezentaciju, posuđe im je top, naročito ono za predjela. Predjela su prvi kontakt, veli, izuzetno su bitna ne samo nutritivno, već i izgledom, načinom slaganja.

    stajun2

    - Hjeli smo nešto drugačije 2019. i krenuli lagano. Nakon par kriza sada je super, stvarno držimo se samo kvalitete. Tu je isto prije bio restoran, no druga priča. Mi smo promijenili da bude tradicionalno i moderno. Cijeli život sam po restoranima, obiteljski, od malena sam u kuhinji, bilo je logično da to radim - .

    - Kuhinja je ovdje posebna, ima svega, ribari nose ribu, više nam je to baza. Iako smo od lani krenuli s premium mesima, Irska, Hrvatska, Japan, Argentina, Amerika. I povrće je sve preko dobavljača, vrhunske kvalitete i provjere - .

    stajun1

    - Gledamo uvijek ukomponirati da bude i tih ribljih menua, domaćih, a onda i to premium meso kvalitete koja je najbolja na svijetu. Dakle, o tom mesu se apsolutno sve zna, od kuda je... Pazimo da sve bude apsolutno najbolja kvaliteta - .

    - I prezentacija je bitna. Tanjure i općenito posuđe radimo po narudžbi, da bude posebno za nas. Bitno nam je da budu drugačiji, specifični - .

    stajun556

    Predjela su posebno bitna, to je prvi utisak gosta. Gledamo da bude top, ali i prezentacijski drugačije. I, naravno da bude ukusno, a ne samo da lijepo izgleda.

    stajun3

    - U kuhinji nas je sedmero, plus jedan čovjek na pripremi. Imamo 44 sjedeća mjesta plus 12 unutra. Na to nas ima 13 do 14, što je puno, ali kad radiš takvu kvalitetu, moraš imati super uvjete, ne možemo ispod toga - .

    - Deserte nam rade tu u Hvaru, Sweets Pastry Shop, imaju razne slastice, s njima smo od prvog dana. Brutalno rade kolače, torte, moderne, lagane, razne, stvarno vanserijski. Paze da se ne poklapaju deserti, koje rade za nas i druge lokalne restorane, kako bismo svi bili posebni - .

    stajun32

    Kuhinju otvaramo u podne, pa do 10:30. Što se tiče mjeseci, otvaramo početkom 4. mjeseca i gledamo da bude što duže. Krajem 10. mjeseca zatvaramo, otprilike. Znamo imati svadbe, no van sezone, i to manje. Najviše gostiju su zapravo ekipice, obitelji, manja društva.

    stajun243

    Trendovi se stalno mijenjaju, no nešto je stalno na menuu. Iako volimo konstantno imati ono što nas je diglo, što nas izdvaja – to su carpaccio, buratta, rižoto od lopara... to ljudi vole, ali su brutalno složene i super kvalitete. Znamo se igrati, malo nešto zamijenimo, samo da nije monotono.

    stajun884