IZLOŽBA HRVATSKOG DIZAJNA @ LAUBA // Nataša Mihaljčišin, Martina Vrdoljak Ranilović, Nika Vrbica, Vinko Racetin, Nela Gržin i Maja Miletić

  Na bijenalnoj izložbi hrvatskog dizajna koja je otvorena u Laubi, u modnoj su kategoriji predstavljena 4 profi projekta i 2 studentska. Nagrađeni su priznanjima, vidimo kreacije koje su sišle na ulicu, pret-a-porter, ali i razne inovativne verzije odjeće i oglavlja.

   

  @dubravkapz #lauba #izlozbahrvatskogdizajna #dizajn #hdd #hrvatskodizajnerskodrustvo #moda #fashion #exhibition #2023 #hdd2023 #design2023#MadeWithKeurigContest ♬ Calm LoFi song(882353) - S_R

   

  Radi se o našim poznatim autorima te onima koji su tek nedavno stupili na scenu. Generacije pokazuju raznolikost ideja i projekata - sve skupa pogledajte do 22.1.2023. Upoznavanje s dizajnom na ovaj način vrlo je intuitivan, kreacije možete pogledat izbliza, 'družiti' se s njima koliko god želite jer izlaganje na ovaj način smireniji je od klasične modne revije. U miru razgledajte ono što se nudi, dizajneri modno promišljaju, ali se i igraju raznim materijalima, stalo im je do kreacija, svijeta, dobre ideje i ekologije.

  10810009 1 750x1024

  Martina Vrdoljak Ranilović za Varteks – profi kategorija - nagrađeni rad
  O projektu je objavljeno:
  Muška i ženska zimska kolekcija za sezonu jesen-zima 2022. je komercijalna kolekcija, namijenjena serijskoj, konfekcijskoj proizvodnji za hrvatsko trzište. Dizajnirana je s namjerom da komunicira s publikom od 25 do 55 godina širokih socijalnih i društvenih slojeva, pritom ne podilazeći konvencijama, već s namjerom da bude autentična. Kolekcija balansira između klasičnog, gotovo generičkog dizajna i autentičnog modnog rukopisa. Svaka od kolekcija (muška i ženska) sastoji se od preko 300 komada, tj. više od 600 artikala koji su osmišljeni, razrađeni i pripremljeni za serijsku proizvodnju. Sam dizajn obuhvaća koncepciju, izradu konstrukcije, forme, dizajna tkanina i različitih printeva.

   

   

  Nataša Mihaljčišin – Fotosinteza – profi kategorija - posebno priznanje
  O projektu je objavljeno:
  Modna konstrukcija buduće osjećajnosti koja iscjeljuje traumu tijela sublimacijom njegovih transgresivnih i transhumanih iskustava, dopuštajući mu slobodu interferiranja i promjenu značenja tjelesnosti. Simboličko stapanje ljudskog i biljnog označava prepoznavanje biološke povezanosti između svih životnih oblika, bez obzira na njihovu evolucijsku poziciju i dodijeljeni im nivo svijesti. Moda ovdje želi funkcionirati kao dekonstrukcija prirodnog, rekonstrukcija iskustvenog, kao nada u mogućnost, izvjesnost njihove suradnje i stvaranja novog početka utemeljenog u istinskom poštovanju prirodnog i demijurškog, kozmičkog i artificijelnog, humanog i transhumanog.

   

   

  Nera Gržin NERO / Shukra Navagraha – skulpturalno modno oglavlje
  O projektu je objavljeno:
  Između ženskog lica i tijela još uvijek postoji prevelik jaz; prvo je komercijalno, drugo tabu. Kako unutar društva žena može biti shvaćena i cijenjena, umjesto fetišizirana, a sputana, dokle god postoji toliki unutarnji sukob? Žensko lice preplavljuje nas; koristimo ga ne bismo li prodali vlastiti proizvod, podigli gledanost, a nad tijelom moraliziramo, smatramo ga nečasnim pa ga cenzuriramo i sputavamo. Ako koristimo žensku pojavu kao izvor užitka zašto se ženski užitak smatra i dalje nečasnim, moralno iskvarenim, nedoličnim za razgovor? Prihvaćanjem žene kao prirodnog bića, prestajemo je gledati kao lutku, a počinjemo je cijeniti i time otklanjamo korijene seksizma i seksualnog nasilja.
  Foto: Zvonimir Ferina i Kristina Vrdoljak

  1.1 copy 1024x1280 819x1024 

  Nautilus 21 Nika Vrbica - Salicula - studentska kategorija – nagrađeni rad
  O projektu je objavljeno:
  Rad skreće pozornost na problematičnost koncepta tzv. brze mode, s fokusom na biološko i kemijsko zagađenje svjetskih voda kao njegovu posljedicu. Rezultat ovog istraživanja je konceptualna modna kolekcija Nautilus u kojoj se kombiniranjem različitih načina reciklaže poput topljenja HDPE plastike, kukičanja i patchworka sakupljenih materijala te dekonstrukcijom postojećih tkanja, stvaraju skulpturalne odjevne forme čiji je oblik inspiriran morskom florom i faunom.

  - Iznimna mi je čast što je moj diplomski rad odabran za izložbu ovakvog opsega. Izložila sam 4 reprezentativna odjevna komada iz modne kolekcije Nautilus 21. Svojim radom obradila sam temu održivosti u modnoj industriji i zagađenje voda i mora - iz čega sam crpila inspiraciju za siluete i teksture korištene u kolekciji. Nadala sam se, ali nisam očekivala, nagradu koju sam dobila u kategoriji studentski rad-modni dizajn. Ovakva nagrada zaokružila je moju TTF priču i diplomu i svakako je poticaj za dalji trud i rad u umjetničko - modnom području – rekla mi je Nika.

   

   

  DELIRIUM(A,O) Vicko Racetin – studentska kategorija - nagrađeni rad
  O projektu je objavljeno:
  Kolekcija se referira na istraživanje pojmova pretjeranog razmišljanja i straha od otvorenog prostora te osobna manična ponašanja koja ga prate. Pojam overthinking se opisuje kao proces ili slijed misli o nečemu što traje duže od uobičajenog razmišljanja. Kroz kolekciju se pokušavaju prikazati posljedice pretjeranih misli kao što su iscrpljenost, nervoza i strah; preko odabranih materijala koji kontrastiraju svojim teksturama, mekoći i bojama. Agorafobija ili strah otvorenog prostora je socijalno-anksiozni poremećaj je ovdje interpretiran slojevitošću odjevnih predmeta u svrhu zaštite tijela od okoline pri čemu nastaju jedinstvene skulpturalne siluete.

  7 768x1024

  Plantae/Growing Collection Maja Miletić – profi projekt
  O projektu je objavljeno:
  Plantae Growing Collection je kolekcija predmeta sa sličnom oblikovnom osnovom koja raste i nadograđuje se kroz vrijeme, paralelno i u pozadini sa ostalim kolekcijama dizajnerice. To su predmeti izradeni ručno od plemenitih metala, srebra ili mjedi sa 24 karatnom pozlatom. Predstavljeni radovi su nastali u periodu od listopada 2020. godine do lipnja 2022. godine. Svaki predmet sadrži istu konceptualnu osnovu, isto razmišljanje o gradaciji oblika, rastu, mijenjanju, stalnosti i nestajanju. Korišteno poludrago kamenje je srce promjene kod nekih modela jer se metal prilagođava svakom pojedinom kamenu, često sirovo obrađenom.