JESENJA degustacija hvarskih vina u Arsenalu @ HVAR

  Udruga Hvarski vinari i TZ grada Hvara organizirali su posebnu degustaciju hvarskih vina sredinom listopada uz podršku grada Hvara, općine Jelsa i TZ Splitsko-dalmatinske županije.

  hvarska degustacija vina Hvar metropola mora 15.10 7

  Cilj je bio privući turiste željne organiziranih sadržaja u „mirnijem“ okruženju nego tijekom ljetnih mjeseci. Prostor Arsenala (povijesna građevina u središtu grada Hvara, sagrađena početkom 14.st kao brodogradilište, kasnije adresa poznatog Hvarskog kazališta u 17.st, danas prostor za izložbe i manifestacije) bio je idealan za vinsko kušanje.

  hvarska degustacija vina 15.10 8 kušanje u Arsenalu

  Degustacija hvarskih vina privukla je brojne strane turiste, ali i domaće goste i otočane – koji su, u posezoni, malo odahnuli od ljetne vreve i užurbanog ritma opustivši se pijuckajući vrhunske hvarske kapljice. Na degustaciji su se mogle kušati izvorne sorte Hvara i Dalmacije – bogdanuša, prč, pošip, plavac mali; bilo je vina svih boja i oblika - bijela, ružičasta i crna, pjenušava, mirna i desertna, tako da je svaki vinski ljubitelj u Arsenalu pronašao nešto za sebe.

  hvarska degustacija vina 15.10 Ivana K Carić M Vukelić M. Hudin

  Vinari udruge Hvarski vinari - Bartul, Ventus, Pavičić, Matković, Tomić, Bell'Iakov, Zlatan Otok, Vujnović, Carić, Svirče, Luviji – posjetiteljima su predstavili svoje vinarije opisujući vina i pozivajući ih na dodatno kušanje u kušaonice. Gastronomsku pratnju pripremili su učenici Srednje škole Hvara, za glazbeni ugođaj pobrinuo se sastav „Little Sister“, dok su u hvarskoj luci plesali tradicionalni brodovi na manifestaciji Hvar metropola mora.

  hvarska degustacija vina 15.10 4 kušanje u Arsenalu

  Vinskoj degustaciji prethodilo je predavanje „Širi pogled na vinski turizam“. Na njemu su sudjelovali Ivana Krstulović Carić, dipl.ing.agr, predsjednica Udruge Hvarski vinari i Miquel Hudin, vinski novinar i kolumnist svjetski poznatog vinskog časopisa Decanter.

  Uvodnu riječ dala je Iva Belaj Šantić, direktorica TZ grada Hvara, suorganizatorica događanja, a predavanje je moderirala Marija Vukelić, prof., vinska promotorica. U temu je uvela Ivana Krstulović Carić spomenuvši najvažnije karakteristike vinarstva Hvara: otočnu proizvodnju, kontinuitet i tradiciju vinarstva – relevantne i za razvoj vinskog turizma. Miquel Hudin predstavio je zanimljive svjetske primjere enoturizma, poput Nape u Kaliforniji te Priorata u Španjolskoj, a nazočni posjetitelji su mogli uvidjeti sličnosti i razlike, povući „paralele“ i zaključiti koji bi smjer bio dobar za hvarski cjelogodišnji vinski turizam.

  hvarska degustacija vina 15.10 5

  Udruga Hvarski vinari sa svojim desetogodišnjim konstantnim djelovanjem ukazuje na važnost tradicije (i logo Udruge ukazuje na to - „Hvar otok vina, od 384. g. pr.K.“ ), a mnogi događaji na otoku i izvan njega govore o popularnosti hvarskih vina na regionalnom vinskom tržištu i šire.

  Već nekoliko godina razne se manifestacije događaju u predsezoni i posezoni, Hvar je atraktivan vinskim turistima koje uz vino zanima i gastronomija, povijest, znanost, kultura i dr. Istodobno, vinski Hvar se predstavlja ciljano izvan otoka, u Hrvatskoj i inozemstvu: dugo se pamte i prepričavaju kreativne vinske radionice, posebice u Splitu i Zagrebu, na kojima su se uz vina sljubljivale i hvarske čokolade, ali i poezija i klapska pjesma. Nedavno se u Zagrebu održalo i prvo kušanje naslijepo izvorne sorte bogdanuše „Bogom dana – bogdanuša“, koja je nekim polaznicima po prvi put ušla u vinski spektar, a onima koji je (već) poznaju, ukazala na raznolike mogućnosti sorte.

  hvarska degustacija vina 15.10 6 atosfera

  Hvarska vina imaju posebno važno mjesto na hrvatskoj vinskoj sceni, ponose se bogatstvom izvornih, lokalnih sorti, nude vina laganog i jakog tijela, niskih, srednjih i jakih alkohola, imaju sve „adute“ za privući zahtjevnog vinskog turista. Višestoljetna tradicija proizvodnje grožđa i vina na otoku Hvaru traje, ide naprijed i daje odlične rezultate zahvaljujući prvenstveno vrhunskoj kvaliteti grožđa i vina, ali i mnogim aktivnostima tijekom cijele godine koje osmišlja udruga Hvarski vinari s partnerima. Unaprijed planiranom zajedničkom promocijom i aktivnostima, vinari i otok su vidljiviji na vinskoj sceni, postižu uspjehe na lokalnom i globalnom planu i vesele se svim novim vinskim turistima.

  Fotografije: Vedran Rafael Janić
  Tekst: Zlatne riječi, Marija Vukelić