KINOTEKA U ŠUMI // PSIHO, KOSA, BRILJANTEEN i brojni filmski klasici na TUŠKANCU - kreće VEČERAS

  Program «Kinoteka u šumi» počinje danas, u utorak 25. kolovoza, projekcijom filma Psiho (1960) Alfreda Hitchcocka, jednog od prvih uistinu modernih hollywoodskih ostvarenja. Bio je to prvi studijski film koji je ponudio sliku svijeta koja je nepredvidiva, kaotična i nasilna, baš kao što je to ponekad i sam život, a Hitchcockovo iznevjeravanje dramaturgije klasičnog trilera već desetljećima inspirira autore diljem svijeta da se igraju očekivanjima gledatelja.

  Briljanteen Images courtesy of Park Circus Paramount
  BRILJANTEEN

  U srijedu, 26. kolovoza na rasporedu je Učini pravu stvar (1989) Spikea Leeja. Radi se o jednom od ključnih ostvarenja američkog filma 1980-ih: angažiranoj, stilski razigranoj te emocijama i humorom nabijenoj satiri, čije je seciranje klasnih i rasnih odnosa u SAD-u podjednako relevatno danas, kao i u vrijeme njegova nastanka. Film se prikazuje u suradnji sa Subversive Film Festivalom, kao najava retrospektive crnačkog filma «Black Light», koja će se tijekom sljedećeg festivalskog izdanja održati u kinu Kinoteka.

  Kosa Images courtesy of Park Circus MGM
  KOSA

  U četvrtak, 27. kolovoza na rasporedu je glazbeno-filmski klasik Miloša Formana Kosa (1979), oda kontrakulturi 1960-ih sa snažnom antiratnom porukom te upečatljivim soundtrackom koji ostaje u mislima i danima nakon projekcije.

  U subotu, 29. kolovoza uživamo uz Briljanteen (1978) Randala Kleisera, retro-mjuzikl koji je potvrdio zvjezdani status Johna Travolte i Olivije Newton-John, a koji je svojim zaraznim soundtrackom savršeno dočarao društvene rituale i pop-kulturu 1950-ih.

  U petak, 28. kolovoza na rasporedu je Napad na policijsku postaju 13 (1976), kultni klasik Johna Carpentera o zaposlenicima i zatvorenicima gotovo napuštene policijske postaje u Los Angelesu koji se, nekoliko sati pred njezino zatvaranje, nađu na udaru lokalnih bandi željnih osvete. Carpenter je snimio moderni vestern zaogrnut u ruho akcijskog trilera – nevjerojatno napetu, mecima i dimom ispunjenu priču o borbi za preživljavanjem usred betonske džungle, čiji se efektni elektronički soundtrack i danas može čuti u filmovima i u klubovima.

  Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.ljepotu.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

  Foto: Park Circus/MGM, Park Circus/Paramount i Park Circus/Universal

  Psiho Images courtesy of Park Circus UniversalPSIHO