Koncert Petre Akrap u ciklusu Mladi za mlade // 1. ožujka u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog

  1. ožujka 2023. u 20 sati u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog u sklopu ciklusa Mladi za mlade u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži održat će se koncert Petra Akrap i gosti.

  Mlada pijanistica Petra Akrap predstavit će se publici djelima Johanna Sebastiana Bacha i Johannesa Brahmsa, a posebna glazbena poslastica bit će praizvedba stavka Ricercare iz skladbe Aria Memoria Berislava Šipuša. Uz Petru Akrap na koncertu će kao gosti nastupiti njene kolege s Muzičke akademije violinist Teo Devčić i violist Filip Nemet-Gužvić te poznati violončelist i dirigent Pavle Zajcev koji je ujedno i mentor ovih mladih glazbenika.
  Ulaznice za koncert mogu se kupiti na: https://www.ulaznice.hr/web/event-browse/1/35218

  Petra Akrap foto Josip Rajevic

  Foto: Josip Rajević

  Petra Akrap studentica je 4. godine klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. art. Katarine Krpan. Osnovnoškolsko glazbeno obrazovanje završila je u Glazbenoj školi Jakova Gotovca u Sinju, a srednjoškolsko u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu.

  Često nastupa kao solistica, kao članica komornih sastava te solistički uz pratnju orkestra i surađuje s dirigentima Tomislavom Fačinijem, Tončijem Bilićem, Berislavom Šipušom, Giannom Frattom i Richardom Rosenbergom.
  Godine 2019. nastupila je s orkestrom opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, 2021. sa Zagrebačkom filharmonijom, 2022. sa Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije u Zagrebu, a u siječnju ove godine sa Zagrebačkim solistima.
  Kao solistica osvajala je prve i druge nagrade na regionalnim i državnim natjecanjima Hrvatskoga društva glazbenih i plesnih pedagoga.

  Prvu i posebnu nagradu za najbolju izvedbu hrvatskog skladatelja osvojila je na 23. međunarodnom natjecanju Daleki akordi, prvu nagradu na međunarodnom natjecanju pijanista Mozart, prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju Davorin Jenko i dvije druge nagrade na međunarodnom natjecanju pijanista Memorijal Jurica Murai. U akademskoj godini 2020./2021. dobila je Rektorovu nagradu za praizvedbu djela Skulpture za klavir i orkestar Šimuna Matišića. Zanima je izvođenje suvremene glazbe a je surađivala je s Cantus Ansamblom i Ansamblom Studenata Muzičke Akademije za Novu Glazbu.

  Hrvatska glazbena mladež komornim ciklusom Mladi za mlade kontinuirano djeluje na promociji mladih glazbenika i odgoju mlade publike. Ovi prepoznatljivi koncerti na kojima se mladima predstavljaju izvođači njihove generacije posebni su i po tome što se mogu pratiti uživo na YouTube kanalu: https://www.youtube.com/@jeunessesmusicalescroatiah1262 .

  Projektom Umjetnost na dlanu HGM putem online programa mladoj publici donosi niz kvalitetnih glazbenih i edukativnih sadržaja u cilju približavanja mladih glazbenoj umjetnosti, a osobito klasičnoj glazbi.
  Slijedeći koncert u sklopu ciklusa Mladi za mlade nosi naziv Zvijezde glazbenih škola i održat će se 22. ožujka 2023. u 20 sati u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog.
  Sve aktivnosti HGM-a možete pratiti na https://www.hgm.hr i https://www.facebook.com/jmcroatia