Koncertna izvedba opere Oganj povodom 150. obljetnice rođenja Blagoja Berse @ LISINSKI

  U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u četvrtak, 18. siječnja 2024. godine u 19:30, održat će se koncertna izvedba opere Oganj Blagoja Berse kojom će ravnati Aleksandar Marković.

  Valentina Fijačko Kobić

  Valentina Fijačko Kobić

   Uz Zbor Opere HNK u Zagrebu i operne soliste Valentinu Fijačko Kobić, Stjepana Franetovića, Ljubomira Puškarića, Luciana Batinića, Sinišu Hapača i Sinišu Štorka, nastupa i Simfonijski orkestar HRT-a te mješoviti zbor HRT-a.

  Ljubomir Puškarić Stjepan Franetović Luciano Batinić

  Ljubomir Puškarić, Stjepan Franetović, Luciano Batinić

  Oganj je jedna od Bersinih najboljih opera, praizvedena je 1911. godine u Zagrebu te je ključna za razvoj domaće operne umjetnosti. Samo je djelo samosvojno i potresno, a govori o obiteljskoj drami u ljevaonici željeza u malome njemačkom industrijskom naselju u Thüringiji oko 1840. godine na Badnjak i Božić, u čijoj pozadini bukti oganj ljevaonice željeza.

  Praizvedba opere bio je velik dan u povijesti hrvatske glazbe. U našim operama dotad je bila nepoznata majstorska Bersina instrumentacija, kao i problematika industrijskog doba, u kojoj je pojam stroja povezan s pojmom zla.

  Siniša Hapač

  Siniša Hapač

  Partitura opere Oganj zadivljujuće je bogata, njegov je stil eklektičan i u njemu se miješaju različiti utjecaji od Wagnera do Puccinija. Glazbene linije prepleću se sa sudbinom pojedinaca pričajući o spašavanju obiteljske časti uz huk strojeva, koji svjedoče o modernom dobu i industrijskoj eri.

  Sinisa Stork

  Siniša Štork

  Hrvatsko narodno kazalište ovu će operu izvesti koncertno s ansamblima Hrvatske radiotelevizije te tako nastavlja stvaranje novih snimki djela hrvatske operne literature.

  DIRIGENT: ALEKSANDAR MARKOVIĆ
  ZBOR I SIMFONIJSKI ORKESTAR HRT-a 
  DJEČJI ZBOR HRT-a 
  ZBOR I SOLISTI OPERE HNK U ZAGREBU 
  ZBOROVOĐA: LUKA VUKŠIĆ

  SOLISTI
  VALENTINA FIJAČKO KOBIĆ, sopran 
  STJEPAN FRANETOVIĆ, tenor 
  LJUBOMIR PUŠKARIĆ, bariton 
  LUCIANO BATINIĆ, bas
  SINIŠA HAPAČ, bariton
  SINIŠA ŠTORK, bas