Hrvatska gastronomska scena početkom jeseni bilježi novu suradnju između Cateringa Lisak i chefa Maria Mihelja, koji će u idućem razdoblju zajednički raditi na razvoju novih gastronomskih koncepata. Ovaj spoj iskustva, kreativnosti i tradicije usmjeren je na povezivanje suvremenih pristupa kuhanju s nasljeđem domaće kuhinje.
Ana, Mario i Bruno
Prvi projekt – jesenski meni restorana Skenderica 1912
Prvi rezultat nove suradnje jest jesenski meni restorana Skenderica 1912, poznatog po njegovanju starozagrebačke kuhinje. Restoran se nalazi u Remetama, u Ulici Remete 168, a iza projekta stoje chef Mihelj, Ana Lisak i Bruno Pavlić, vlasnik Skenderice. Njihova zajednička vizija temelji se na spajanju tradicionalnih recepata s modernim tehnikama pripreme i prezentacije.
„Spoj tradicije i suvremenog pristupa ono je što me inspirira. Suradnja s Cateringom Lisak razvijala se prirodno, kroz dugogodišnje iskustvo i zajedničke vrijednosti, visoke standarde i predanost kvaliteti. Zajedno sa Skendericom želimo oživjeti starozagrebačku kuhinju u suvremenom obliku, zadržavajući prepoznatljive okuse, ali uvodeći nove tehnike i prezentaciju“, izjavio je chef Mario Mihelj.
Koncept menija i ključna jela
Novi jelovnik temelji se na sezonskim i lokalnim namirnicama. Neka od istaknutih jela su hladna terina od goveđeg jezika i kuhanog repa s kremom od hrena i jabuke, juha od vrganja, gusta juha od piceka i mlinaca, njoki s vrganjima i kečapom od gljiva, te krpice sa zeljem u obliku raviola, čije je autorstvo potpisao chef Ivan Najdek. U glavnim jelima ističu se kopun s veloute umakom od pečenja i mlincima te sporo pečeni janjeći but s umakom od ružmarina, češnjaka i pečenja, poslužen na pireu od krumpira i komorača.
„Sve je utemeljeno na sezonskim, lokalnim sastojcima. Želimo da gost prepozna autentične okuse, ali u novom kontekstu“, dodao je Mihelj.
Vlasnik restorana Bruno Pavlić istaknuo je da Skenderica zadržava svoju ulogu čuvara tradicije, ali istodobno otvara prostor inovacijama. „Prepoznali smo zajedničke vrijednosti, Skenderica čuva starozagrebačku kuhinju, Catering Lisak donosi iskustvo i organizaciju, a chef Mihelj unosi kreativnost i suvremeni pristup. Cilj je privući nove generacije gostiju kroz poznate okuse u novom obliku“, rekao je Pavlić.
Uloga Cateringa Lisak
Na suradnju se osvrnula i Ana Lisak, direktorica Cateringa Lisak, koja naglašava važnost povezanosti između organizacijskog iskustva cateringa i restoranskog pristupa.
„Vidimo se kao most između tradicije i suvremenog ugostiteljstva. Naš zadatak je osigurati organizaciju, logistiku i izvedbu – od kuhinje do servisa. Ova suradnja omogućuje nam da spojimo našu stručnost s kreativnim idejama chefa Mihelja te uvedemo nove koncepte i sezonske menije“, navela je Lisak.
Suradnja Skenderice 1912, Cateringa Lisak i chefa Maria Mihelja primjer je kako se zagrebačka gastronomska tradicija može reinterpretirati kroz suvremene tehnike i standarde. Projekt povezuje ugostiteljsko iskustvo, kreativno kulinarstvo i lokalne vrijednosti, donoseći novi pristup domaćoj kuhinji.