MENEGHETTI WINE HOTEL & WINERY // jedno od najljepših i najluksuznijih mjesta za odmor i boravak u Hrvatskoj

  Meneghetti Wine Hotel & Winery je jedno od najljepših i najluksuznijih mjesta za odmor i boravak u Hrvatskoj. Imanje je uspješno revitalizirano te pretvoreno u impresivnu lokaciju prije dvadeset godina. Uvijek s novim idejama i izazovima. Miroslav Plišo i Meneghetti tim podižu ljestvicu kvalitete proizvoda i usluga na regionalnoj hotelijerskoj i eno-gastronomskoj sceni. Prepoznati su u regiji i u svijetu po ponudi koja se pamti i o kojoj se priča. Nisu samo poznate osobe one koje prenose riječi pohvale, već i svi mi koji smo imali prilike uživati u ovom posebnom mjestu.

  meneghetti1

  Piše: Vlado Šestan @ Travel Advisor

  U prosincu 2013. prvi su u Hrvatskoj postali članom svjetske prestižne grupacije Relais & Chateaux. U tom su trenutku bili hotel sa samo četiri smještajne jedinice, restoranom i malenom vinarijom. Znanje, ustrajnost, profesionalnost i kvaliteta bili su ključ uspjeha.

  Od prve berbe 2003. vina Meneghetti su sinonim za vrhunski spoj prirode i rada ljudskih ruku

  U vinogradima se krije prava duša naših vina: terroire koji svjedoči o sponi između lokacije, mikroklime, sastava tla i drugih ključnih elemenata koji su u Istri prisutni od pamtivijeka. Stoga, u želji da posjetiteljima dodatno približimo blagodati našeg podneblja, 2014. smo otvorili novu vinariju i kušaonicu koju su tijekom godina posjećivali brojni novi, ali i stalni gosti, stvarajući neočekivana prijateljstva – javlja Meneghetti te nastavlja:

  - Naša četiri sorte maslinova ulja – bjelica, buža, rosulja i leccino, postavila su novi trend monokultivara u Istri gdje je dotadašnja praksa bilo miješanje različitih maslinovih ulja. Još 2006. godine u Rimu, na najprestižnijem ocjenjivanju maslinovih ulja koje se tada zvalo L’Extravergine, a danas Flos olei, naša je buža pod komercijalnim imenom Izbor proglašena najboljim maslinovim uljem na svijetu u kategoriji intenzivno voćnih okusa u konkurenciji 6000 maslinovih ulja iz cijeloga svijeta. To je je predstavljalo prekretnicu koja je Istru stavila pod svjetla reflektora te su takve nagrade otada počele redovito pristizati u ovu regiju. Flos olei je tako ove godine Istru šesti uzastopni put proglasio najboljom maslinarskom regijom na svijetu - .

  meneghetti3

  - Od samo dvije etikete vina, došli smo do njih deset. Od samo 6 tisuća boca koje smo radili u početku, danas smo blizu 100.000. S uljem smo ostali na četiri etikete, kao i na samom početku, ali proizvodimo značajno veće količine - .

  No, nismo stali, na kvaliteti radimo i dalje. Nove etikete, nove količine i novi gosti iziskuju nove i veće prostore. Stoga smo odlučili ponovno podići ljestvicu ponude i sadržaja u našoj luksuznoj oazi mira.
  Nakon dugotrajnog projektiranja i zahtjevnih priprema, nedavno smo finalizirali radove na našem novom vinskom kompleksu koji je sagrađen istočno od glavne hotelske zgrade, svega 100 metara od glavnog ulaza u imanje. Po dolasku, prvo ćete ugledati zgradu u kojoj ćete u opuštenoj atmosferi moći kušati i kupiti naša vina i maslinova ulja.

  meneghetti4

  U neposrednoj blizini nalazi se zgrada proizvodnje u kojoj se iz svega onog što nam priroda da stvaraju vina Meneghetti

  Samo nekoliko koraka dalje, naša vina koja zahtijevaju dugogodišnje sazrijevanje, u jedinstvenom će vinskom podrumu čekati da ih isprobate. Vinski podrum koji je polu-ukopan izgledom podsjeća na bunker ili vojni hangar.

  Arhitektonsko rješenje predstavlja svojevrsni hommage vremenu kada je u Istri, ali i neposredno pored nas, bila najveća vojna utvrda Austrije na Mediteranu. Prvi vlasnik Stancije Meneghetti, krajem 19. stoljeća, svojim je vinom i maslinovim uljem opskrbljivao časnike Austro-Ugarske vojske.

   meneghetti

  U podrumu se nalaze vina koja odležavaju u drvenim hrastovim bačvama, VIP degustacijska sala, prostor za naša arhivska vina te prostor za maslinova ulja.

  Novi je kompleks potpuno uklopljen u prirodno okruženje te nastavlja dizajnerske smjernice koje smo zacrtali 2001. godine. Izgradili smo nešto suvremeno, temeljeno na tradiciji i prošlosti koja nas i danas nadahnjuje.

  meneghetti5

  Stancija Meneghetti je spoj moderne arhitekture inspiriran prošlošću i autohtonim proizvodima koji u njemu nastaju. U godinama koje dolaze, ovo će biti jedan od „landmarka“ ovog dijela Istre.

  Miroslav Plišo, vlasnik Stancije Meneghetti je napravio veliki korak naprijed u pretvaranju gotovo napuštene zemlje zarasle u šikaru, u hedonistički raj u kojem svatko želi boraviti. Uvijek ističem da je ovo najljepše uređeno imanje u Hrvatskoj te pozivam sve da ga posjete, da uživaju u prostoru, okusima i doživljajima koje nudi Meneghetti Wine Hotel.

  meneghetti2

  Miroslav plišo je za Travel Advisor izjavio:
  “Prije desetak godina kada sam se vratio i Kalifornije vidio sam kako Amerikanci osim vina prodaju i doživljaj, odmah sam preuredio svoju „privremenu“ vinariju i napravio kušaonu koja je imala izvrsnu posjećenost i postala ne samo prodajni nego i marketinški punkt. Znao sam da je to budućnost. I ne samo ja, nego i mnogi koji su u međuvremenu izgradili nove vinarije s novom ponudom su prepoznali budućnost.

  Arhitektura i okoliš su postali jako bitan čimbenik prezentacije i prodaje, tako smo i mi angažirali najbolje arhitekte i dizajnere (Antonio Balzareno i Željko Burić) koji su svoj pečat već ostavili na mnogim ovakvim ili sličnim projektima u Istri.

  meneghetti6

  Danas, nakon deset godina smo izgradili novu vinariju, za razliku od Meneghetti Hotela, koji je sagrađen u povijesnom kontekstu i u autohtonoj istarskoj maniri, ovaj projekt se više okreće sadašnjem trenutku i budućnosti. Jedna od stvari koja nas je inspirirala su povijesne tvrđave i bunkeri koje je Austrija u maniri savršene vojne arhitekture izgradila u neposrednoj blizini još na kraju 19-tog stoljeća. Tako smo i mi izgradili jedan bunker u kome naše vino dozrijeva i čeka svoju punu zrelost. Ovaj put bunker ne služi da se vodi rat, nego pije vino (ne votka), posebno važno u aktualnom trenutku u kome se nalazimo.

  meneghetti11

  Nova kušaona nije samo trgovina nego i mjesto s kojeg počinje doživljaj. Nastavlja se na prostranim livadama, maslinicima i vinogradima te nikada ne prestaje. Ovaj naš mali doprinos vinskom ali i svakom drugom turizmu u Istri i Hrvatskoj je jednako važan kao i doprinos vlastitom poslovnom uspjehu. Uvjeren sam da će Istra doživjeti još veći procvat nego u posljednjih 30 godina kada je postala jedna od najzanimljivijih destinacija u ovom dijelu svijeta.

  Istra i Hrvatska su zavrijedile da se svi prema njima tako odnosimo.

  meneghetti12