Zaposlenici kompanije Mondelēz International dodatno ozelenili dvorište Agronomske škole Zagreb

  Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, zaposlenici u kompaniji Mondelēz International, u suradnji s Agronomskom školom Zagreb te potporu GreenFusion, platforme za investiranje u ekološke projekte, koja promiče zelenu tranziciju i održivost, na hortikulturnom poligonu posadili su nove sadnice ukrasnog drveća i na taj način doprinjeli očuvanju lokalne životne sredine i revitalizaciji zelenih površina u dvorištu ove obrazovne ustanove.

  Sadnjom drveća na spomenutom području, kompanija je realizirala naredni korak pošumljavanja koji je nedavno započet u Srbiji, dok je na jesen u planu velika akcija pošumljavanja požarom obuhvaćenih područja, koju će u suradnji sa svojim distributerom, realizirati u Crnoj Gori.

  1

  “Poslujući u prehrambenoj industriji, posvećeni smo tome da održivo poslovanje bude primjenjeno u svakom segmentu našeg poslovanja, tj. da naši proizvodi budu napravljeni na ekonomski, ekološki i društveno održiv način. To podrazumijeva da u čitavom procesu poštujemo načela održivosti – od samog uzgoja nekih od glavnih sastojaka koje koristimo za naše proizvode, preko proizvodnje, efikasnog i obnovljivog korištenja prirodnih resursa do izbora same ambalaže koju koristimo za naše proizvode. U isto vrijeme, u području održivosti na globalnom nivou realiziramo projekte koji su najznačajniji za naše poslovanje, dok u lokalnim zajednicama nastojimo da pokrećemo pozitivne promjene u područjima koje su društvu najpotrebnije. Zaštita životne sredine jedna je od tih područja i zato mi je posebno drago što smo današnjom akcijom dodatno ozeleneli školsko dvorište Agronomske škole u Zagrebu i boravak u njemu za sve učenike učinili ugodnim”, izjavila je Marina Hadrović, generalna direktorica kompanije Mondelēz International za tržišta Adria regije i Bugarsku.

  Ivica Marinić, dipl.ing., ravnatelj Agronomske škole Zagreb-istaknuo je značaj ovakvih društveno odgovornih akcija: ‘‘Pored proizvodnje kvalitetne hrane jedan od primarnih ciljeva obrazovanja učenika u Agronomskoj školi Zagreb jest očuvanje biološke raznolikosti i briga o prirodnim resursima na kojima se temelji život na Zemlji. Stoga ova inicijativa ima veliki značaj i odgojnu dobrobit jer su učenici viših razreda učestvovali i dali svoj doprinos zaštiti okoliša.‘‘ Hvala tvrtki Mondelēz International na podršci i pruženoj prilici za suradnjom na ovako plemenitoj akciji’’, naglasio je Ivica Marinić, dipl.ing., ravnatelj Agronomske škole Zagreb.

  3

  ‘‘Cij je da se financijska sredstva koje tvrtke odluče izdvojiti za revitalizaciju zemlje, tla i šuma ili održivu budućnost, usmjere na dugoročno edukativne i utjecajne projekte, te da se ulaže u odgojno-obrazovne ustanove koji imaju sjajne projekte, no nemaju dovoljno financija za izvedbu. Za razliku od velikih državnih projekata, smatram da su oni manji i srednji, često financijski zanemareni, dok upravo su oni ti koji na kraju čine razliku u društvu.‘‘, naglasila je Mateja-Angelina Kramar, ispred GreenFusion.

  U okviru konkretnih akcija usmjerenih na područje klimatskih promjena, kompanija Mondelēz International postavila je ambiciozan cilj – prije dvije godine obvezala se da do 2050. godine ostvari cilj nulte neto emisije plinova sa efektom staklenika u cjelokupnom lancu vrijednosti. Da bi ostvarila ovaj dugoročni cilj, postavljeni su jasni principi među kojima su i transformiranje vlastitog načina poslovanja,

  Napredak u ostvarivanju ciljeva u području zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja, kompanija objavljuje u svom “Snacking Made Right” izvještaju. Posljednji izvještaj za 2021, kada su u pitanju područja klimatskih promjena i životne sredine, pokazuje da je emisija CO2 smanjena za 21% u odnosu na referentnu 2018. godinu, dok 32% električne energije koja se koristi u operacijama dolazi iz obnovljivih izvora energije, što je povećanje od 9% u usporedbi sa 2020. godinom.

   2