Može li život u potkrovlju doprinijeti mentalnom zdravlju // što kažu stručnjaci

  Panel-diskusija pod nazivom „U zdravom domu zdravi duh“ na kojoj su sudjelovali stručnjaci iz područja uređenja interijera, arhitekture i psihologije., održana je u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar.

  VELUX EVENT 3

  Prema najnovijoj studiji danske tvrtke Velux provedenoj u jednoj europskoj zemlji, 96 posto ispitanika kaže da sunce i svježi zrak igraju važnu ulogu u njihovu mentalnom i emocionalnom zdravlju. Upravo je ova činjenica bila povod za razgovor o tome kako odabirom životnog prostora i uređenjem istog možemo pozitivno utjecati na mentalno zdravlje.

   Mario Bojić i Andreja Rajić

  Mario Bojić i Andreja Rajić

  Tina Sabljić, dizajnerica interijera i vlasnica studija Posh Project koja u svojem radu koristi drevnu kinesku metodu feng shui, a čiji je cilj upravo ostvariti dobrobit pojedinca unutar njegova životnog okružja, objasnila nam je poveznicu mentalnog zdravlja i života u potkrovlju.

  Ida Prester Tina Sabljić Mario Bojić i Meri Veselić

  Ida Prester, Tina Sablić, Mario Bojić i Meri Veselić

  „U feng shui metodi, krovni prozori, za koje je tvrtka VELUX sinonim, imaju izravan utjecaj na protok energije u interijeru. Ponajprije je riječ o prirodnoj svjetlosti koja je esencijalna za unošenje životne energije u prostor, ona osvjetljava prostor, ali ju je važno i prilagođavati atmosferi. Naime, ne traži svaka prostorija jednaku količinu svjetlosti, primjerice u spavaćoj sobi ili prostoru za odmor želimo manje svjetlosti pa shodno tomu možemo koristiti neka od sjenila i roleta u zemljanim tonovima koja dodatno umiruju prostor.

  Zatim, ventiliranje svježeg zraka – svježi zrak odnosno feng iz kombinacije riječi feng shui predstavlja upravo tu vitalnu energiju, oku nevidljivu, koju želimo izbalansirati i koja je ključ zdravijeg energetskog toka u interijeru. Također, vrlo je važan segment i povezanost s prirodom – krovni prozori jačaju povezanost između ljudi i prirode. Pružaju nam jedinstveno iskustvo uživanja u prirodnim ljepotama. Krovni prozori daju osjećaj smirenosti i utočišta te brišu granice između interijera i eksterijera. Posljednje feng shui pravilo koje koristimo prilikom uređenja interijera, a istovremeno nam pritom pomažu krovni prozori, iskoristivost je prostora – smišljenim pozicioniranjem krovnih prozora te pravilnim odabirom iz asortimana tvrtke Velux značajno utječemo na iskoristivost prostora i njegov cjelokupni raspored. Krovni prozori pružaju kreativnu slobodu u dizajnerskom procesu, stvarajući osjećaj prostranosti i neometanog toka energije u prostoru.“

   VELUX EVENT 3


  Zašto je potkrovlje i simbolički povezano s ventilacijom psihe koja je iznimno važna za mentalno zdravlje istaknula je profesorica Meri Veselić, psihoanalitička psihoterapeutkinja i grupna analitičarka.

  „Ventilacija se uvijek nalazi negdje visoko na objektu ili kući, krovni prozor uvijek je visoko, a psiha se ne može ventilirati ako ne odemo u vrlo visoke i duboke sfere da bismo osvijestili oku ili egu nevidljivo. Moramo se nekako dočepati nesvjesnog. Simbolički kao da je lakše u prostoru potkrovlja ventilirati psihu, kao da su visine bliže, ali ono što je je interesantno za našu temu, kao da je krovni prozor oko kroz koje su nam zvijezde, nebo, kiša i oblaci bliži, tu negdje, nadohvat ruke.

   VELUX EVENT 8

  - Spomenuo bih najnovija VELUX sjenila iz Nature kolekcije koja su izrađena od recikliranih materijala, što značajno smanjuje njihov ugljični otisak u usporedbi sa standardnim VELUX sjenilima. Sjenila Nature kolekcije dolaze u osam boja nadahnutih prirodom, stoga ne morate birati između održivosti i stila“, naglasio je Mario Bojić, direktor tvrtke VELUX u Hrvatskoj.