„MUO na Mažurancu“ // u sklopu ovogodišnje manifestacije Artupunktura od 15. do 18. rujna

  Programom MUO na Mažurancu Muzej za umjetnost i obrt ove se godine priključio kao partner umjetničkoj manifestaciji Artupunktura u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba.

  U okviru ove kulturno umjetničke platforme koja objedinjuje razna umjetnička događanja u Zagrebu, MUO će na na jednom od najpopularnijih dječjih igrališta u najužem centru gradu, popularno zvanom Mažuranac, kroz edukativne i interaktivne radionice, te predavanja kustosa predstaviti fundus Muzeja za umjetnost i obrt koji je inspirirao Zlatana Vehabovića, jednog od najznačajnijih hrvatskih slikara mlađe generacijeu stvaranju novog ciklusa slika naziva „Atlas manjeg svijeta.

  2

  Program MUO na Mažurancu odvijat će se od 15. do 18. rujna odnosno od četvrtka do nedjelje uz bogat program edukativno-kreativnih radionica (Ne)mogući svijet Pedagoškog odjela MUO, te predstavljanjem Zbirki stakla, satova, novije fotografije i namještaja. Posljednjeg dana manifestacije, u nedjelju 18. rujna, MUO će ugostiti slikara Zlatana Vehabovića koji će održati kreativnu radionicu za mlade pod nazivom Slikaj sa slikarom.

  Polaznici će imati jedinstvenu priliku okušati se u slikarstvu uz budno oko slikara i docenta na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

  Ciklus radova Atlas manjeg svijeta Zlatan Vehabović priprema još od 2019. godine kada je počeo proučavati MUO arhiv sa više od 110.000 predmeta. Fundus MUO bio je inspiracija umjetniku za 40-ak ulja na platnu kojima putem kolaža spaja muzeološki često nespojive predmete i ono što je posebno važno, u kontekstu zatvorenog MUO-a za javnost u očekivanju početka konstruktivne obnove zgrade, upravo ovi radovi podsjećaju lokalnu zajednicu na jedinstveni fundus jednog od najvećih i najznačajnijih umjetničkih muzeja u ovom dijelu Europe.

  Sudjelovanjem u Artupunkturi MUO nastavlja tradiciju sudjelovanja u programima obogaćivanja i revitalizacije kulturne ponude Grada Zagreba te predstavljanja svog bogatog i vrijednog fundusa značajnog za sve sadašnje i buduće generacije kojima će radi obnove biti, na žalost, nedostupan u narednim godinama.