U zagrebačkoj gostionici i pivnici Mlinarica svečano je najavljen 4. Tripe fest, međunarodni festival posvećen tradicionalnom jelu od goveđih iznutrica – poznatom pod imenima tripice, fileki, vampi ili škembići. Ova jedinstvena manifestacija održat će se 31. svibnja 2025. godine u restoranu Kod Bake u Garešnici.
Ono što mnogi nazivaju neslužbenim prvenstvom Hrvatske u kuhanju tripica, ove će se godine održati po četvrti put i već sada okuplja više od 30 natjecateljskih ekipa iz Mađarske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine te brojnih krajeva Hrvatske – od Sinja, Pule do Zadra.
Danijela Belak i Zdravko Andri
“Počeli smo skromno jer mnogi i dalje zaziru od fileka, ali upravo zbog onih koji ih cijene i znaju koliko su značili generacijama, organiziramo ovaj festival,” izjavio je Zdravko Andri, organizator Tripe festa. “Naš je cilj u Garešnicu dovesti najbolje majstore iznutrica iz cijelog svijeta i očuvati kulturu jela od fileka.”
Danijela Belak iz Turističke zajednice Garešnica naglasila je kako je u ovom festivalu prepoznat velik turistički potencijal, te istaknula kako se manifestacija sada održava uz pokroviteljstvo Grada Garešnice i Bjelovarsko-bilogorske županije.
Festivalu poseban značaj daje i angažman Branka Ognjenovića, predsjednika stručnog žirija, koji je poručio: “Moj tata bio je veterinar i često smo jeli fileke. To jelo mi je ostalo u srcu i drago mi je što se ovim festivalom borimo za očuvanje tog dijela naše gastronomske tradicije.”
Uz fileke, sljubljivat će se i vina, a nezaobilazna je moslavačka sorta škrlet. Barbara Halić, predstavnica Udruge vinogradara i voćara Lujo Miklaužić Kutina, predstavila je nekoliko odabranih etiketa koje će se moći kušati na fešti u restoranu Kod Bake.
Barbara Halić
4. Tripe fest počinje u subotu, 31. svibnja, u 10 sati. Osim fileka, posjetitelje očekuju dobra glazba, vesela atmosfera i bogata gastro ponuda – i za one koji više vole neka druga jela.
Foto: Julio Frangen