NATAŠA MIHNJUK NOVAKOVIĆ // dio sam nove međunarodne anti-korupcijske Inicijative ŽENSKIH LIDERA

  Nataša Mihnjuk Novaković je donedavno bila čelnica Povjerenstva za sukob interesa, no sada je dio novog značajnog projekta - suosnivačica je međunarodne inicijative koja će se baviti ključnim pitanjima u društvu.

  - Inicijativa za osnivanjem South-East Europe Good Governance and Anti-corruption Women Leaders Forum došla je od vice premijerke Sjeverne Makedonije, Slavice Grkovske, a uz podršku međunarodnih institucija UNODC, UN WOMEN i RAI-a. Svrha Foruma je stvaranje regionalne mreže žena liderica koje nastoje osnažiti vodstvo žena u društvu, kroz razvoj struke i međunarodno umrežavanje, a radi razmjene najboljih praksi, iskustava i međusobne podrške u izgradnji boljih društava za sve.

  natasa994

  Nataša Mihnjuk Novaković

  - S obzirom da je poziv stigao u veljači, a ja sam u međuvremenu prestala obnašati funkciju predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, bila mi je iznimna čast kada su me kontaktirali iz kabineta vice premijerke i rekli da je ključan moj rad proteklih godina, a ne pozicija koju obnašam i da bez obzira na novu situaciju žele da budem potpisnik Deklaracije o osnivanju Foruma. Moram priznati da mi je to bilo veliko priznanje za sav trud unazad pet godina – veli mi Nataša.

  natasa n

  - S druge strane, s obzirom da se više od desetljeća bavim položajem žena u društvu i njihovim osnaživanjem i u poslovnom okruženju i društvu općenito, samo po sebi se nametnulo da se pitanjem ravnopravnosti spolova posvetim i sa strane korupcije. I za vrijeme mandata bila sam govornik na nekoliko konferencija vezanih za gender i korupciju jer se radi o temi koja tek postaje biti zanimljiva. U mnogim je međunarodnim istraživanjima dokazano da su rodno uravnotežene uprave trgovačkih društva uspješnije jer imaju više etičke standarde pa s pitanje etike i spola nameće samo po sebi kod korupcije. Naime, korupcija isto tako ima različita naličja ovisno o spolu, pa su žene na primjer dominanto izložene sextortion-u odnosno seksualnom iznuđivanju nego muškarci - .

  natasa6

  - U bližoj budućnosti želimo pozvati još žena da se priključi Forumu, pri čemu će pozivi biti invitation only jer doista želimo okupiti žene koje su napravile promjene u društvu, bez obzira na funkciju koju obnašaju. Forum će imati zadatak promociju dobrog upravljanja, etike te će nastojati kroz edukacijske kampanje podići razinu svijesti društva o korupciji i rodnoj dimenziji korupcije prema ženama. Plan nam je međunarodno predstaviti Forum u Atlanti, na UN COSP konferenciji (The Conference of the States Parties) u prosincu te s vremenom uvesti i godišnju nagradu za žene liderice u ovom području - .

   natasa77