NEDAD ŠOŠKIĆ @ ULUPUH // hommage PRINTU i pozitivi u medijima - premalo se pojavljuju LJUBAV, UMJETNOST, DOBROTA, EMOCIJE

  Sinoć je u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar otvorena izložba suvremenog crnogorskog kipara Nenada Šoškića, kojom se prvi put predstavlja zagrebačkoj publici. Radovi su presjek zadnje dvije godine stvaralaštva.

  Nenad Soskic

  NENAD ŠOŠKIĆ

  Kustos izložbe Mladen Lučić istaknuo je: - U seriji radova koju započinje 2015. godine Šoškić je zaustavio vrijeme. Ono je ostalo pohranjeno u kompresiranim novinama koje čine osnovne subjekte i gradivne elemente autorovih objekata nastalih slaganjem, rezanjem i prešanjem stranica podgoričkoga dnevnika Pobjeda. Prednja strana novina ostaje skrivena u skulpturalno modeliranom bloku, dok su vidljivi samo bočni novinski rubovi koji zbog minimalnih kromatskih razlika pridodaju tim reljefima blago nijansirano pikturalno svojstvo. Riječi su ostale skrivene, ali nisu nestale, štoviše, transformirane su u brojeve. Manirom najstrožih konceptualnih i analitičkih praksi, Šoškić je izbrojio sve riječi u novinama te izdvojio one koje su ga zanimale - .

  DSC 5934 2 cr

  - Na površini objekta Šoškić aplicira riječ koju je izabrao (ljubav, emocija, umjetnost, dobro i lijepo) i ispisuje dva broja. Prvi pokazuje koliko je traženih riječi autor našao među ukupno pročitanima, a njihovu količinu otkriva drugi broj. Tako se, na primjer, od 39 253 izbrojene riječi umjetnost pojavljuje deset puta, a riječ lijep 21 put - .

  DSC 5956 2 cr

  Šoškić ovom instalacijom naglašava skromno medijsko pojavljivanje riječi kao što su ljubav, sreća, emocije, dobro, lijepo i umjetnost.

  - Autor profinjenim jezikom upozorava da je danas riječ, unatoč njenom permanentnom potiskivanju posebno od masovnih medija, još prisutna i da ima znatno veću težinu od videoporuka. On je svojim procesom kompresiranja arhivira i iskazuje svojevrsni hommage novinama koje se danas bore za opstanak pred ekspanzijom elektroničkih medija. Također, on kipari i slika riječi kako bi isticao njihovu važnost, ali nas i podsjetio da u početku bijaše riječ, da je civilizacija njome i počela, a da do renesanse za slikare nisu govorili da slikaju, nego da pišu slike – izjavio je Lučić.

  DSC 5962 2 cr

  Spojene su tri velike glatke metalne ploče, tvoreći format od 2 x 3 metra; na njihovu gornjem rubu pričvršćeno je dvanaest pari radničkih rukavica.

  DSC 5922 2 cr

  Njima je Nenad te ploče polirao do zrcalne površine koja emanira konveksno iskrivljenu refleksiju, u kojoj se, osim autora, mogu ogledati i posjetitelji izložbe.

  DSC 5941 2 cr

  Instalacija Portret na izvjestan način sažima i podvlači crtu šestogodišnjega stvaralaštva Nenada Šoškića kojeg treba sagledati kao smisaonu i formativnu cjelinu.


  Foto: Juraj Vuglač

  Izložba se može pogledati do 6. studenog svaki dan osim nedjelje i blagdana.

  DSC 5939 2 crDSC 5942 2 crDSC 5943 2 crDSC 5954 2 crDSC 5966 2 crDSC 5971 2 crDSC 5979 2