NEW_IN // Novi časopis Symbol prkosi vremenu

  Premda se pokretanje novog časopisa danas može činiti kao ludost, zagrebački odvjetnik Silvije Hraste u projekt se upustio kako bi popunio zjapeću prazninu kulturnih sadržaja koja postoji u hrvatskom medijskom prostoru, ali i kako bi odao počast svom pokojnom prijatelju, slavnom fotografu Čedi Komljenoviću

  U vrijeme globalne krize tiskanih medija kojoj se ne vidi kraja, Hrvatska je krajem prošle godine dobila Symbol - novi časopis za kulturu i umjetnost, tromjesečnik tiskan u luksuznoj opremi kao dvojezično izdanje na hrvatskom i engleskom jeziku.

  FOTO 8 Kata Pavlović Mia Begoić Tatijana Rapp Katarina Milković

  Kata Pavlović, Mia Begoić, Tatijana Rapp, Katarina Milković

  Već u prvom broju objavljenom u listopadu, Symbol je donio niz zanimljivih tema i intervjua, da bi drugi broj, predstavljen potkraj prosinca u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, samo potvrdio je da je kreativni tim - koji je okupio pokretač projekta poznati zagrebački odvjetnik Silvije Hraste - na dobrom putu da stvori reprezentativan magazin posvećen elitnoj kulturi, umjetnosti, ali i poduzetništvu.

  symbol3

  Premda se pokretanje novog časopisa danas može činiti kao ludost, Hraste se u projekt upustio kako bi popunio zjapeću prazninu kulturnih sadržaja koja postoji u hrvatskom medijskom prostoru, ali i kako bi odao počast svom pokojnom prijatelju, slavnom fotografu Čedi Komljenoviću (Karlovac, 1939. - Milano, 2021.) - poznatom i kao Monty Shadow - koji je svojedobno, osamdesetih godina prošlog stoljeća, u Italiji izdavao istoimeni časopis.

  Komljenovićev Symbol Magazine pratio je najnovije trendove u svijetu umjetnosti i dizajna, ali i mode, luksuznih automobila, satova, nakita i sporta, predstavljajući na svojim stranicama ugledne svjetske umjetnike, sportaše, poslovne ljude i estradne zvijezde.

   marija kuhar sosa2

  Marija Kuhar Šoša

  Njegovo nasljeđe odlučio je, eto, sačuvati i proširiti Hraste, kojemu je Komljenović ostavio izdavačka prava na časopis. Pod kreativnim vodstvom glavnog urednika Mihovila Švigira, novi Symbol je od prvog broja beskompromisno počeo ispunjavati viziju svog osnivača, trudeći se prepoznati istinske vrijednosti i promovirati vrhunske talente u području kulture, umjetnosti i poduzetništva, te čitateljima ponuditi inspirativne, informativne i zanimljive novinarske priče.

  FOTO 3 Snježana Abramović i Iva Hraste Sočo

  Snježana Abramović i Iva Hraste Sočo

  U uvodnom tekstu prvoga broja, novinar Mladen Pleše je iz osobne perspektive ispisao životnu priču svog prijatelja Čede Komljenovića, čovjeka bez kojega Symbola ne bi ni bilo. Časopis u nastavku na više od 140 stranica donosi intervjue sa slavnim svjetskim umjetnicima: pionirom konceptualne umjetnosti Bracom Dimitrijevićem i belgijskim kiparom Arneom Quinzeom čije se monumentalne skulpture i instalacije nalaze - između ostaloga - u Parizu, Šangaju, Washingtonu i Bruxellesu.

   FOTO 10 couture and rashid portrait by Monty Shadow

  couture and rashid portrait by Monty Shadow

  Tu su zatim razgovori s intendanticom HNK-a Ivom Hraste Sočo, prvakom zagrebačkog baleta Takuyom Sumitomom i dizajnericom Aleksandrom Dojčinović. Symbol u tom svom prvom broju također donosi priču o Madleni Zepter, osnivačici Opere i teatra Madlenianum u Zemunu, zatim povijest diskografske kuće Croatia Records, "glazbenog diva iz Dubrave", te portrete dviju inspirativnih dama - hvarsko-zagrebačke kolekcionarke umjetnosti Dagmar Meneghello i slovenske fotografkinje Barbare Čeferin, supruge predsjednika UEFA-e Aleksandra Čeferina.

  FOTO 6 Silvije Degen Rosie Kugli

  Silvije Degen i Rosie Kugli

  Novinarski profesionalci znaju da je teško nadmašiti inauguralno izdanje bilo kojeg lista, no ekipa Symbola napravila je upravo to - drugi broj časopisa po ocjenama čitatelja još je zanimljiviji i kvalitetniji. Osim razgovora s prvakinjom opere zagrebačkog HNK-a Marijom Kuhar Šoša, ravnateljicom Zagrebačkog kazališta mladih Snježanom Abramović Milković, te ravnateljem baleta HNK-a Massimilianom Volpinijem, on donosi i priču o slavnom egipatsko-kanadskom arhitektu Haniju Rashidu, suosnivaču tvrtke Asymptote Architecture koja je zaslužna za brojne inovativne građevine diljem svijeta.

  FOTO 9 Reiner Opoku

  Reiner Opoku

  Symbolovi autori također pišu o monumentalnoj izložbi "Ivan Meštrović - retrospektiva" u Klovićevim dvorima i o 50 godina dugoj povijesti hip-hop glazbe, a predstavljeni su i jedan od globalno najvažnijih suvremenih slikara Jiri Georg Dokoupil, te ugledni njemački kustos Reiner Opoku, koji je ujedno i umjetnički savjetnik projekta novog Symbola.

   FOTO 7 Aleksanda Dojčinović

  Aleksandra Dojčinović

  Časopis je besplatan, izlazi uz potporu tvrtke Zepter i zagrebačkog HNK-a, a trenutačno ga se može preuzeti na svim prodajnim mjestima tvrtke Zepter u Hrvatskoj, u zagrebačkom HNK-u, Klovićevim dvorima, Muzeju suvremene umjetnosti, Zagrebačkom kazalištu mladih i trolistu zagrebačkih uglednih restorana (Vodnjanka, Maredo i El Toro).

  Treći broj Symbola izlazi sredinom ožujka, a dotad će se, tvrde u uredništvu, časopis moći pronaći i u nekoliko hrvatskih luksuznih hotela, ACI marinama, uglednim liječničkim i stomatološkim ordinacijama i poliklinikama te u još nekim kulturnim institucijama širom Hrvatske.