NEW START // natrpavanje baj, baj iliti zašto MOŽEŠ srediti STVARI u 4 koraka?

  Opet ta Nova i opet nova šansa za sređivanje svega i svačega. Ponekad zvuči tako naporno, kad je cilj biti Marie Kondo ili neka druga ikona sređenosti života, ali činjenica da bacanje itekako pomaže u sređivanju nekih onih unutarnjih previranja! Ne trebamo si postaviti ljestvicu previsoko, jer ne treba nam stan biti kao feng shui prototip, već samo malo „upoznati“ taj nered i razbiti mu konstrukciju… Te ujedno postaviti neku novu, skladniju. 

  produit versatile 40875 17

  1. Kad krenem, ne mogu stati! Ni ti.

  Jesi li i ti takva, takav? Kad kreneš sa čišćenjem, ne prestaješ, sve dok i zadnja stvar nije sređena, bačena ili smještena na pravo mjesto. To je kao kad ideš u teretanu, ne da ti se, ali na kraju, kad dođeš, sve je super, energija krene. Samo da uredim ovu policu, pa drugu, pa treću, pa jedna ladica, pa druga i tako dalje… Dakle, samo kreni. Malim koracima.

  2. Što nosim, što ne nosim? Velika je razlika.

  Trend se mijenja, no neke stvari ostaju konstanta. Stil. Na primjer - dobar sako, mala crna haljina, košulja, trench. I kožnate cipele. Ali samo dok ne krenu pokazivati znakove vremena, a to je znak da im je došao kraj. Budimo realni i riješimo se stvari koje su se ofucale, ocufale i polu-raspale. Jer, emotivna komponenta ovdje gubi igru. Pa makar se radilo o najboljoj vesti na svijetu.

  3. Kako se ono veli – out with the old, in with the new.

  Kupi novo, ali prije toga napravi mjesta u ormaru. Ili obratno – ne kupuj nove stvari ako nemaš mjesta! Razgledavanje, spremanje i „upoznavanje“ stvari i robe koju imamo dobro je napraviti svako malo, svakih par mjeseci, ili tek sezonski, kako bismo sve skupa presložili i dobili inspiraciju. Koliko puta sam čula od frendica – krenem spremati, a ono majica još ima etiketu! Baš je super, zaboravila sam da sam je uopće kupila…

  4. Decluttering – jedna od TOP tema u 2020. A možda i dekade.

  Tako dobro zvuči ova brojka. Ne znam ništa o numerologiji, ali 2020 djeluje tako odlučno, smisleno, konkretno. Kao da se vrijeme konačno mijenja, u generalnom smislu. Zato, ove će godine, a vjerojatno i tijekom djela nove dekade, decluttering iliti sređivanje stvari koje natrpavamo oko sebe, biti jedna od top tema.

  Pratit ćemo je s velikim zanimanjem jer živimo u doba prevelikog konzumerizma - svi blagdani, praznici, valentinova i slobodni dani pretvorili su se u termine mega suludog kupovanja, a sreća je jednaka količini poklona.

  E, pa to nije tako, jer sreća nisu stvari, već osjećaji, ljudi, iskustva i svakako naša osobna skromnost. Naravno da to nije tako jednostavno, no itekako je moguće… radi se o putu, ne cilju. Biti skroman, u smislu biti zadovoljan onime što imamo, pruža osjećaj najvećeg bogatstva. A onda – shvatimo da nam nije baš svaka stvar tako nužna. I tu kreću unutarnje veselje i mir.