OBERTAUERN U 3 FANTASTIČNA DANA // ski in – ski out, puno žičara, raznih vremenskih uvjeta snijega, smijeha i dobre klope

  90 kilometara južno od Salzburga, na 1740 metara nadmorske visine nalazi se Obertauern, koji je ujedno poznato po tome da – uvijek ima snijega. Bila sam s ekipom tamo tri dana, uživali smo maksimalno, snijega kao u priči.  Posljednjih zima općenito vidimo smanjivanje snježnog pokrivača, no tamo s time nemaju problema.

  Razlog tome je lokacija – nalazi se usred planina Hohe Tauern oko Radstädter Tauern Pass. Brda zapravo okružuju mjesto i to je jedna od prednosti, skijanje je sa svih strana, a sve vode u mjesto. Najsnježnije skijalište u Austriji kreće na 1630 te završava na 2313 metra nadmorske visine.

  duda5

  Zbog geografskog položaja, Obertauern ima brdo snijega – sa sjevera i s juga. Neki dan smo bili tamo – odmah sam zaboravila na priče o globalnom zatopljenju i nedavne visoke temperature, tako nekarakteristične za jesen.

  OBERTAUERN13

  Sve su to razlozi zašto tamo sezona traje do početka svibnja, dok mnogi već razmišljaju o ljetu. Mi smo u ta tri dana imali raznoliku vremensku prognozu – od magle do super sunca, ali i snijeg. Nisam se bunila, pa čak smo i kroz maglu (odnosno oblake) išli ok jer nije bilo gužve i staze su dosta široke da se čovjek ne zaleti u nešto.

  OBERTAUERN1485

  Obertauern je specifičan po tome što nije velik, no ima velike kapacitete, tamo zapravo nitko ne stanuje, nema domaćih, samo hoteli i pansioni. I to oni klasični brdski, u drvu, neki rustikalni, neki super moderni, ovisno o tome što želite. Meni je uvijek najljepši smještaj zimi onaj u znaku drva, s pokojim etno detaljem, jer to je tako simpatično i lokalno.

  OBERTAUERN184

  Tu će svatko naći nešto za sebe - u Obertauernu postoji oko 150 hotela, pansiona, omladinskih hotela, apartmana. Od toga 3 hotela imaju 5 zvjezdica, 9 hotela pripada kategoriji 4 zvjezdice S, 26 hotela je klasificirano s 4 zvjezdice, 20 hotela i pansiona s 3 zvjezdice.

   OBERTAUERN162

  Još jedan genijalan aspekt ovog skijališta je ski in- ski out, to znači da iz apartmana idemo s opremom, ne moramo se nikud vozikat. Naravno da svi kapaciteti imaju prostorije za ostavljanje skija i opreme u ormarićima.

  OBERTAUERN1otot

  Otprilike 100 kilometara staza i mnogo otvorenog terena savršeno je za brojne zimske sportove. Plave staze broje 61 km, crvene 35 km, a 4 km su crne staze.

   

  @dubravkapz #ski #obertauern #austria #sunny #sunnyday ♬ A moist healing song - Nez Tunes

   

  Ima 26 žičara (gondole, sedežnice…) i 11 ulaza na skijališta, stoga nema gužve ni na početku. Staze, uglavnom crvene i plave, su lijepo raspoređene, tako da se i u više dana ima mnogo toga za obići. Restorani na stazama su super, među njima se ističu Kringsalm i Treff 2000. Od bifteka do hamburgera i brownie kolača, tu se nude razne klope koje nude i ozbiljni restorani.

  OBERTAUERN1ortk

  Od aktivnosti ako vam dosadi skijanje, tu su i snow bike i snow shoeing. Zanimljive su razne opcije koje nude ski destinacije, nije tu samo skijanje, već i neke druge adrenalinske fore. Tu je i ludo penjanje po ledu - Vodopad Johannes (kad je zaleđen) savršen je za tu atraktivnu aktivnost.

  A ako vam se ostaje u hotelu, mnogi imaju bazen i wellness, primjer je super hotel Zehnerkar (4 zvjezdice) u kojemu smo odsjeli.

   

  @dubravkapz #ski #snow #obertauern #austria #winter #xmas ♬ Roxanne - Instrumental - Califa Azul

   

  Ako netko uopće ne skija, tu su žičare Grünwaldkopfbahn, Plattenkarbahn i Zehnerkarbahn koje vode na planinu, restorane u prirodi i općenito divne šetnice.

  duda2

  Dobro je znati sljedeće - tijekom cijele zimske sezone djeca do 5 godina skijaju besplatno u pratnji roditelja. Tu su i staze za klince koji na svom terenu uz učitelje mogu uživati danima.

  Od 2019. avanturističko područje "Bobby Land" oduševljava male goste, namijenjeno je zabavi na snijegu i skijama. Naime, tu klinci rješavaju zagonetke u snijegu te uče uz zabavu. Dječji iglu je još jedna atrakcija, a djeca se mogu zagrijati u sobi za rekreaciju.

  U Obertauernu ima i noćno skijanje - svakog ponedjeljka i četvrtka od 19 do 22 sata Edelweissbahn je otvoren za ovu super aktivnost, a dužina staze je 1,5 kilometara.

  OBERTAUERN12

  Još par bitnih informacija:
  Salzburg Super Ski Card: Za najveće svjetsko udruženje skijaških karata postoje skijaške karte za 3-14 dana, sezonsku kartu i/ili sezonsku pretplatu.

  Ski bus- svi gosti Obertauerna mogu besplatno koristiti autobus od Untertauerna do Twenga. Za vlasnike Obertauern Ski Pass (ili Salzburg Super Ski Card) čak su i vožnje autobusom između Mauterndorfa i Radstadta besplatne.

   OBERTAUERN1

  duda1

  OBERTAUERN1OBERTAUERN1OBERTAUERN14r4r4rOBERTAUERN112OBERTAUERN195OBERTAUERN1288OBERTAUERN1434OBERTAUERN1632OBERTAUERN1744OBERTAUERN1933OBERTAUERN1944OBERTAUERN11822OBERTAUERN13994OBERTAUERN17222OBERTAUERN18223OBERTAUERN18343OBERTAUERN19554OBERTAUERN195666OBERTAUERN196564OBERTAUERN1374774