Održan 6. Pjenušavi srijemski doručak uz domaće specijalitete i vina

    U subotu, 28. lipnja 2025., održano je šesto izdanje Pjenušavog srijemskog doručka kod Vina Papak Ilok, na vinogradarskom položaju Radoš. Događaj je okupio stotinjak gostiju, a organizirali su ga Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije i Salon pjenušavih vina Zagreb.

    6.pjenušavi Srijem foto Vedran Čuljak 6

    Dio posjetitelja stigao je turističkim vlakićem iz Iloka, koji je vozio kroz vinograde i polja suncokreta. Nakon dolaska i tradicionalnog fotografiranja među suncokretima, uslijedilo je kušanje srijemskih pjenušaca i doručak uz glazbeni nastup benda „Dva i pol muškarca”.

    6.pjenušavi Srijem foto Vedran Čuljak 3

    Na jelovniku su se našli proizvodi lokalnih OPG-ova: domaća pogača, „čvarkaši“, pašteta od pačjih prsa i pileće jetrice sa spačvanskim tartufom, mesne prerađevine (tanka i debela kobasica, kulin, šunka odležana dvije godine), sirevi, sezonsko voće, pekmezi i jogurti. Posebnu pozornost privukla je priprema čvaraka u kotlu na licu mjesta.

    Vinska radionica „Slatko i plavo“ ponudila je kušanje predikatnih vina – Traminca Iločkih podruma IBB 2019 i Graševine Papak IBB 2019 – uparene s francuskim plavim sirevima Roquefort i Bleu d'Auvergne te istarskim sirom s tartufima. Kušan je i desert: bijela čokolada s aromom ruže, uparena s tramincom.

    6.pjenušavi Srijem foto Vedran Čuljak 5

    Dio programa bila je i vođena slikarska radionica Feel good & Paint, a u 13 sati održan je „En primeur Srijem“, na kojem su vinari predstavili nova ili nagrađivana vina: Chardonnay Čobanković, Graševina Lisca Buhač, Frankovka Papak i Cabernet franc Trs.

    6.pjenušavi Srijem foto Vedran Čuljak 1

    Događaj je zaključen poslijepodne, a najavljeno je njegovo novo izdanje u ljeto 2026.

    Foto:  Domagoj Sever i Vedran Čuljak

     6.pjenušavi Srijem foto SEVER