OPERA GALA & MARCO TAMAYO // Svečani koncert ususret 150 godina zgrade HGZ-a

  Svečani koncert Opera gala & Marco Tamayo, gitara održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 2. svibnja u 21 sat.

  Ususret 150 godina zgrade Hrvatskoga glazbenog zavoda, koncert će se održati uz veliku podršku Zagrebačke filharmonije i uglednih glazbenika te Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu kao domaćina.

  33

  „HNK u Zagrebu bit će ponosni domaćin svečanom koncertu kojim ističemo našu snažnu podršku daljnjem razvoju i obnovi Hrvatskog glazbenog zavoda, institucije koja je gotovo dva stoljeća jedno od najvažnijih središta razvoja i promocije glazbene kulture u gradu Zagrebu.“ – kaže dr. sc. Iva Hraste-Sočo, intendantica HNK u Zagrebu.

  Zagrebačkom filharmonijom ravnat će britanski dirigent Jan Latham-Koenig, a kao poseban gost nastupit će Marco Tamayo kubanski gitaristički virtuoz s austrijskom adresom.

  Probrane arije iz glasoviti opera izvest će nacionalna prvakinja, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, sopranistice Darija Auguštan i Marija Vidović, tenor Filip Filipović, bas Toni Nežić i djevojački zbor Zvjezdice. Voditelji programa su prvaci drame HNK u Zagrebu Zrinka Cvitešić i Igor Kovač.

  22

  Publika će imati prigodu čuti 2. stavak skladbe Concierto de Aranjuez Joaquina Rodriga, obradu za gitaru skladbe 24. Caprice za violinu Nicola Paganinija te popularne arije iz opera Georgesa Bizeta, Giacoma Puccinija, Giuseppea Verdija i Jakova Gotovca. Koncert će izravno prenositi Hrvatska radio televizija na svom Prvom programu. Detaljni program koncerta potražite na: https://www.hgz.hr/novosti/opera-gala-marco-tamayo-gitara/, a ulaznice na: https://www.hnk.hr/hr/prodaja/predstava/2033/.

  Konstruktivna obnova zgrade
  Zgrada HGZ-a, prekrasno povijesno zdanje u Gundulićevoj ulici s prvom koncertnom dvoranom u Zagrebu, preživjela je dva potresa - prvi davne 1880., a drugi 2020. godine u kojem je pretrpjela velika oštećenja. Konstruktivna obnova uspješno se odvija uz pomoć Ministarstva kulture i medija RH i sredstava iz Fonda solidarnosti EU i radovi se privode kraju.

  „S neskrivenim ponosom mogu reći da ćemo konstrukcijsku obnovu zgrade okončati u predviđenim rokovima, a nakon toga slijedi još jedna velika zadaća – cjelovita obnova nakon koje će zgrada HGZ-a otvoriti svoja vrata u punoj raskoši svoje povijesne ljepote ali i kao suvremeni, tehnički opremljen i energetski učinkovit kulturni centar, otvoren prema svim umjetnostima. Osim zahtjevnog projekta obnove neumorno radimo na širenju glazbene kulture i marljivo se pripremamo za velike obljetnice koje su pred nama – 2026. / 150 godina izgradnje zgrade s prvom koncertnom dvoranom u Zagrebu i 2027. / 200 godina neprekidnog postojanja i djelovanja udruge.“ – kaže prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković, predsjednica HGZ-a.

  Foto: arhiv glazbenika i arhiv HGZ-a

  555