Pharmacy to go! / higijena nosa

  - Začepljen nos česta je pojava u vrijeme naglih promjena temperatura: sluznica je otečena, teško dišemo, a najčešći su razlozi virusne infekcije, alergijske promjene sluznice i suhoća zraka - upozorava magistra Božena Obradović iz Farmacije u zagrebačkoj Ilici 11. - Jedan od najčešćih problema u ovo doba godine je rinitis ili upala nosne sluznice. Možemo ga prepoznati po sljedećim simptomima: kongestija (otečenost nosne sluznice), vodenasta sekrecija, kihanje, svrbež i začepljenost nosa. Ostali pridruženi simptomi mogu biti nakašljavanje (pročišćavanje grla), peckanje grla i nepca, glavobolja, uhobolja, hrkanje i poremećaj spavanja - . Virusni rinitis najčešće prolazi spontano i ukoliko ne traje duže od sedam dana nije razlog posjeta liječniku.

  phtogo nos 13


  Pravilno funkcioniranje i uloga nosa
  Uloga nosa je udisanje, pročišćavanje, zagrijavanje i vlaženje zraka, a time i zaštita donjih dišnih putova: odrasla osoba u jednom danu udahne 10 000 – 20 000 litra zraka. Unutrašnjost nosa i nosnih hodnika presvučena je dobro prokrvljenom sluznicom s nježnim cilindričnim i trepetljikavim epitelom. Sluznica proizvodi sluz koja pokreće trepetljike u smjeru ždrijela i probavnog trakta te tako pročišćava udahnuti zrak. Zagrijavanje zraka na 37°C i vlaženje osigurava gusta mreža krvnih žila i žlijezda koje luče sluz. Upalni proces narušava to stanje, budući da u nosnoj sluznici uzrokuje prekomjerno lučenje i zastoj vodenastog sekreta (šmrcanje), začepljenost nosa, a ponekad i povišenu tjelesnu temperaturu.

  phtogo nos 7


  Fiziološka otopina uspostavlja ravnotežu
  Dobar terapijski učinak na kongestiju nosa može se postići primjenom fiziološke otopine koja podrazumijeva izotoničnu 0,9 %-tnu otopinu natrijevog klorida. Ona ima fiziološki pH te uspostavlja fiziološku funkciju cilija nosne sluznice. Kada cilije vrate svoju funkciju one osiguravaju odstranjivanje nečistoća koje ulaze zrakom u nosni hodnik. Sve češće se za higijenu nosa primjenjuju pročišćene, izotonične otopine morske vode, zbog odavno poznatih ljekovitih svojstava mora.

  phtogo nos 9


  Prednosti morske vode
  Morska voda je mineralna voda koja sadrži sve elemente periodičnog sustava kao i elemente u tragovima - sumpor, bor, silicij, bakar, brom, stroncij, kalij. Morska voda sadrži i fitoplanktone i zooplanktone koji oslobađaju organske tvari s antibiotskim i bakteriostatskim svojstvima.

  phtogo nos 10

  Vrste preparata s morskom vodom
  Razlikuju se po dodacima (npr. bakar, mangana), koji se u njih stavljaju kako bi oplemenili i poboljšali svojstva proizvoda (Sterimar Mn, Sterimar Cu). Kvaliteta preparata morske vode svakako ovisi o tome koje je more uzeto za proizvodnju preparata. Osim u obliku raspršivača, postoje i pripravci morske soli koji su namijenjeni ispiranju nosa sustavom (Aqua Maris sustav za ispiranje nosa). Takav način primjene pogodniji je za odrasle osobe.

  phtogo nos 2

  Kapi za nos
  Nazalni dekongestivi, u Hrvatskoj registrirani - simpatikomimetici za nosnu primjenu (ksilometazolin, oksimetazolin i nafazolin) sužavaju krvne žile koje smanjuje oticanje nosne sluznice.
  - Učinak traje 4 do 6 h nakon primjene čime se olakšava osjećaj kongestije nosne sluznice i disanje, smanjuje sekrecija iz nosa, olakšava drenaža i sprječava nastanak komplikacija (sinuitis, otitis i dr.).
  - Preporuka za korištenje je 5-7 dana, nikako dulje od toga, a doziranje ovisi o dobi osobe za koju je namijenjen.
  - Moguće nuspojave kod preduge i nekontrolirane primjene nazalnih dekongestiva su lupanje srca, nesanica, aritmije, nadražaj sluznice, peckanje, kihanje, suhoća sluznice nosa, pa i povišenje tlaka ako se pretjera s doziranjem kapi (određena količina lijeka dolazi u probavni sustav i resorbira se).

  phtogo nos 14

  Razvoj ovisnosti sluznice o kapima za nos
  Neadekvatna primjena kapi za nos razvija ovisnost sluznice o istima i postaje jedan od većih zdravstvenih problema. Lokalni dekongestivi svojim djelovanjem utječu na stezanje krvnih žilica i dovode do smanjivanja otoka sluznice i lakšeg disanja. No, nakon prestanka djelovanja lijeka dolazi do sekundarnog širenja krvnih žilica u nosnoj sluznici, zbog čega se ponovno događa pogoršanje stanja – otok sluznice i otežano disanje, trajno sušenje sluznice nosa te time i njegova začepljenost, odnosno upravo simptomi koji smo željeli ukloniti. Tada se ponovno poseže za kapima i ulazi u jedan čarobni krug iz kojeg je teško izići bez pomoći liječnika.

  Odvikavanje od kapi za nos
  Može potrajati tjednima i u toj fazi smanjuje se doza kapi za nos koji sadrže lokalne dekongestive u korist onih koji sadrže fiziološku otopinu. Terapijska učinkovitost ovisi i o načinu aplikacije kapi u nos.

  phtogo nos 5

  Koji je položaj najbolji za kapanje nosa?
  Pacijenti kapi često koriste u stojećem položaju što je pogrešno, jer kapi završe u grlu s gorkim okusom, a ne gdje bi trebale djelovati - u sinusima. Kapi se pravilno kapaju u ležećem ili sjedećem položaju, s glavom koja visi ispod razine ramena, okrenutom u lijevu ili desnu stranu ovisno u koju nosnicu se kapa. Da bi lijek mogao doći do željenog mjesta (sluznica nosa i sinusi) potrebno je u tom položaju ostati nekoliko minuta. Prije kapanja nosa važno je očistiti i pravilno ispuhati nos, i to tako da se prvo začepi jedna nosnica i jako ispuše druga, pa obrnuto.

  Kome se ne preporučuje primjena dekongestiva - kapi za nos?
  Primjena dekongestiva ne preporučuje se djeci mlađoj od godine dana bez preporuke liječnika, trudnicama, dojiljama, odraslima starijima od 60 godina niti onima koji imaju srčane smetnje.

  phtogo nos 11

  Začepljenost nosa kod djece, trudnica i dojilja
  Preporuka je korištenje fiziološke otopine u obliku kapi i spreja, sterilne otopine morske soli ili ekstrakt korijena bijelog sljeza. Djelotvorno i sigurno uklanjanje sekreta iz nosa dojenčadi i djece koja ne znaju samostalno ispuhati nos može se pomoći primjenom nosnih aspiratora, uz obavezno prethodno vlaženje nosa fiziološkom otopinom ili izotoničnom otopinom morske soli. Za djecu su tu još ampule i sprejevi s posebnim anatomskim aplikatorom.  (Uriage Isophy ampule, Sinomarin Babies, Sterimar Baby, Aqua Maris Baby).

   

  phtogo nos 20


  Povezanost virusnih infekcija nosa i upale srednjeg uha kod djece
  Dijete vam ima virusnu infekciju gornjeg dišnog sustava? Moguće je da uz to ima i akutnu upalu srednjeg uha, koja se javlja iznenadnom boli u uhu. Zbog upale nosa i/ili sinusa dolazi do zatvaranja ventilacijske cjevčice koja spaja nosni dio ždrijela i srednje uho (Eustahijeva tuba). Upala srednjeg uha može se javiti u bilo kojoj dobi, ali najčešća je kod djece u dobi od 6 mjeseci do 4 godine i za vrijeme zimskih mjeseci.

   

  phtogo nos 4

  Kako prepoznati upalu srednjeg uha kod malog djeteta i dojenčadi?
  Ako dijete govori, požalit će se na bol u uhu, a kod dojenčadi se može zamijetiti plačljivost i neraspoloženje. Neophodno je odvesti dijete na pregled pedijatru ili otorinolaringologu pri najmanjoj sumnji na upalu uha. Tako će se dijete pravovremeno započeti liječiti pa će se izbjeći komplikacije i kronična upala. Kako bi se otvorila Eustahijeva tuba, primjenjuju se dekongestivne kapi, a ukoliko za 2-3 dana nema poboljšanja, liječnik propisuje adekvatnu antibiotsku terapiju.

  phtogo nos 3

  Masti za nos
  Primjenom masti za nos, formuliranoj tako da potiče regeneraciju nosne sluznice te je štiti od isušivanja, omogućuje se odstranjenje nečistoća sa sluznice i omekšavanje krusti u nosu. Također pomaže kod tegoba sa suhim i začepljenim nosom kod beba, djece i odraslih (Nisita mast, Aqua maris mast za nos, Bepanthen mast za nos i oči). Kod nanošenja masti potrebno je istisnuti oko 1 cm tako da vršak tube bude što dublje u nosnici. Nakon nanošenja potrebno je lagano masirati nosnicu i na taj način ravnomjerno rasporediti mast. U većini nosnih pripravaka koristi se konzervans benzalkonijev klorid, odgovoran za osjećaj pečenja, pa je uvijek bolja preporuka primjena preparata koji dodatno ne iritiraju već nadraženu sluznicu.

   

  phtogo nos 15

  Sprejevi za nos i kapi - kombinirani pripravci
  Nazalni su dekongestivi dostupni u obliku kombiniranih pripravaka za oralnu primjenu te u obliku sprejeva za nos i kapi za lokalnu primjenu. Studije o učinku kombiniranih pripravaka s intranazalnim antihistaminicima nisu pokazale poboljšanje u odnosu na zasebnu primjenu svakog od tih pripravaka.

  phtogo nos 6

  Kako postići bolju prohodnost nosa?
  Učinkoviti u postizanju bolje prohodnosti nosa, njegovanju suhe sluznice i smanjenju nadražaja sluznice su:
  - uljni preparati s dodacima eteričnih ulja,
  - džepni inhalatori
  - preparati morske vode sa eteričnim uljima (Dietpharm Sinusan ulje, Sinusan inhalator, Aqua Marsi Refresh, Gelositin sprej, Specchiasol Epid spray, Quixx Extra, Pranarom Aromaforce).
  Preporuka za sve:
  - izbjegavanje prekomjerne primjene nazalnih dekongestiva,
  - vlaženje prostorije u kojoj se boravi i spava, izbjegavanje potencijalnih uzročnika kongestije (alergena, prašine..),
  - vlaženje nosa (fiziološkom otopinom, sterilnom morskom vodom)
  - dovoljna hidratacija organizma.
  U ljekarnama se može naći puno preparata za nazalnu higijenu i kongestiju i zato je neophodna prethodna konzultacija s farmaceutom kako bi se odabrao najprikladniji preparat s maksimalnom učinkovitošću za osobu za koju je namijenjen. 

  phtogo nos 1

  phtogo nos 12