Pharmacy to go! / Proljetne alergije

  S prvim proljetnicama nerijetko stižu i neki ne tako dobri momenti - alergije koje su specifične za ovo doba godine ponekad nam znaju pokvariti raspoloženje, no činjenica je da se možemo i moramo boriti protiv njih. Magistra iz Farmacije, Martina Šepetavc, otkrila nam je koje su najčešće alergije, zašto nastaju baš u ovo vrijeme, kako ih prepoznati i naravno kako umanjiti njihov utjecaj na svakodnevicu, ne samo pripravcima, već i određenom hranom! Donosimo vam još jednu detaljno obrađenu Pharmacy to go! temu koja će zasigurno olakšati suživot s proljetnim alergijama.

  Farmacia - moja ljekarna

   

  open ph to go alergije grupna 12

   

  Sunce je stiglo, a s njime i potreba za dobrim kremama sa zaštitnim faktorom - prilagodite njegu lica i tijela tipu kože: klik na sunčanu temu Pharmacy to go!


  Učestalost problema s alergijama
  - Posljednjih se godina sve više naglašava povezanost klimatskih promjena s respiratornim alergijama koje počinju već krajem zime - ističe magistra Šepetavc - s obzirom na to da alergijske bolesti postaju prevladavajuće bolesti modernog doba. U Hrvatskoj se procjenjuje da je učestalost alergijske hunjavice kod 10% stanovništva. Zbog povišenja temperature utvrđen je raniji početak i vrhunac cvatnje kod vrsta koje počinju cvjetati ranije tijekom godine (kao što su brijest, breza, joha i lijeska), a trajanje sezone cvjetanja produženo je i kod ljetnih vrsta, primjerice kod raznih vrsta porodice trava - . 

   

  ph to go alergije grupna 1

   

  Kako se hrane sportaši i oni koji žele poraditi na fizičkoj kondiciji? @ Pharmacy to go! Prehrana sportaša.


  Što uzrokuje proljetne alergije?
  - Najranije počinje sezona  polenacije drveća - u veljači i ožujku, npr. lijeska cvate već u veljači. Najčešći uzročnici alergije uz lijesku su breza, bagrem, lipa, čempres, borovi. Trave cvatu od travnja do srpnja, a simptome alergije najčešće uzrokuju mirisavka, vlasnjača, zob, repak, raž i žitarice. Najkasnije nastupa sezona polenacije korova - od kolovoza do listopada. Zlatnica, ambrozija, crkvina, pelin i trputac najčešći su uzročnici alergije među korovima. Među njima, polen ambrozije jedan je od najjačih i najagresivnijih polenskih alergena - . 

   

  ph to go alergije grupna 2

   

  Promjene raspoloženja postale su vaša svakodnevica? Pharmacy to go! zna odgovor kako si možete olakšati probleme

  Peludni kalendar
  - Osobama koje imaju alergiju na pelud od pomoći mogu biti peludni kalendari koji prognoziraju pojavnost pojedinih sezonskih inhalacijskih alergena. Takva vrsta kalendara daje podatke o dnevnim kretanjima koncentracije peluda i značajna je u procjeni izloženosti alergenu.

  Sličnost prehladi
  -Simptomi alergijske reakcije mogu biti opći (sustavni) ili lokalizirani na organ ili organski sustav putem kojeg je alergen ušao u tijelo (koža i sluznice, probavni ili dišni sustav). U slučaju proljetnih alergija simptomima je zahvaćena sluznica dišnog sustava, a simptomi alergijskog rinitisa slični su prehladi samo što traju duže od prehlade i javljaju se uvijek u isto doba godine. To su kihanje, curenje vodenastog sekreta, otok krvnih žila  (kongestija) koji se osjeća kao začepljenost nosa i otežano disanje, često uz smanjenje ili potpuni gubitak osjeta mirisa, te svrbež i suzenje očiju, a ponekad i svrbež zvukovoda. Uobičajeni termin peludna groznica objedinjuje alergijsku hunjavicu i alergijski konjuktivitis (karakteriziran crvenilom, suzenjem i svrbežom očiju) - .

   

  ph to go alergije grupna 5

   

  Roditeljstvo je divna stvar - saznajte sve o zdravlju djeteta od prvog dana života - Pharmacy to go baby! Klik


  Preventiva i rješavanje problema
  Najučinkovitija preventiva je izbjegavanje izloženosti alergenu, u čemu može pomoći i već spomenuti peludni kalendar kako bi pacijenti mogli prilagoditi svoje aktivnosti na način da što manje dolaze u kontakt s alergenima, tj. peludi. Kad već nastupe simptomi, ovisno o njihovoj težini i utjecaju na kvalitetu života pacijenta, potrebno ih je suzbiti odgovarajućim lijekovima. Prvi izbor su svakako antihistaminici u obliku tableta, loratadin i feksofenadin, koji uspješno suzbijaju većinu simptoma alergije pogotovo ako ih se počne uzimati nekoliko tjedana prije očekivane polenizacije. Antihistaminici zadnjih generacija su sigurni lijekovi koji više nemaju izraženu nuspojavu kao što je pospanost jer ne prolaze krvno-moždanu barijeru. Također, loratadin je lijek koji mogu uzimati i trudnice što je dodatni dokaz njegove sigurnosti. Valja napomenuti da antihistaminik treba uzimati jednom dnevno, po mogućnosti u isto vrijeme i da će njegovo puno djelovanje doći do izražaja tek nekoliko dana od početka uzimanja - . 

   

  ph to go alergije grupna 8


  Sve o masnoj kosi i seboroičnom dermatitisu možete saznati u još jednoj Pharmacy to go! temi


  Važnost izotoničnih i hipertoničnih otopina
  -U tom razdoblju do punog djelovanja antihistaminika kod začepljenosti nosa možemo si dodatno pomoći dekongestivima kao što je ksilometazolin u obliku spreja ili kapi, ali uz oprez u doziranju do maksimalno 3 puta dnevno kako ne bi došlo do oštećenja sluznice nosa. Sluznicu nosa treba dodatno ispirati izotoničnom otopinom morske vode bogate manganom koja jača otpornost sluznice nosa na alergene iz zraka ili otopinom morske vode koja je obogaćena ektoinom . U slučaju trudnica i pacijenata s nekontroliranom hipertenzijom koji ne smiju koristiti dekongestive, u otklanjanju začepljenosti nosa će pomoći hipertonična otopina morske vode koja sadrži veću koncentraciju morske soli, smanjuje edem nosne sluznice i uklanja sekret iz začepljenog nosa - . 

   

  ph to go alergije grupna 10

   

   Koža muškaraca također treba pravilnu njegu - sve o tome možete pročitati u Pharmacy to go! Njega muške kože


  Zaštitne funkcije kože
  Također, pacijenti koji pate od peludnih alergija već znaju koliko je bitno očuvati i zdravlje kože jer i koža predstavlja ulazna vrata za okidače alergije iz zraka. Većina tih osoba ima i smetnje u radu zaštitne funkcije kože i zato je njezina zaštita od alergena oslabljena što dovodi do pojave osjetljive kože. Kako bi se dodatno smanjio kontakt s alergenima iz zraka i njihovo unošenje u dom, preporuka je kada se dođe kući tuširanje i pranje kose odgovarajućom dermokozmetikom koja sadrži blaga sredstva za čišćenje i njegu kože. Ta vrsta dermokozmetike treba sadržavati pH 5 citratni pufer za jačanje kiselog zaštitnog omotača, glicerin za povećavanje vlage u koži i dekspantenol za poticanje obnove stanica. Takav djelotvorni kompleks dokazano povisuje aktivnost vlastitih enzima kože. 

   

  ph to go alergije grupna 23

   

  Muče vas suha koža i atopijski dermatitis? Otkrijte rješenje u zanimljivoj Pharmacy to go! temi. Klik!


  Uspješna kontrola situacije
  Ako imate jake simptome alergije, liječnik će propisati kortikosteroide koji su najučinkovitiji protuupalni lijekovi koji će najuspješnije ukloniti ili umanjiti simptome alergijske bolesti. Budući da su za uspješnu kontrolu bolesti najčešće dostatni u niskim dozama kao npr. pumpice za intranazalnu primjenu i pumpice za aplikaciju lijeka u donje dišne putove, u ovim se oblicima obično koriste za dugotrajnu profilasku, bez sistemskih nuspojava, tj. bez izazivanja štetnih posljedica za bolesnika. U slučajevima pogoršanja respiratornih tegoba u bolesnika s alergijskom astmom (otežano disanje, zviždanje, hroptanje, gušenje) upotrebljavaju se i inhalacijski bronhodilatatori (ne spadaju u skupinu lijekova za kontrolu alergijske bolesti) uz eventualnu kraću primjenu visokih doza kortikosteroida. Savjetujte se sa svojim ljekarnikom koji će znati procijeniti da li se simptomi mogu riješiti OTC pripravcima ili će Vas uputiti liječniku koji će Vam propisati lijekove na recept.

   

  ph to go alergije grupna 25

   

  Potrebna vam je detoksikacija organizma? Sve o tome saznajte u temi Pharmacy to go! / Detox je važan. Klik!


  Jabuka, luk, žuto povrće, probiotici i vitamin C
  Od dodataka prehrani u borbi protiv alergije svakako pomažu preparati na bazi kvercetina koji je antialergijski bioflavonoid snažnog antioksidativnog učinka. Ima protuupalni učinak i prirodni je antihistaminik koji će smanjiti stvaranje proupalnih prostanglandina. Kvercetin nalazimo i u hrani kao što je kora jabuke, luk, žuto povrće, jagode i zeleni čaj. Svakako treba spomenuti kalcij u kombinaciji s vitaminom C jer kalcij stabilizira cjelovitost staničnih membrana i smanjuje propusnost krvnih žilica, te smanjuje alergijsku reakciju dok vitamin C djeluje kao antioksidans, podupire proizvodnju kolagena i jača strukturu vezivnog tkiva.
  Od fitoterapijskih pripravaka za smanjivanje simptoma alergije za preporuku su preparati na bazi crnog ribiza i uskolisnog trpuca dok od preparata na bazi probiotika dokazano su učinkoviti sojevi bakterija koji su istraženi u PANDA ( probiotics and allergy ) studiji. Takav dizajnirani probiotik namijenjen je pacijentima sa kroničnim ili akutnim simptomima alergije, astme i atopije i sadrži 3 milijarde klica mikroflore po 1 dnevnoj dozi.

   

  ph to go alergije grupna 26

   

  Jelovnik po mjeri ne mora biti samo želja, obratite se Pharmacy to go stručnjacima koji će vam složiti "custom made" menu. Klik!


  Prah mladog ječma i ulje crnog kima
  U prevenciji alergije i čišćenju jetre kako bi simptomi alergije bili smanjeni, preporuka je uzimati organski prah soka lišća mladog ječma ujutro natašte pomiješan s vodom i jabučnim sokom, radi korekcije okusa, a također u prevenciji se preporučuju i preparati na bazi ulja crnog kima koji je bogat timokinonom i djeluje protuupalno. Općenita je preporuka kod osoba sklonih alergijama koristiti u prehrani puno lisnatog povrća tamnozelene boje i voća žute i narančaste boje jer te namirnice sadrže beta-karoten, preteču vitamina A.

  Zašto nam se javljaju alergije?
  Alergijske reakcije javljaju se u osoba s prirodno oslabljenim imunitetom, odnosno nakon stanja u kojima je prirodni imunološki obrambeni sustav iscrpljen. Alergija je neuobičajeni i neprimjereni odgovor našeg imunološkog sustava na različite čimbenike okoliša i manifestira se kao reakcija preosjetljivosti na čimbenike okoliša koje nazivano antigenima ili alergenima. Jačanjem imuniteta može se utjecati na smanjenje simptoma kao i tretmanima hiposenzibilizacije. Hiposenzibilizacija je oblik liječenja alergijskih bolesti primjenom alergenskih cjepiva. To znači da se primjenom malih i rastućih koncentracija alergena na koje je bolesnik osjetljiv potakne razvoj podnošenja, tolerancije tog alergena. U osoba u kojih je imunoterapija uspješno provedena, ponovni kontakt s alergenom neće izazvati simptome bolesti ili će oni biti znatno blaži no ranije. Daje se u obliku potkožnih injekcija ili otopina koje se uzimaju pod jezik. Imunoterapija je preporučljiva u mlađih bolesnika s cjelogodišnjim ili dugotrajnim i teškim sezonskim alergijskim rinitisom, osobito kada mjere izbjegavanja alergena nisu moguće ili nisu dale zadovoljavajući rezultat, a lijekovi nisu bili potpuno učinkoviti. Liječenje treba provoditi i nadzirati liječnik i to tijekom najviše 3-4 godine.

   

  ph to go alergije grupna 32

   

   Želite ojačati imunitet? Ne gubite vrijeme, već saznajte sve o tome u Pharmacy to go! temi. Kako osnažiti organizam? Klik!


  Genetske predispozicije
  Da bi se razvila alergija nužna je interakcija dvaju faktora. Osoba mora imati sklonost razvoju alergije (genetski faktori) i mora biti izložena nekoj alergogenoj tvari - tvari iz okoliša koja ima potencijal razvoja alergije (najvažniji od okolišnih faktora). U prilog djelovanja genetskih faktora govori podatak o češćem pojavljivanju alergijskih bolesti u djece roditelja koji imaju neku alergijsku bolest iako se alergija može pojaviti i u djece u čijim obiteljima do tada nije bilo alergičara.

  Utjecaj klimatskih uvjeta
  Osnovu liječenja svake alergijske bolesti predstavlja izbjegavanje alergena koji uzrokuje alergijsku reakciju. S tim u vezi, promjena klimatskih uvjeta u kojima određeni inhalacijski alergeni nisu prisutni ili su prisutni u znatno nižim koncentracijama nego u mjestu stalnog boravka predstavlja osnovni element klimatskog liječenja alergijskih bolesti respiratornog trakta.
  Kod klimatskog liječenja boravkom na moru primarno se izbjegavaju sezonski alergeni karakteristični za kontinentalno područje, iako se u današnje vrijeme, s obzirom na klimatske promjene, više ne može strogo odrediti zemljopisna rasprostranjenost sezonski specifičnih inhalacijskih alergena (npr. rasprostranjenost ambrozije prije je bila vezana uz kontinentalna područja naše zemlje, dok je danas ona rasprostranjena i u Istri, Hrvatskom primorju uključujući otok Krk, području Zadra te dalmatinskom zaleđu sve do krajnjeg juga zemlje).
  Kod klimatskog liječenja boravkom u područjima s planinskom klimom (iznad 1000 m nadmorske visine), dominantna korist ostvaruje se izbjegavanjem kontakta s grinjama kao jednim od najčešćih alergena, budući da grinje ne obitavaju na navedenim nadmorskim visinama. Također, udisanje nezagađenog zraka odgovarajuće temperature i vlažnosti ima povoljni učinak na respiratorni sustav.

   

  ph to go alergije grupna 31

   

  Imate li problema s probavom, informirajte se u još jednoj zanimljivoj Pharmacy to go! temi. Klik!

   

  Poveznica alergije i drugih problema
  Sezonska, tj.  proljetna alergija već po samom nazivu određuje i svoju pojavnost jer je vezana uz pelud koja je prisutna u zraku u određeno doba godine. Bolest može biti udružena s drugim alergijskim bolestima kao što su astma i atopijski dermatitis, a može pogodovati nastanku i nekih nealergijskih bolesti poput gnojne upale sinusa i srednjeg uha, naročito u djece. Cjelogodišnja alergija je uzrokovana grinjama, plijesnima i/ili kućnim ljubimcima. Ukoliko imate simptome alergije duže razdoblje svakako se trebate obratiti liječniku kako bi učinili kožni test u dijagnostici alergijskih bolesti i rezultat testa će pokazati koji je uzročnik problema.

    

  p to go alergije vip probiotic

   

  Pro-age - kako živjeti u skladu sa svojom kožom? Zna tema Pharmacy to go! / Pro-aging kao način života

   

  Vip probiotic premium je, sa svojih šest bakterijskih sojeva (Lactobacillus acidophilus, Bifidobakterium bifidum, Lactococcus lactis, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus casei i Enterococcus faecium) i njihovom visokom koncentracijom u pripravku, idealan za trajnu i pozitivnu promjenu imunološkog sustava i probave.
  CIJENE: 300 g, 1300 kn; 25 g, 136 kn
  GDJE KUPITI: U Farmacija ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

  PHARMACY TO GO @ FACEBOOK

   

  ph to go alergije allegra

   

  Allegra filmom obložene tablete
  Allegra pripada skupini lijekova koji se zovu antihistaminici, te se koristi u odraslih i kod adolescenata od 12 godina nadalje, s ciljem ublažavanja simptoma koji se javljaju kao alergijski rinitis, na primjer kihanje, svrbež nosa, curenje iz nosa, crvenilo...
  CIJENA: 62 kn
  GDJE KUPITI: U Farmacija ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

   

  ph to go alergije aqua maris

   

  Aqua Maris Ektoin
  Djelotvornost ektoina dokazana je u brojnim pretkliničkim i kliničkim studijama, a kao i ostali proizvodi iz linije Aqua Maris, ni ovaj inovativni sprej ne sadrži aditive i konzervanse, što omogućuje njegu i zaštitu epitela nosne sluznice. Uzimajući u obzir sigurnost, učinkovitost, jednostavnost primjene i činjenicu da se radi o potpuno prirodnom proizvodu, Aqua Maris Ektoin predstavlja novi pristup u rinološkoj prevenciji i terapiji. Zaštitite se od neugodnih alergena i iritansa uz Aqua Maris Ektoin i dišite punim plućima!
  CIJENA: 20 ml, 60,16 kn
  GDJE KUPITI: U Farmacija ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

   

  ph to go alergije ca dietpharm

   

  Kalcij + C Dietpharm šumeće tablete
  Kalcij je najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu, a čak 99% njegove ukupne količine nalazi se u kostima. Pravilnom prehranom unosimo oko 800 mg kalcija na dan. Namjena: za ublažavanje preosjetljivosti. Sastav: kalcij, vitamin C. Jedna šumeća tableta sadrži 500 mg kalcija (kalcij glukonat i kalcij karbonat) i 250 mg vitamina C. Doziranje: 1 šumeća tableta na dan, otopljena u čaši vode. Ukoliko nastane talog, sadržaj je potrebno pomiješati i popiti. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti.
  CIJENA: 20 tableta 57,93 kn
  GDJE KUPITI: U Farmacija ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

   

  ph to go alergije claritine 2

   

  Claritine tablete pripadaju Antihistaminicima, koji pomažu u olakšavanju alergijskih simptoma sprečavajući djelovanje histamina - tvari koja se stvara u organizmu. Ublažavaju simptome povezane s alergijskim rinitisom (na primjer, kod peludne groznice), poput kihanja, curenja ili svrbeža nosa, peckanja ili svrbeža očiju. Također se mogu primijeniti za ublažavanje simptoma urtikarije (svrbeži, crvenila te brojnosti i veličine osipa).
  CIJENA: 35 kn
  GDJE KUPITI: U Farmacija ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

   

  ph to go alergije crni kim

   

  Oleo Therapy Ulje crnog kima
  Dobiva se hladnim tiještenjem sjemenki crnog kima. Sadrži oko 70% nezasićenih masnih kiselina, vrijednih sastojaka topljivih u mastima (steroli i vitamin E), uz prosječno 1% eteričnog ulja crnog kima. Spada u najvrjednije dodatke prehrani. Sastavnice eteričnog ulja crnog kima, među kojima se ističe timokinon, dokazano su korisni zbog pomoći u regulaciji i osnaživanju imunološkog odgovora, osobito kod alergija. Crni kim se tradicionalno koristio kod liječenja tegoba dišnog sustava, atopijskog dermatitisa, jetrenih i želučanih tegoba, te kao prevencija nastanka sezonskih alergija i kod potrebe za osnaživanjem imunološkog sustava. Sudjeluje u regulaciji razine šećera u krvi.
  CIJENA: 100ml, 52,48 kn
  GDJE KUPITI: U Farmacija ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

   

  ph to go alergije eucerin

   

  Eucerin
  Njega za osjetljivu kožu osmišljena da lagano čisti od vanjskih faktora kao što su razni alergeni, uglavnom pod utjecajem vanjskih faktora kao što su sezonske promjene. U liniji za osjetljivu kožu nalazi se cjelovita linija njege za tijelo od gela za tuširanje do svakodnevne kreme za lice.
  CIJENE: od 30 do 98 kn
  GDJE KUPITI: U Farmacija ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

   

  ph to go alergije green magma

   

  Green foods zelena magma
  Zelena Magma je prah dehidriranog soka mladog lišća ječma. Sadrži jedinstvenu kombinaciju aktivnih enzima, minerala, vitamina, antioksidansa, aminokiselina, flavonida i ostalih fitonutrijenata, koji podržavaju sve sustave u tijelu. Posebno je pogodna za osjetljive ljude, jer organizam ne stimulira agresivno. Prirodni je izvor klorofila, koji ima detoksificirajuća, protuupalna, dezodorirajuća i antibakterijska svojstva. Zelena Magma povećava razinu energije u tijelu, povoljno djeluje na jetru i imunološki sustav, pomaže kod alergijskih reakcija, povišenog kolesterola, dijabetesa, probavnih poremećaja.
  CIJENA: 300 grama 459 kn
  GDJE KUPITI: U Farmacija ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

   

  ph to go alergije maxirino

   

  MaxiRino sprej i kapi za nos primjenjuju se za privremeno simptomatsko liječenje začepljenosti nosa uzrokovane upalom sluznice nosa ili upalom sluznice sinusa. MaxiRino 1 mg/ml sprej i kapi za nos primjenjuju se za liječenje odraslih i djece u dobi od 10 godina i starije. MaxiRino 0,5 mg/ml sprej i kapi za nos primjenjuju se za liječenje djece u dobi između 2 i 10 godina starosti.
  CIJENE: kapi 10 ml 26,58 kn; sprej 10 ml, 34,17 kn
  GDJE KUPITI: U Farmacija ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

   

  ph to go alergije omni biotic

   

  Omni Biotic Panda
  Za prevenciju astme, atopijskih oboljenje i drugih alergija kod novorođene djece, za potporu tretmana postojećih alergija, astme, bronhitisa i atopičnih oboljenja, te za osobe s kroničnim i akutnim pojavama alergija, astme, bronhitisa i atopičnih oboljenja. Također, za vrijeme i nakon kemoterapija i zračenja.
  CIJENE: 90 grama, 295 kn; 25 g, 85 kn
  GDJE KUPITI: U Farmacija ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

   

  ph to go alergije phytostandard cassis

   

  Phytostandard kapsule crni ribiz
  Ekstrakt Crnog ribiza 272mg EPS-ovi su sljedeća revolucionarna generacija biljnih ekstrakata u kojima se pokušava izvući maksimum ljekovitih tvari iz biljaka. EPS, na francuskom - extraits de plantes fraîches standardisées- , standardizirani ekstrakti ljekovitih biljaka, dobivaju se postupkom liksivijacije, odnosno progresivnog iscrpljivanja aktivnih tvari u rastućim koncentracijama etanola. Biljka se ekstrahira najprije u etanolu od 20%, potom u rastućim koncentracijama do 70%. To omogućuje još bolju ekstrakciju ljekovitih tvari.
  CIJENA: 20 kapsula, 75 kn
  GDJE KUPITI: U Farmacija ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

   

  ph to go alergije sterimar

   

  Sterimar je izotonična (fiziološka) otopina prirodne morske vode, namijenjena svakodnevnoj higijeni i vlaženju nosa dojenčadi, djece i odraslih. Čisti, ovlažuje i njeguje sluznicu nosa; ima anatomski aplikator koji omogućava raspršivanje pod optimalnim kutom, a fina mikrodifuzija poboljšava apsorpciju oligoelemenata i njihovo djelovanje. Sterimar Mn je izotonična (fiziološka) otopina prirodne morske vode obogaćena solima mangana.
  CIJENE:
  Sterimar hipertonični 46 kn
  Sterimar s manganom 44 kn
  GDJE KUPITI: U Farmacija ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

   

  ph to go alergije twinlab

   

  Twinlab allergy fighters - snažna je vitaminsko-mineralna formula nutrijenata koji zajednički djeluju kao prirodno sredstvo za olakšavanje tegoba kod alergija i sudjeluju u regeneraciji imunološkog sistema. Sinergistička formula vrlo aktivnih unutarstaničnih, membranskih i univerzalnih antioksidansa s kvercetinom štiti imuno-sustav neutralizirajući slobodne radikale. Pored antioksidansa koji štite i čiste organizam, tu je vitamin B6 važan za sintezu proteina, te oporavak tkiva. Kvercetin je antioksidans koji djeluje i na kvalitetu i otpornost krvnih žila, smanjujući upalnu reakciju organizma, a uz vitamin C djeluje i kao antihistaminik. Preporučuje se preventivno uzimanje u godišnje doba kada je organizam najizloženiji alergijskim napadima ili konstantno kod preosjetljivih osoba. Sve sastojke dobro podnosi većina alergičnih osoba.
  CIJENA: 50 kapsula, 217 kn
  GDJE KUPITI: U Farmacija ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama

  Twinlab Quercetin je bioflavonoid sa snažnim antioksidativnim djelovanjem. Sprječava lipidnu peroksidaciju, obnavlja vitamin E i neutralizira superoksid radikal, pa djeluje zaštitno na živčani i kardiovaskularni sustav (povišeni kolesterol, krhke kapilare, varikozne vene). Prirodni je inhibitor više međustaničnih enzima povezanih s produkcijom upalnih medijatora (reumatoidni artritis, kolitis, lupus). Pakiranja: 50 ili 100 kapsula.
  CIJENA: 50 kapsula, 209,54 kn
  GDJE KUPITI: U Farmacija ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama