Pharmacy to go! / Putna ljekarna

  Kolektivno se veselimo jer stiže doba godine kad češće putujemo: tu su konkretni godišnji odmori, ali i brzinski, vikend odlasci na more, u planine... Treba ih maksimalno iskoristiti, kako bismo se dobro odmorili i napunili energijom, pa smo zato pripremili nezaobilaznu prigodnu temu - kako složiti putnu ljekarnu koja će olakšati eventualne probleme i tegobe na putovanju, te pojednostaviti odmor? Idealni "recept" otkrila nam je magistra farmacije  Marijana Piškulić Radionov iz Farmacie, koja pritom podsjeća na sve one popularne proizvode, od legendarnog Synopena koji već godinama koristimo kad nas ubode komarac, do čepića za uši za kupanje! Piškulić Radionov, među ostalom upozorava i na činjenicu da je potrebno raspitati se kakve ljekarne nudi mjesto u koje putujete.

   Farmacia - moja ljekarna

  pharmacy to go putna ljekarna grupna 4


  - Dolaskom toplijeg vremena putovanja postaju česta i svakako se treba dobro pripremiti. Putna ljekarna je obvezna i vrlo je važno dobro ju opremiti da bi se smanjile eventualne neugodnosti koje su vrlo česte u  ljetnim mjesecima. Ako bolujete od kroničnih bolesti ili ste trudni morate pripremiti i ponijeti medicinsku dokumentaciju kako bi, ukoliko bude potrebno, liječnik imao detaljan uvid u Vaše zdravstveno stanje. Svakako treba ponijeti i zdravstvenu iskaznicu, te lijekove koje redovno uzimate. Pobrinite se na vrijeme da ukoliko putujete na mjesto koje nema dostupnu ljekarnu, količina lijekova bude dovoljna tijekom boravka - .

  Kako do vitke linije na zdravi način? Klik!

  pharmacy to go putna ljekarna grupna


  - Ukoliko patite od bolesti vožnje, u ljekarni ćete uz savjetovanje s ljekarnikom kupiti sredstvo koje će spriječiti mučninu i povraćanje i putovanje učiniti ugodnim. Dostupne su tablete dimenhidrinata, ali i narukvice koje su pogodne za mlađu djecu i trudnice. Ukoliko ste više skloni prirodnim preparatima, ljekarnik će ponuditi tablete na bazi đumbira koji također smanjuje mučninu - .

  - Potrebno je pripremiti i malu kutiju prve pomoći koja će sadržavati flastere različitih veličina, sterilne komprese i zavoj, antiseptičko sredstvo u obliku spreja koje vrlo jednostavno i bezbolno nanesete na ranu kako bi ranu isprali i spriječili zagađenje mikroorganizmima, škarice, pincetu, i toplomjer i medicinski alkohol - . 

   Kako urediti i brinuti se o stopalima? Pripremite se za sandale - još jedna zanimljiva Pharmacy to go! tema. Klik!


  pharmacy to go putna ljekarna grupna 2


  - Lijekovi za sniženje povišene temperature i protiv bolova neizostavan su dio putne ljekarne. U obliku čepića i sirupa preparati paracetamola i ibuprofena dostupni su i za djecu, a u obliku tableta za i odrasle. Vrlo je važno dati odgovarajuću dozu lijekova u odgovarajuće vrijeme, a o pravilnom doziranju, naročito kod djece, posavjetujte se sa svojim ljekarnikom - .

  - Ljetne viroze, ali i trovanja koja zahvaćaju probavni sustav i izazivaju proljev i povraćanje izuzetno su česte u toplije doba godine i najčešće pogađaju one najmlađe. Oralne rehidracijske soli (ORS) vrlo su jednostavne za primjenu i važne za vraćanje elektrolita (soli)  koje organizam gubi učestalim povraćanjem i proljevima. Ukoliko počnemo primjenjivati ORS već kod prvih simptoma, znatno smanjujemo vjerojatnost da će doći do dehidracije organizma, naročito u djece. Važno je napomenuti da samo uzimanje vode ili čaja kao nadoknada tekućine nije dovoljno jer ne sadrži elektrolite koje gubimo povraćanjem ili proljevom - . 


   Proljetne alergije ne moraju više biti problem - proučite još jednu Pharmacy to go! temu i uživajte u prirodi!


  pharmacy to go putna ljekarna grupna 3

   

  - Preparati na bazi aktivnog ugljena također su izvrsna su pomoć kod trovanja jer u crijevima na sebe vežu otrove i smanjuju njihovo prodiranje u organizam. Ukoliko uzimate lijekove zbog neke druge bolesti, prilikom uzimanja aktivnog ugljena potrebno je napraviti barem 2 sata razmaka od stalne terapije kako aktivni ugljen ne bi smanjio koncentraciju lijeka u organizmu. Proljevi mogu biti vrlo iscrpljujući i ponekad je potrebno lijekom loperamidom smanjiti pretjeranu aktivnost crijeva. Obzirom da se radi o lijeku koji će po potrebi uzeti samo odrasli, potrebno je  savjetovati se sa ljekarnikom o načinu uzimanja. Svakako treba ponijeti i preparat koji sadrži dobre bakterije, tj. probiotike kojim ćete ubrzati oporavak crijevne sluznice - .

   Sunce je stiglo, a s njime i potreba za dobrim kremama sa zaštitnim faktorom - prilagodite njegu lica i tijela tipu kože: klik na sunčanu temu Pharmacy to go!

  pharmacy to go putna ljekarna grupna 5

   

  - Također je bitno ponijeti i repelente, tj. sredstva za zaštitu od uboda insekata, naročito komaraca. Dostupna su u obliku losiona, sprejeva, krema, stickova i flastera. Dobro je ponijeti i sredstvo koje će olakšati bol i svrbež ukoliko do uboda dođe. Postoje antialergijski gelovi i masti na bazi antihistaminika kao i preparati na biljnoj osnovi. Ako ćete više boraviti u prirodi, ne zaboravite ponijeti i sredstvo za zaštitu od uboda krpelja - .

  - Preparate na bazi antihistaminika dobro je nanijeti i ukoliko dođe do opeklina od sunca, opeklina meduze, vlasulja te uboda ose ili pčele. Ukoliko vas ubode osa ili pčela i počnete naticati ili osjećate poteškoće s gutanjem ili disanjem, bez odlaganja je potrebno potražiti liječničku pomoć! - . 


  Kako se hrane sportaši i oni koji žele poraditi na fizičkoj kondiciji? @ Pharmacy to go! Prehrana sportaša.

   

  pharmacy to go putna ljekarna hans 3  - Sunčevo zračenje može uzrokovati opekline ukoliko se pravilno ne štitite. Sredstva za zaštitu sunca odabrat ćete zajedno s vašim ljekarnikom, ovisno o potrebama vaše kože. Postoje gelovi, kreme, losioni, sprejevi te preparati namijenjeni posebno za kožu sklonu alergijama. Posebno treba pripaziti na one najmlađe i pravilno ih zaštititi. Dostupna je također i odjeća s UV zaštitom kao šeširi, kape i majice, a potrebno je zaštititi i oči uporabom sunčanih naočala koje filtriraju 99-100% UVA i UVB zračenja - .


  Promjene raspoloženja postale su vaša svakodnevica? Pharmacy to go! zna odgovor kako si možete olakšati probleme 

   

  pharmacy to go putna ljekarna syn oct lup


  - Ako  ste skloni upalama uha, treba ih štititi, jer vlažna sredina i toplo vrijeme pogoduju nastanku vrlo neugodnih upala. Čepići za zaštitu ušiju kod kupanja, te preparati  za čišćenje na uljnoj osnovi vrlo su korisni. Važne su i kapi za pročišćavanje nosa, za uklanjanje neugodnog začepljenja koje je uzrokovano oteklinom sluznice nosa i prekomjernim nakupljanjem sekreta kao posljedicom infekcije ili alergije. O izboru ovih preparata savjetujte se s ljekarnikom koji će preporučiti najbolji preparat za vaše simptome - .

  - Osjećaj neugodnog pečenja, suhoće ili pak prekomjernog suzenja očiju možete ukloniti upotrebom kapi za ovlaživanje. Postoje i kapi koje imaju dodatak biljke vidac i koje će pomoći umirenju manjih upala koje ne zahtijevaju liječničku intervenciju - . 

   
  Roditeljstvo je divna stvar - saznajte sve o zdravlju djeteta od prvog dana života - Pharmacy to go baby! Klik


  pharmacy to go putna ljekarna syn fen

   Fenistil gel umiruje i hladi kožu kod uboda kukaca, opekotina od sunca i žarnjaka, preosjetljivosti na sunčevu svjetlost i dermatitisa alergijskoga porijekla. Synopen mast prijmenjenja lokalno djeluje antipruritički i lokalno anestetski. Mast smiruje, odnosno uklanja svrbež već 5-10 minuta nakon primjene.

   
  Sve o masnoj kosi i seboroičnom dermatitisu možete saznati u još jednoj Pharmacy to go! temi

   

  - Pastile i antiseptički sprej za grlo smanjit će grlobolju ako se javi kao posljedica ljetne viroze. Ukoliko vam se dogodi nezgoda pada, uganuća ili udarca u putnoj ljekarni dobro je imati gel koji hladi i na taj način sprječava i usporava nastanak otekline ili modrice - .

  - Na djecu i trudnice tijekom putovanja treba posebno pripaziti. Djeca, za razliku od odraslih, vrlo brzo i često drugačije reagiraju na promjene. Zaštita od sunčevog zračenja i toplinskog udara je na prvom mjestu. Prozračna odjeća, šeširić s UV zaštitom, losion za zaštitu kože, sunčane naočale s filterima dio su svakodnevne opreme vašeg djeteta. Redovnim pranjem ruku i upotrebom antiseptičkih maramica, kao i odabirom termički obrađenih namirnica smanjit ćete mogućnost trovanja. Promjenom mjesta boravka i klime djeci se često poremeti redovna probava i dobro je imati sirup na bazi šljive i smokve koji će olakšati pražnjenje crijeva - .  

  - Svakako na put ponesite sve potrepštine za osobnu higijenu. Pridržavanjem savjeta o sadržaju vaše male putne ljekarne i načinima ponašanja na putovanju, olakšati ćete si boravak i odmor učiniti ugodnim. Nakon što ste definirali što Vam i kako treba, želimo Vam kvalitetan odmor i sretan put! - .

   


  pharmacy to go putna ljekarna acu

  Acu-strap narukvica koristi znanost akupresure da olakšaju jutarnju mučninu, mučninu kod putovanja, nakon anestezije ili kemoterapije. Djeluje pritiskom na  Nei-Kuan akupresurnu točku na oba zapešća. Da biste našli tu točku postavite tri srednja prsta na unutarnju stranu zapešća tako da treći prst bude na  pregibu zapešća. Nei-Kuan točka je iza vašeg  prvog prsta između dviju tetiva zapešća. Trake se moraju nositi na oba zapešća da bi bile efikasne. Može potrajati do 5 min dok ne počnu djelovati, a djelovanje traje dok se nose. Djelovanje se može pojačati ako se prstima pritiska direktno na gumb. Acu-Strap se može prati u toploj vodi s blagim deterdžentom do 5 puta. Kad trake više ne naliježu čvrsto uz zapešće, treba  ih zamijeniti.

   

  Koža muškaraca također treba pravilnu njegu - sve o tome možete pročitati u Pharmacy to go! Njega muške kože

   

  pharmacy to go putna ljekarna aseps

  Asepsoleta antiseptička maramica koristi se za dezinfekciju ruku i površine predmeta uz istovremeno odstranjivanje nečistoća i prljavštine. Djeluje osvježavajuće i tonizirajuće na kožu, a praktično pakiranje omogućuje vrlo široku primjenu – na putovanju, u školi, na poslu ili u automobilu. U Asepsoleta asortimanu nalaze se i antiseptičke vlažne maramice Asepsoleta Fresh i Asepsoleta Sensitive u pakiranju od 20 komada. Obje varijante imaju praktičan poklopčić koji sprječava sušenje maramica. Proizvodi su dermatološki provjereni te imaju prirodni pH kože.

   

  Muče vas suha koža i atopijski dermatitis? Otkrijte rješenje u zanimljivoj Pharmacy to go! temi. Klik!

  pharmacy to go putna ljekarna avio

  Aviomarin tablete koriste se za prevenciju i liječenje mučnine, povraćanja i/ili vrtoglavice vezane za bolest putovanja.


  Potrebna vam je detoksikacija organizma? Sve o tome saznajte u temi Pharmacy to go! / Detox je važan. Klik!

  pharmacy to go putna ljekarna carbo

  Carbomed tablete - aktivni medicinski ugljen najjači je apsorbens prirodnog podrijetla, s velikom sposobnošću vezivanja raznih toksina i štetnih tvari. Koristi se kod proljeva i nadutosti, u tabletama ili granulama.

  Jelovnik po mjeri ne mora biti samo želja, obratite se Pharmacy to go stručnjacima koji će vam složiti "custom made" menu. Klik!

  pharmacy to go putna ljekarna deep relief

  Deep Relief je gel za ublažavanje boli koji se primjenjuje na kožu. Koristi se za ublažavanje reumatske boli (u mišićima, tetivama, zglobovima ili kostima), grčeva i bolova u mišićima, bolova kod istegnuća, uganuća ili sportskih ozljeda, te manje ozbiljnih artritičkih bolova (bolovi zbog upale u zglobovima).


  Želite ojačati imunitet? Ne gubite vrijeme, već saznajte sve o tome u Pharmacy to go! temi. Kako osnažiti organizam? Klik!

  pharmacy to go putna ljekarna dipterol

  Linija proizvoda Dipterol namijenjena je za zaštitu od uboda komaraca, krpelja i drugih kukaca. Sadrži 20% aktivne komponente dietiltoluamid. Proizvodi ne izazivaju alergije i ne nadražuju kožu. U dodiru s kožom stvara se tanki nevidljivi film otporan na trljanje, brisanje i znojenje. Proizvodi štite od uboda kukaca 5 do 7 sati od trenutka nanošenja na kožu. Dolaze u obliku sticka ili spreja. Za nježnu dječju kožu, kao i za osjetljivu kožu odraslih, razvijeni su proizvodi Dipterol Sensitive. Radi manjeg koncentrata aktivne komponente, dietiltoluamid od 10%, proizvodi Dipterol Sensitive štite od uboda kukaca u prosjeku 4 sata. Aktivna supstancija Aloa vera gela njeguje i umiruje kožu. Dolaze u obliku sticka, kreme ili mlijeka.

   
  Imate li problema s probavom, informirajte se u još jednoj zanimljivoj Pharmacy to go! temi. Klik!

   

  pharmacy to go putna ljekarna fidi

  Fidiprofen 200 mg šumeće tablete jedine su šumeće tablete na hrvatskom tržištu koje sadrže ibuprofen u obliku DL-lizina. Ibuprofen-DL-lizin oblik je ibuprofena izrazito brzog nastupa djelovanja, koje je dodatno pojačano samim oblikom lijeka – šumećim tabletama. Fibralgin tablete namijenjene za uklanjanje umjereno do srednje teških bolova različitog uzroka (glavobolja, zubobolja, bol nakon operacija ili ozljeda, bolne menstruacije, križobolja) te za snižavanje povišene tjelesne temperature.

   

   pharmacy to go putna ljekarna hans

  Hansaplast različite veličine i namjene
  Uvijek je dobro imati koji Hansaplast - često ga imamo u torbici, jer ljeti se često može desiti pokoji žulj. Bitno je svaku novonastalu ranicu dobro izolirati radi bakterija i ostale prljavštine kojoj smo izloženi. Hansaplast nudi brojne varijante flastera, nevidljive, s kremom za obnavljanje kože, dezinfekcijske, elastične, SOS velike...

  pharmacy to go putna ljekarna hans 2pharmacy to go putna ljekarna hans 3pharmacy to go putna ljekarna linex

  Linex forte pomaže kod mučnina, povraćanja i proljeva. Sadrži veliku količinu mlječno kiselih bakterija Lactobacilus acidophilus LA-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 uz dodatak inulina i oligofruktoze. Mliječno kisele bakterije se normalno nalaze u tankom i debelom crijevu, a nazivamo ih crijevna mikroflora.

  pharmacy to go putna ljekarna lolagauze

  Lola Care sterilne komprese proizvedene su u 4 različite dimenzije i 5 pakiranja od najkvalitetnijeg pamuka, pakirane zasebno nakon postupka sterilizacije. Namijenjene su tretiranju i čišćenju rana i pupka tek rođenih beba.

  pharmacy to go putna ljekarna lope

  Lopedium Akut djeluje na glatke mišiće u stjenci crijeva te tako povećava tonus crijeva, usporava peristaltiku i povećava konzistenciju stolice što posljedično dovodi do smanjenja broja tekućih stolica i smanjenja urgencije.

  pharmacy to go putna ljekarna lupocet

  Lupocet sirup i čepići 120 mg - lijek je koji sadrži paracetamol i izdaje se bez recepta. Koristi se za snižavanje povišene tjelesne temperature i za ublažavanje boli. Tablete i čepići snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu i ublažavaju bolove uslijed obične prehlade ili gripe. Čepići se koriste za skidanje temperatura malih beba. Lupocet tablete prikladne su u liječenju glavobolje (uključujući migrensku i tenzijsku glavobolju), zubobolje, neuralgije (bol izazvana promjenama na živcima), bolova u leđima, reumatskih i mišićnih bolova, blažeg oblika artritisa, bolne mjesečnice i grlobolje.

  pharmacy to go putna ljekarna neofen
  Neofen tablete su namijenjene za kratkoročno ublažavanje blagih do srednje jakih bolova različita podrijetla: glavobolja, migrena, bol u leđima, zubobolja, neuralgija, menstrualna bol i bol kod predmenstrualnog sindroma, bolovi reumatskog podrijetla, mišićna bol, bolovi i tegobe uslijed obične prehlade i gripe, te snižavanje povišene tjelesne temperature. Čepići se koriste za skidanje temperature kod male djece.

  pharmacy to go putna ljekarna octe

  Octenisept je antiseptik za višekratni, vremenski ograničeni antiseptički tretman sluznice i okolne kože prije dijagnostičkih i kirurških zahvata, a koristi se i za vremenski ograničenu potpornu terapiju gljivične infekcije na koži između prstiju stopala i za potporni antiseptički tretman rana.

  pharmacy to go putna ljekarna ocu flash

  Ocuflash kapi za oči imaju protuupalno, dezinfekcijsko i adstrigentno djelovanje na oči. Za prevenciju i dopunsko liječenje neinfekcijskih upala konjunktive i kapaka te za smirivanje nadraženih očiju.

  pharmacy to go putna ljekarna cepici

  Čepići za uši za plivanje

  pharmacy to go putna ljekarna rehidr

  Rehidromiks je rehidracijska sol za pripremu otopine kojom se nadoknađuje gubitak vode i elektrolita kod proljeva i povraćanja. Upotrebljava se za prevenciju dehidracije, za rehidraciju i održavanju hidracije kod dojenčadi, djece i odraslih.

  pharmacy to go putna ljekarna vaxol

  Vaxol sprej je namijenjen za uklanjanje cerumena i kod djece i odraslih, a razlika je samo u doziranju. Sprej raspolaže jednostavnim i jedinstvenim sustavom za doziranje koji omogućuje precizno mjerenje doze pripravka za stavljanje u vanjsko uho. Predstavlja odlično sredstvo za potpomaganje čišćenja vanjskog zvukovoda te kod pripreme uha za čišćenje ispiranjem.

  pharmacy to go putna ljekarna termo

  Thermoval duo scan infracrveni je toplomjer koji omogućava precizna očitanja u samo jednoj sekundi. Iako je prikladan za pacijente svih uzrasta, osobito je pogodan za korištenje kod djece, pružajući mogućnost mjerenja temperature iz ušnog kanala ili s čela.

  pharmacy to go putna ljekarna toplomjer braun

  Braun Thermoscan toplomjer za uhomjeri infracrvenu toplinu koju stvara bubnjić i okolno tkivo u ušnom kanalu. Memorira prethodno mjerenje. Namijenjen za cijeu obitelj. U pakiranju je 21 jednokratna kapica za toplomjer i 1 baterija od 3 Volta.