POP-UP IZLOŽBA Ane Josipović // Kako sam lagala na Instagramu / Backstage

  Zagrebačka je Lauba sinoć predstavila pop-up izložbu fotografija „Kako sam lagala na Instagramu / Backstage“ modne urednice i novinarke Ane Josipović o dvostrukoj borbi s rakom dojke koja za javnost ostaje otvorena još samo danas, u srijedu do 19 sati u Laubi.

  Ana Josipovic Silvana Mendusic i Slavica Josipovic
  Sestre Slavica i Ana


  Foto-izložba ”Kako sam lagala na Instagramu / Backstage” otkrila je što se iza stiliziranih Instagram fotki i lajkova događalo s autoricom i zašto je u godini dana više puta promijenila boju kose i frizuru.

  Ana Josipović prikazala je kako izgleda gubitak kose i grudi te kako se s takvim stanjem nositi u današnje vrijeme koje je opsjednuto estetikom tijela.

  Izložba je osmišljena kroz 13 foto priča, a iza objektiva je bila Anina sestra Slavica Josipović.

  Ana Josipovic Silvana Mendusic i Slavica Josipovic
  Naime, jedna priča odvija se iza očiju javnosti – u tajnosti, a druga, virtualna, uljepšana slika života, potpuno skriva posljedice borbe protiv raka, te na prvi pogled daje lažnu sliku stvarnosti na Instagramu.

  Svaka priča je foto instalacija koja započinje uređenim izgledom za javnost - fotkama objavljenim na Instagramu na kojima Ana svoj gubitak kose skriva igrajući se perikama pa zbog makeovera dobiva “lajkove”.

  Tim fotkama ovaj put pridružuje fotografije iz “backstagea” na kojima prikazuje gubitak kose, bolnički krevet, ožiljke operacije.

  Ana Josipovic Silvana Mendusic i Slavica Josipovic
  - Početkom prošlog ljeta dogodio mi se tsunami u životu. Saznanje da imam rak koji nije otkriven baš ”na vrijeme” nije me preplašilo. Razljutio me. Bila sam bijesna na vlastiti život koji mi je objavio rat. Nečeg sam se ipak prestrašila. Prvo što sam pitala doktora bilo je: ”Hoću li izgubiti kosu?”. Nije me bilo strah što ću uskoro izgubiti grudi, možda umrijeti, nego zato što bih mogla izgubiti kosu. Moju dugu kosu o kojoj sam bila ovisna. Koju nisam smjela skratiti više od 5 cm jer mi je to bilo emotivno preteško. Koju sam brižno čuvala od previše feniranja i peglanja, koristila najfinije maske i preparate. Nema šanse. Biram umiranje. Kosu neću izgubiti. Za manje od dva mjeseca bila sam bez kose, trepavica, s tetoviranim obrvama, a u moj život ušle su perike - izjavila je autorica. 

  Ana Josipovic Silvana Mendusic i Slavica Josipovic

  Misija ovog foto-projekta prikazanog na početku listopada, mjeseca borbe protiv raka dojke, jest da pokaže vrijednost i važnost mode i estetike u dramatičnoj životnoj situaciji gdje je Instagram samoj autorici izložbe poslužio kako bi: „… maknula fokus s ”ružnog” i istovremeno si dala snagu za borbu koja teče iza scene. Pomogla mi je da zadam šah-mat životnoj situaciji koja mi je oduzela kosu, grudi, nokte, ženske hormone i na neki način pokušala mi ukrasti ženstvenost“.

   Ana Josipovic Silvana Mendusic i Slavica JosipovicAna Josipovic Silvana Mendusic i Slavica Josipovic