PREMIJERA baruna Münchausena u Žar Ptici // humor ne zna za dob, plus odličan kostim DŽENISE PECOTIĆ

  Bila sam sinoć na premijeri Baruna Münchausena u Žar Ptici. Vidjela sam… ljude, velike i male. Uživo. Pa smo svi skupa otplovili, maštali. Pozvala me moja frendica Ana-Marija Bokor Vrdoljak koja je članica njihovog ansambla, pa smo vodile njezinu Ivu i moju Brunu. Klinke su uživale, ali i mi odrasli – sto puta sam se valjala i glasno smijala na raznim dječjim predstavama, pa to je bezvremenski humor koji nema dob.

   muencHAUSen MarkaMarko 215a

  Foto: Mare Milin - Marko Hergešić pretvorio se u zabavnog baruna Münchausena 

  Jer – humor ne zna za godine, tako da smo se nas dvije mame hihotale red iza naših kćerkica. U jednom trenutku mi je sinulo – kako oduševiti TikTok generaciju? Žive u vrijeme snažnih vizualnih podražaja i zaslona, ali mi se čini da se barun, odnosno Marko Hergešić super snašao – klinci su se smijali, komentirali na pitanja. Bio je aktivan i interaktivan, očito, to je formula.

   deni2

  Nego, pažnju mi je privukao – kaput. Napravila ga je Dženi, odnosno Dženisa Pecotić, naša kostimografkinja koja čaroliju izvuče i iz neke najobičnije tkanine.

  Evo što mi je Dženi rekla za kostim baruna Münchausena:
  - Barun M. je żivio u 18.stoljeću u doba rokokoa. Nisam żeljela doslovno imitirati to razdoblje pa sam njegov kaput (Justaucorps) i trorogi šešir sa perjem interpretirala tako da sam se vratila nešto dublje u povijest prema baroku i renesansi. Justaucorps bismo mogli prevesti kao uski kaput, priljubljen uz tijelo. Ukrasila sam ga s uobičajenim dubokim faldama na bokovima. Sasvim sam ga zatvorila te izostavila, inače u to doba obavezan dugački prsluk. Trorogom šeširu (Tricorne ili Dreispitz) dodala sam tvrdu kalotu ukrašenu nojevim perjem kako bih naglasila barunovo visoko porijeklo i u jednom razdoblju njegovog żivota i vojnu slużbu u Rusiji – .

  muencHAUSen MarkaMarko 52a
  Foto: Mare Milin

  Iskreno, kaput je super za neki dobar street-style, vidim ga u opciji s tenisicama. Kolažna forma je poželjna, a baš je i dvorski, za nas vječite princeze koje se volimo kititi tuđim perjem. A džepove ima i na leđima - pa to je kao mini ruksak, za šminkice & co.

  deni2w
  Foto: Dženisa Pecotić

  Oh, da, također je bitno danas ne zaboraviti (osim činjenice da je kreativnost jedno lijepo igralište i začin života) - mašta je uvijek s nama i u nama, pa javljam Markovu poruku sa samog kraja predstave - zamislite… što god poželite!

  muencHAUSen MarkaMarko 325b

  Foto: Mare Milin

   barun plakat JPGvizual 2469 x 3543

  Rudolf Erich Raspe/Gottfried August Bürger
  "PUSTOLOVINE BARUNA MÜNCHAUSENA"
  Režija: Aleksandar Švabić
  Igraju: Marko Hergešić
  Dramatizacija i dramaturgija: Dunja Fajdić
  Skladatelj: Matija Antolić
  Kostimografkinja: Dženisa Pecotić
  Suradnica kostimografkinje: Tihana Cizelj
  Oblikovatelj rasvjete: Goran Jurković
  Vizualni identitet predstave: Mare Milin
  Fotografije: Mare Milin

  muencHAUSen MarkaMarko 205amuencHAUSen MarkaMarko 299amuencHAUSen tata 37a 3420 x 5130deni1deni44