10 dana filmova na BUNDEKU // PROGRAM 15. FESTIVALA TOLERANCIJE za tolerantno, napredno i solidarno društvo

  15. izdanje Festivala tolerancije održat će se od 1. do 10. srpnja na zagrebačkom Bundeku.

  Posjetitelje kroz 10 dana festivala očekuje jedna svjetska premijera, filma Skriveno djetinjstvo: Vesnina priča.

  Vesna Domany Hardy i Milana Haramina

  Priča je to o dvjema ženama, o majci i kćeri, Evi i Vesni Domany koje su jedine od njihove uže i šire obitelji preživjele teror ustaškoga režima i Nezavisne Države Hrvatske za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Kad je započeo rat u Jugoslaviji, 6. travnja 1941. godine, Eva je imala 21 godinu, a Vesnu je rodila nekoliko tjedana kasnije.

  Pored svjetske premijere, posjetitelji će moći pogledati čak 45 hrvatskih premijera, od sveukupno 51 filma koji će biti prikazani na Festivalu. Cjelokupni program festivala već se petnaest godina vodi istom misijom: promicati i brinuti za tolerantno, napredno i solidarno društvo.

  Od filmova koji se posebno izdvajaju iz programa je švicarska drama s elementima trilera Svetica nemogućeg naše mlade glumačke zvijezde Tare Thaller, potom nizozemski glazbeni dokumentarac Here We Move Here We Groove te češki film za mlade Čopor koji problematizira međuvršnjačko nasilje u sportu.

  Na programu će se naći i nogometni klasici Bijeg u pobjedu i Dva poluvremena u paklu te austrijski dokumentarac Robinova družina.

  Helmut Newton

  Helmut Newton

  Glazbeni znalci gledat će Rockfield: studio na farmi (The Queen, The Stone Roses, Simple Minds, Black Sabbath, Led Zeppelin, The Charlatans, Manic Street Preachers, Coldplay, ...), Nowhere Inn (St. Vincent), Faith i Branko i Dosta. Ljubitelje mode istodobno čekaju provokativni i angažirani filmovi Manekenka Maddy te Helmut Newton: perverzija i ljepota.

  Teme filmova su i ove godine neofašizam, rasizam, negiranje holokausta, predrasude prema izbjeglicama te kršenje prava žena i homoseksualnih osoba a s nekoliko efektnih kratkometražnih filmova (Ovo je laž i U lice) tematizira se etika internetske komunikacije i iskrivljavanja istine.

  Vlatko Stefanovski glavni vizual

  Glazbeni program ovogodišnjeg 15. Festivala Tolerancije predvodit će The Beat Fleet, Edo Maajka, Vlatko Stefanovski, a nastupat će i austrijska indie pop senzacija Dramas, Porto Morto u posebnoj postavi sa DJ setom, Marko Bosak & The Bonebomb, zbor Domaćigosti, mađarski Ex Auro, Ivana Galić & Soulbeat te DJ-i Marijan Felver, Damir Ludvig i Phillitchevanje.

  Program je kao i dosadašnjih godina besplatan, sufinanciran sredstvima Grada Zagreba, HAVC-a, UNHCR-a Hrvatska i drugih partnera.

   Ovo je laž