SALZBURG // što raditi i kako uživati par dana u elegantnom i retro Mozartovom gradu koji djeluje poput BAROKNE BAJKE

  Mozart, njegove kugle i film 'Moje pjesme moji snovi' prvo je što mi padne na pamet kad netko spomene Salzburg – u ovom divnom gradu provela sam 4 nezaboravna dana. Uređen i prekrasan, vrlo elegantan i romantičan, ovaj grad je poput kulise iz baroknih dana, sve fasade su očuvane, nema cityja i sličnih modernih nebodera. Šetnica pored rijeke Salzach i pogled na Hohensalzburg, koja je osvjetljena i navečer izgleda kao iz bajke, dodatno pojačava osjećaj da se radi o uistinu posebnom mjestu.

  salz mirbel garden

  Salzburg nije veliki grad, ima tek oko 150.000 stanovnika, no vrlo je luksuzan i fin, Austrijanci su tu uspjeli očuvati onaj autentičan duh povijesti i elegancije. Ima niz kavana, po kojima su poznati, ali i parkova, od kojih je najpoznatiji Mirabell, hit mjesto za vjenčanja. Također, to je jedna od lokacija na kojoj je sniman film 'Sound of Music' – Moje pjesme, moji snovi, jedan od onih koji je obilježio moje djetinjstvo, gledala sam ga milijun puta, i svaki put obožavala.

  Inače, grad je idealan i za neki vikend, nije daleko od nas, a opet se doživi taj divan austrijski šarm.

  salz323

  Ulice su čiste, bez ijednog papirića, a ljudi ljubazni. Jedan od najvećih simbola svakako je Mozart, jedan od najvećih glazbenika ikad.

  salz mozart

  Rođen je 1756. u kući u Getreidegasse, koja je danas jedna od top adresa za turiste, ljubitelje kulture i klasične glazbe te sve one koje zanima kako se nekad živjelo. Iznenadit će vas niski stropovi, iako njegova obitelj i nije bila tako siromašna, imali su više soba, što je za ono vrijeme bilo puno. Sačuvane su njegove note, originali na kojima je pisao i skladao.

  Iako su cijene više nego kod nas, nećete se toliko šokirati jer je kod nas sve skupo. Za dvadesetak eura možete pojesti nešto s nogu, i popiti kavu i sok i slično. Idealan način kretanja je Salzburg Card koji za jedan dan all-inclusive košta 62 eura – dobijete jedno spavanje u bilo kojem hotelu, zatim 24 sata ulaz u sve muzeje i 24 sata kretanje svim javnim prijevoznim sredstvima po gradu.

  salz43

  Naravno, ljubitelji slatkog znaju da su kugle ono što morate kupiti u Salzburgu. Plave su original, potpisuje ih firma Fürst. Povijest kaže ovako – Mozartkugel napravio je lokalni majstor slastičar Paul Fürst, a prepoznatljive su po marzipanu. Ako ga volite, ovo je svakako divan zalogaj, marzipan je omotan u čokoladu.

  Mozartkugel Fuerst
  Foto: Tourismus Salzburg GmbH

  Papir je srebrno-plavi, kugle su veće od ostalih, ima sličnih verzija koje su crveno-zlatne. Naravno da moraš doma donijeti Mozart kugle, kad dođeš iz Salzburga, to je bilo prvo pitanje kad sam ušla u kuću.

  Iz grada se uglavnom vidi njihova slavna tvrđava, fascinantan je taj veliki zid koji kao da lebdi iznad grada. Neke zgrade djeluju kao da su urezane u kamen, doslovno su sljubljene s njime.

  salz Hohensalzburg

  Tvrđava, koja nosi ime Hohensalzburg, sagrađena u Srednjem vijeku, 1077. godine. Sagradio ju je nadbiskup Gebhard von Helfenstein – i danas Salzburgu tepaju daje 'Rim Zapada'.

  Možete vidjeti gdje je i kako živio te kako su se prostorije uređivale, uistinu impresivno i bogato, a tu su i mramorni stupovi od više tona.

  salz moderni muzej

  Nedaleko tvrđave je muzej suvremene umjetnosti, gleda na grad. Gore je divan pogled, ali i restoran, jedno od omiljenih okupljališta domaćih, ali i turista.

  salz898

  Jedna od zanimljivosti grada su ova stara zvona, koja su i dalje sačuvana na mnogim zgradama u centru. To su ručke koje i dalje služe kao zvono, a brojka iznad njih otkriva o kojem se stanu i katu radi. Jedan je to od fora detalja koji se i dalje nalaze po gradu. Lijepi su i detalji iznad dućana, mislim da je ovo najljepši Zarin natpis od svih dućana koje imaju u svijetu. To su također sačuvali, ulica s time ima poseban retro štih.

  salz dom

  Čudesna je još jedna lokacija - DomQuartier je veličanstveni barokni kompleks koji uključuje katedralu i rezidenciju. Danas je ovo mjesto, čiji je najstariji dio izgrađen prije 1300 godina, dio UNESCO-ve baštine.

  salz dom4

  Pošto je sve spojeno prolazima i među-zgradama, treba barem oko sat vremena da se sve pošteno prođe. To je danas kombinacija muzeja i crkve, a tu su i njihove orgulje koje je moguće vidjeti iz blizine te prošetati po katu katedrale.

  salz dom2

  Mjesto nudi uvid u način života visokog svećenstva te su relativno nedavno obnovljeni stropovi i namještaj, doslovno se sve sjaji, većina toga je od zlata. Ovdje će uživati i ljubitelji slikarstva, imaju veličanstvenu zbirku djela iz 16., pa sve do 19. stoljeća.

  salz hangar

  Posjetitelji Salzburga često idu i u – Hangar 7. To je mjesto za ljubitelje aviona i brzih automobila, a otvorio ga je vlasnik pića Red Bull, Dietricha Mateschitz. Vidjet ćete povijesne zrakoplove, helikoptere, trkaće aute Formule 1 i privatne avione Flying Bulls. Gore je jedan od najskupljih restorana u Austriji, Ikarus, koji ima jednu Michelinovu zvjezdicu, a tu je i bar na samom vrhu hangara, s kojega se vidi čitav prostor.

  salz rudnik22

  Poseban doživljaj je Salzwelten, rudnik soli nedaleko grada. Naime, samo ime Salzburg doslovno znači slani grad, grad soli, jer ta je namirnica i povijesno i ekonomski ključna za tu regiju. U njemu se imate prilike voziti ne samo na toboganu pod zemljom, već imaju i podvodno – jezero. Sjeli smo na brod i prolazili kroz utrobu Zemlje i pritom gledali show na okolnim stijenama, zidovima, doživljaj je stvarno moćan.

  salz rudnik

  Na ulazu dobijete odijelo, koje ide na sve što imate, dolje je hladno, ponesite kapu. Ide se u dubinu od oko 100 metara, sve skupa traje sat i pol i uistinu je wow. U jednom trenutku se pređe granica s Njemačkom, koliko je širok taj rudnik. Inače, ovaj je sada samo muzej, okolo ima pravih rudnika soli koji i dalje rade. Tradicija iskopavanja soli u tom području već traje 2600 godina. 

  hallein

  Nadaleko rudnika je predivan gradić Hallein, koji me na trenutak podsjetio na Samobor i Gornji grad. Inače većinom je napravljen kao pješačka zona, ali svuda se vozi. Promet je blag, a atmosfera romantična.

  sd

  Posjetili smo i Stiegl, legendarnu austrijsku pivovaru koja je i dalje privatna, osnovana prije nešto više od 500 godina. Uglavnom su je kroz povijest vodile razne obitelji, sada to radi familija Kiener, koja je ima u vlasništvu oko 120 godina. Koriste lokalne namirnice, imaju craft, ali i mass pivu, za velika tržišta te oko 20-tak raznih piva. Možete ne samo isprobati sve, već i vidjeti kako se proizvode, napravili su fora muzej i prezentacijski dio.

  food salzburg

  Hrana. Nama je zapravo njihova hrana dosta bliska, nerijetko je teška i konkretna. Kad naručite miješanu salatu, dobit ćete kao našu, plus krumpir salatu ispod svega. To je kao samostalni obrok za sebe. Imaju dosta visokokaloričnih glavnih obroka, neki su čak dosta i za dvije osobe. Dobri restorani su: Pitter Keller, Festungsrestaurant na tvrđavi, Kuglhof, Elefant, Krimplstätter.

   salz Hohensalzburg pogled

  Sve to vidjeli smo u nekoliko dana, bilo je aktivno, ali i fascinantno. Ako idete na vikend, možete vidjeti barem pola toga, ali i ležerno chillati u nekoj od kavana, po kojima su poznati. Naravno, imaju i divne torte, ljubitelji slatkog će probati njihove divne kolače i zaokružiti vrijeme u ovom predivnom gradu u koji se želim vratiti još mnogo puta.

  salz hangar1

   

  salz Hohensalzburg 3