ŠIBENIK je genijalna OUTDOOR destinacija // penjanje po stijenama, zip-line, kanjoni i divljina

  Sve više Šibenik, naš predivan gradić koji je očuvao staru jezgru, orijentira se i na outdoor, stoga privlači veliki broj ljubitelja prirode.

  Svi idu vidjeti Nacionalni park Krka i slapove koji su uistinu impresivni, no mene više zanima 'background', kulisa, malo dalje. Prošli tjedan su mi odlični Silvija i Stipe iz Nacionalnog parka Krka pokazali nešto širu sliku prirode oko samog parka.

  sib otvo

  Šetnja traje više sati, jer šire područje parka također je dostupno za ozbiljno hajkanje, a same staze nisu previše zahtjevne. Naravno, ovisi o formi, no ni strmine nisu pretjerane.

   

  @dubravkapz #nacionalniparkkrka #npkrka ♬ Baby Work It - Your Favourite Garçon

   

  Priroda je čudesna – izmjenjuju se jezera, šume, jablani, ogromne stijene…

  sib1

  Staza Goriš-Torak duga je oko 3 kilometra, idealna za sve one koji žele poseban doživljaj prirode toga kraja. Tu je i vidikovac s kojeg se vidi sutok Čikole i Krke te izvor Torak. S lijeve je strane prirodni fenomen koji izgleda poput jezera.

  sib 5 cikola


  Nešto više adrenalina osjetila sam na Ferati Čikola, šetnja stijenama ostat će mi kao jedna od najdražih uspomena iz Šibenika. Iako staza nije zahtjevna, bilo bi dobro da strah od visine ostavite prije kretanja. Ulazak u samu feratu je ono što iznenadi – stijena je pod 90 stupnjeva, pitaš se – kako da se tu krećem. No, naša vodička Antonia Viljac, koja ujedno drži koncesiju na feratu (traje oko 3 sata iznad Čikole, usred kanjona) od prve nas je inspirirala da krenemo.

  Ubrzo sam zaboravila na visinu, snimala sve oko sebe i pazila gdje stajem te da su mi karabineri zahvaćeni za čelični kabel na stijeni.

   

  @dubravkapz #visitsibenik #feratacikola #cikola #sibenik ♬ original sound - Dubravka Prpic Znaor

   

  Ritam kretanja je zapravo dosta spor, treba paziti i upijati prirodu oko sebe, uživati. Ovo te prisili da malo staneš i koncentriraš se, dobar anti-stress u današnje vrijeme. Naravno, ako ti stres ne pričinja sama činjenica da si na stijeni. Iako, ova ferata ima dosta malih šetnica, dijelova koji su poprilično lagani, treba pazit, ali na dosta mjesta stijene su nešto blaže. Mislim da ovo mogu i klinci od oko 10 godina odradit, bilo bi dobro da su barem malo fit.

  Na početku se opremimo – kaciga, pojas, karabineri… i bilo bi dobro da su tenisice s potplatima koji nisu glatki, već trekking, s time je lakše upiknuti se u stijenu.

  Nisam probala, ali ima nedaleko ferate - zip-line, još jedan adrenalinski hit koji otkriva čudesne ljepote prirode. Definitivno hit za one koji traže wow efekt.

  sib 7 setnica vidikovac

  I treća ljepota prirode je šetnica, super romantično mjesto u kanalu Sv. Ante, kojom se ide do divnog vidikovca. Tu se vidi čitav Šibenik, ali i arhipelag, a okolni puteljci su savršeni za trčanje, šetnje, chillanje. Od tuda se može gledati i kako brodovi ulaze u luku, pogled je kao na dlanu

  Šibenik ima super mogućnosti aktivnosti u prirodi, a osim toga stara je jezgra sačuvala eleganciju i tradiciju, ima dosta hotela, jedan od njih je predivan Armerun – nedavno otvoren, jedan od najboljih hotela kod nas.

  sib3 krka

  Slapovi Krke