SKI AMADE - FLACHAU, FILZMOOS // kilometri staza '12 Peaks Trophy', blago lebdenje u dubokom snijegu, pa sunčani dan i selo iz slikovnice, raj među borovima

  Kad fotkamo skijanje, uglavnom to više manje radimo kad je neko sunce, često sam čula ovih dana da je bar više sunca blabla. Ak čekaš samo sunce nikad ništa od neke kreativne uživancije, I say. Dakle, naš drugi dan u Flachau bio je baš ono kao nesavršeni - snijeg je padao, kasnije neka maglica... No, kad pogledaš malo jasnije, to je zapravo lagano glajdanje kroz friški snijeg, gotovo se ne osjeća tlo, super lagano, kao da sam na jastuku, u beztežinskoj vati, taj 'white noise' svuda oko mene, ma, stvarno - i to je apsolutno uživanje. Savršenstvo u 'nesavršenstvu'.

   DUBRAVKA PRPIC ZNAOR SKI AMADE FLACHAU

  Pa ne mora biti neko wow sunce da čovjek uživa u životu, priroda daje niz opcija kojima se prilagodimo i shvatimo da su divne, dio smo neke veće priče, respekt tome. Osobno ne idem freeride, ali tih gotovo desetak cm je baš dalo dojam da sam negdje u divljini, malo ljudi na stazi, gotovo nikog, snijeg pada fino, blagi nalet adrenalina. Volim prirodu u svim tim drugačijim izdanjima koja nas prate u našoj klimi, draža mi je zima, chill, zrak je fantastičan, feeling alive.

  flachau444

  Ispod snijega su skije btw. Tak su bile staze, posebno iskustvo.

  U Flachau smo bili tri dana, skijali na predivnim 12 Peaks Trophy stazama. Treći dan otišli smo u Filzmoos, nedaleko Flachaua, preslatko mjesto s 20-tak km divno uređenih staza, široke, okružene borovima.

  flachau 7474

  FACT: 12 PEAKS TROPHY
  „12 Peaks Trophy” smatra se nenadmašnim iskustvom skijanja u srcu Alpa. Spektakularni skijaški izazov vodi preko 46 kilometara staza (u jednom smjeru) kroz pet dolina i preko dvanaest vrhova Salzburger Sportwelta te povezuje skijališta St. Johann, Wagrain-Kleinarl, Flachau, Flachauwinkl i Zauchensee. Tu su i suvremene gondole kao što je „Panorama Link” s koje ljubitelji zimskih sportova mogu vidjeti čak i Großglockner. Uz „12 Peaks Trophy”, Salzburger Sportwelt također nudi širok raspon mogućnosti i čiste zabave skijanja za cijelu obitelj.

  Četvrtak je bio rezerviran za 12 Peaks Trophy – prvi dio, uživanje u zimskom raju Salzburger Sportwelta i skijanje na stazama Flachau, Wagrain i Alpendorf. Na ovakvim skijalištima dobro je imati kartu u papirnatom obliku, na mobu ili nekako zapisati gdje se ide jer ima puno staza.

   flachau novo 992

  Mi kad idemo skupno, uglavnom jedni druge pratimo, no u svakom slučaju dobro je imati neki plan i dojam gdje se čovjek nalazi. Kad se ide s jedne staze na drugu, a račvaju se u više smjerova, svako malo, mi se obično dogovorimo gdje ćemo, da netko ne ode na neku drugu stazu pa tko će ga naći.

  Ručak smo imali u „Starchenstadl am Grafenberg“ - link na food će biti, kad objavim.

  Oko 5 smo se okupili i otišli na sanjkanje - Matej nas je vozio do restorana Sattelbauer. Do gore se vozi par minuta, a dolje se može ići sanjkama. Super je za one koji vole noćno sanjkanje. Ako idete - najbolje je staviti kacigu i ski naočale i naravno, obleku za skijanje.

  ski flachau 5553

  Posjetili smo i super hit mjesto u Flachau - muzej posvećen legendi skijanja Hermanu Maieru.

   hermann maier2

  FACT: Galerija Hermann Maier
  U predvorju turističkog ureda možete se diviti brojnim unikatnim sportskim trofejima, vrijednim medaljama s Olimpijskih igara i Svjetskih prvenstava kao i staklenim kuglama za ukupni i disciplinski Svjetski kup skijaške zvijezde Flachaua Hermanna Maiera. Nadalje, osim opreme, pronaći ćete i privatne fotografije ili pogledati kratki film kako biste dobili uvid u neusporedivu karijeru slavnog iznimnog sportaša.

   flachau hermann maier1

  FACT: Salzburger Sportwelt
  Salzburger Sportwelt u srcu Ski amadé uključuje sedam zimskih sportskih centara: Flachau, Wagrain-Kleinarl, St. Johann u Salzburgu, Radstadt, Altenmarkt-Zauchensee, Eben i Filzmoos. Ski amadé je već više od 20 godina najveći austrijski skijaški užitak sa 760 kilometara staza, 270 žičara i drugih prijevoznih uređaja, 25 škola skijanja i snowboarda i oko 260 skijaških koliba. Ljubitelji zimskih sportova cijene nenadmašno bogatstvo doživljaja na malom području jer je toliko je mnogo događanja, klub prijatelja „Ski amadé” i najbolje digitalne usluge.

  U petak smo imali 12 Peaks Trophy – drugi dio – odlazak na staze Flachau, Kleinarl, Flachauwinkel, Zauchensee. Kavicu smo pili u super popularnom i ogromnom Lumberjacku, prvom bio certificiranom restaču u Alpama.

   flachau 731

  Ručali smo u predivnom restoranu Felserhütte Zauchensee.

  To je taj dan kad je snijeg napadal, ugođaj koji sam opisala na početku teksta. Probudiš se, jutro magličasto, s bijelim pahuljama i veseljem za još jedan dan u bijelom.

   fly moz flachau

  Subota je bila rezervirana za preslatki Filzmoos, desetak minuta vožnje od Flachaua. To selo je tako slatko, kao ih onih alpskih slikovnica s Haidi.

   

   

  Taj dan bilo je sunce, predivan doživljaj širokih staza među visokim borovim šumama, i skijalište je kao malo udaljeno od vreve, a opet super uređeno, taman i za neki vikend. Ima 20-tak km staza, uglavnom su povezane sidrom i jednom gondolom. Tu je i legendarna staza Papageno.

  filzmoos1

  FACT: FILZMOOS
  Planinsko i balonarsko selo Filzmoos u podnožju upečatljivog vrh Bischofsmütze (Biskupska kapa) zimsko je sportsko odmaralište s dugom tradicijom: oko 20 kilometara savršeno uređenih staza i tri škole skijanja usred sela oduševit će cijelu obitelj. U dječjem klubu Škole skijanja Filzmoos primaju djecu već od druge godine starosti, pri čemu poduka skijanja nije obavezna.

   

  @dubravkapz #ski #skiing #flachau #skiamade #austria🇦🇹 #winter #snow #heaven ♬ Beautiful Paradise - Aga Alamsyah

   

  Ime dolazi od nekadašnjeg područja obraslog mahovinom. Greben Gosau s istaknutim Bischofsmütze (2458 m) pripada masivu Dachstein. Južni i zapadni dio sela pripada Salzburškim škriljastim Alpama. Stanovnici Filzmoosa do danas su sačuvali mnogo toga iz svoje povijesti u pitanjima vjere, kulture, suživota i gostoprimstva.

   

   

  Tri noći spavali smo u hotelu Flachauerhof na glavnoj cesti u Flachau. Susreli smo i neke naše koji tamo rade, no to je uobičajeno, posvuda vani su naši, rade u ugostiteljstvu. Hotel je klasični alpski, super udoban, u podrumu je schiraum. Klopa je odlična, domaća i lijepo poslužena, s ok porcijama, nisu pretjerano velike, što je super jer uglavnom ostavljam hranu na tanjuru, a to mi nije fora.

   

   

  FACT: naš hotel Flachauerhof
  Naš ljupki mali hotel s 4 zvjezdice nalazi se u srcu regije Salzburg u središtu Flachaua. 46 elegantnih dvokrevetnih i obiteljskih soba različitih veličina dizajnirano je s obnovljenim drvetom i dizajnerskim elementima, stvarajući ugodnu atmosferu. Buffet doručak nudi veliki izbor hrane i pića s ukusnom kavom, svježim voćem i povrćem, specijalitetima od regionalnih sireva i kobasica, hrskavim pečenim jelima i svježe pripremljenim jelima od jaja. Navečer uživajte u izvrsnim austrijskim jelima u restoranu u okviru objekta. Prostrani spa centar nudi, između ostalog, tradicionalni hamam, parnu kupelj i saune. Wi-Fi i privatno parkiralište su besplatni.

   

  „Q & A” – Sve što ste oduvijek željeli znati o „12 Peaks Trophy”: Hannes Rieser iz Salzburger Sportwelta odgovara na deset najvažnijih pitanja.

  1. Gdje su start i cilj područja „12 Peaks Trophy”?
  Iako „12 Peaks Trophy” nije skijaška staza u konvencionalnom smislu, može se započeti s bilo kojeg mjesta. Ako skijate od St. Johanna do Zauchenseea – od A (Alpendorf) do Z (Zauchensee) – savladavate rutu od zapada prema istoku i zatim se u suprotnom smjeru vraćate. Ako krenete na sredini rute, npr. u Wagrain-Kleinarlu ili Flachauu, prvo vozite u jednom smjeru, a zatim u drugom smjeru do odgovarajućih krajnjih točaka. Kako bi se vratili na početnu točku, svaka staza se također mora voziti i u povratku. To otvara nove perspektive i nove polaske.

  2. Što je najveći izazov za entuzijaste zimskih sportova?
  To je svakako njezino trajanje: ovu rutu ne bi valjalo uzeti olako. Ako krećemo u grupi, penjemo se na planinu u 8.30 sati prvom gondolom i na polazište se obično vraćamo u točno 16 sati. Za ručak bih izdvojio dobar sat vremena, ne više od toga. Naravno, na svakom od dvanaest vrhova napravit ćemo kratki predah za fotografiranje. Nema vremena za dangubljenje jer tada ne bismo sve stigli.

  3. Što se događa ako ostane jako malo vremena na kraju dana?
  Nema straha da će netko stati negdje na planini i neće se vratiti u dolinu jer će osoblje žičare obratiti pozornost na to, naravno. Ako je jako blizu, Trophy se može prekinuti na bilo kojem mjestu i vratiti se taksijem ili ski busom do polazišta. U tom slučaju skijaš neće moći osvojiti crnim pokal, ali drugog dana svejedno može osvojiti crveni.

   

   

  4. Koliko je teško ili lako orijentirati se?
  „12 Peaks Trophy” je savršeno označen, tako da je orijentacija laka. Tu je i „Ski amadé Guide App”, koju možete besplatno preuzeti na svoj mobilni telefon. Na svakoj lokaciji mogu se rezervirati i usluge vodiča.

  5. Koje su glavne značajke aranžmana „12 Peaks Trophy”?
  Prvi vrhunac dana svakako je iskustvo biti više-manje sam na planini u rano jutro. Kada prvi prijeđete preko netaknute staze, osjećaj jednostavno nadahnjuje. Drugi vrhunci su putovanja s „G-LINK” i „Panorama Link” uključujući pogled na Glockner po lijepom vremenu. Svaki od dvanaest vrhova također je doživljaj za sebe, a najviša točka je Gamskogel s 2188 metara nadmorske visine i veličanstvenim panoramskim pogledom. Među najspektakularnijim spustovima su spust s Gamskogela, ali i spust Kälberlochabfahrt na kojem se redovito vozi utrka Svjetskog kupa za žene.

   

   

  U Flachau se naravno održava Svjetski kup - mi smo bili par dana nakon.

  6. Je li „12 Peaks Trophy” primjeren i za manje dobre skijaše i djecu?
  Apsolutno, jer većina spustova su lagane, odnosno plave staze te srednje, crvene staze. Četiri crne staze mogu se zaobići, a čak crvenim stazama su pripremljene zamjenske lakše staze ako vam se dogodi da, primjerice, u poslijepodnevnim satima noge počnu gubiti snagu. Osim toga, nema vremenskog pritiska: svi koji su bili na dvanaest vrhova i spustili se u gradove u dolini dobivaju plavi trofej – bez obzira koliko im vremena trebalo. Međutim, ako „12 Peaks Trophy” želite dovršiti u samo jednom danu, tada biste već trebali imati prilično solidnu kondiciju.

  7. Kakve su reakcije zaljubljenika u zimske sportove koji su u jednom danu svladali „12 Peaks Trophy”?
  Većina ljubitelja zimskih sportova zaista poštuje izazov i obično idu rano spavati kako bi sljedeći dan bili u formi. Tijekom dana mnogi se nađu u čudu kad shvate koliko je staza zapravo dugačka, ali i koliko ste brzi na skijama i koje udaljenosti prelazite. Na kraju dana prevladavaju zadovoljstvo postignutim i oduševljenost vlastitim vještinama.

   

   

  8. Kada sudionici dobiju svoj pokal?
  Svatko tko se unaprijed registrira na www.skilinie.cc i tamo ostavi broj svoje ski karte registriran je za „12 Peaks Trophy”. Preko portala Skilinie možete pratiti koliko i koje staze i žičare još morate odvoziti da biste dobili pokal. Jer na svaki vrh se stvarno morate uspeti i svaka nizbrdica mora biti savladana. Sam pokal je u obliku naljepnice za štap i može je se podići na blagajni žičare.

  9. U čemu je bit programa „12 Peaks Trophy”: u postignuću ili užitku?
  Trophy je sportski izazov, ali obećava i čisti užitak skijanja. Planinarski domovi, kao što su koliba Burgstall ili koliba Lumberjack, također obećavaju 100-postotno uživanje.

  10. Koji je vaš osobni savjet o „12 Peaks Trophy”?
  Najdraže su mi staze s 2188 metara visokog Gamskogela u Zauchenseeu. Prije svega istočna staza s raznolikim rutama, ali naravno i staza Kälberloch, na kojoj se redovito održavaju utrke spusta za žene.