SKI AMADE - FLACHAU, FILZMOOS // klopa, špek + krumpir, špinat-knedle, kaiserschmarrn, ribica

  Fact: normativi su preveliki. Rijetko tko pojede sve s tanjura. Ever, bilo gdje, bez obzira gdje sam ili smo. Jeli smo u Flachau u cool restoranima, domaća prefina klopa. U jednom od njih sam nosila doma tri pohanca, pojela samo salatu, porcija bila ful prevelika. Zapravo me konobarica blago šokiranim pogledom uvjerila da moram naprosto to meso nositi doma. Mislim, žena je u pravu. Donijela mi je alu foliju i stavila na stol pred mene - evo, zamotaj si to i nosi doma dala mi je do znanja opakim pogledom. Sljedeći dan u gondoli nam su ta meseka baš pasala.

   dpz fl 4

  Glückskind - predivan lokalni restoran. Super za izlazak, preslatko i elegantno mjesto na glavnoj cesti u Flachau. Može se sjediti vani uz grijače i na krznu ili unutra, chillati uz pivicu il vino. Bile smo tam Diana i ja, atmosfera je super, smijanje i dobre fore.

  A za desert, teško se zaobiđe taj preslavni kaiserschmarrn, svi pikamo vilicama, dosta praktično kad mi je dosta samo jedan ili dva zalogaja cukra.

  FACT Kaiserschmarrn 
  To je lagano zaslađena palačinka koja je dobila ime po austrijskom caru (Kaiseru) Franji Josipu, koji je volio ovu pahuljastu isjeckanu palačinku. Poslužuje se kao desert ili kao lagani ručak uz umak od jabuka, a sadrži grožđice ili sušene brusnice.

  kasersmarn Starchenstadl am Grafenberg

  Kaiserschmarrn je popularno jelo ili desert u Austriji, Bavarskoj i mnogim dijelovima bivše Austro-Ugarske, npr. Mađarska, Slovenija, Češka i sjeverna Hrvatska, koje ime obično koriste kao posuđenicu ili njezin prijevod. U Sloveniji ga zovu "cesarski praženec" ili "šmorn". Njegovo mađarsko ime je "császármorzsa" ili "smarni", njegovo češko ime je "(Císařský) trhanec" ili "kajzršmorn". Na slovačkom se zove "Cisársky trhanec" - veli wikipedia.

  Flachauerhof fish

  Navečer - ribica saiblingsfilet u hotelu Flachauerhof.

  četvrtak.

  Ručak u „Starchenstadl am Grafenberg“ - naručila sam krumpir varijanta kao pole, neoguljene plus vrhnje i gore špek.

  Večera u „Sattelbauer“ u Flachau - ribica.

   

   

  FACT: Sattelbauer
  Zaboravite nakratko svakodnevicu i uživajte u veličanstvenom pogledu na Grießenkar u Flachauu, biskupski šešir u Filzmoosu i impozantni masiv Dachstein ili na našu domaću planinu Lackenkogel. Nakon toga - sanjkanje stazom od 5 km kroz šumu do Flachaua.

  petak.

  Kavica u „Bergrestaurant Lumberjack“, prvi certificirani bio restoran u Alpama.

   

   

  FACT: Lumberjack
  Novoizgrađeni organski planinski restoran Lumberjack čeka vas na samoj dolinskoj stanici Lumberjack Shuttlea. Organske delicije nude vam se na deset postaja. Bilo fleksitarijanci, vegetarijanci ili vegani - za svakoga se može naći ponešto.

  Pregled stanica:
  - Butik mesa
  - Tjestenina! Basta! - Vege kuhinja
  - Energetske juhe i salate
  - Pivnica
  - Café Latini
  - Stanica Wein- & Spirituosen
  - Marketstand - Bio aus dem Tal
  - Schmarr'n anders
  - Dopo Pizza.

  Ali ne samo kulinarska jela, već i cijeli restoran sastoji se od najboljih lokalnih sirovina i majstorstva. Udobni stolovi na dva kata s otvorenom galerijom, visećim mostom, zimskim vrtovima i velikim terasama djeluju impresivno.

  Felserhütte Zauchensee ručak. Ribica.

  Felserhutte Zauchensee

  Tam smo probali liker od šljive sa šlagom i malo cimeta.

  FACT: Zauhensee felserhutte
  Svježi proizvodi iz regije, divljač iz vlastitog lova, slastice, sladoledne kreacije i vrhunska pića - naši brojni stalni gosti daju nam sigurnost da je to odličan odabir.

  subota.

  Ručak u Ffilzmoosu u restoranu Holzwurm - knedle sa sirom i špinatom plus salata, odlična porcija od dvije veće knedle i zelenjava na krumpir salati.

   holzwurm

  Tam smo opet naručili kaiserschmarrn, zna se malo razlikovati od restača do restača. Desno je juha od češnjaka, ekipa veli da je super, nisam probala. 

  FACT: Holzwurm 
  Govedina u restoranu Holzwurm dolazi od našeg zdravog Mooslehenhofa - goveda koja rastu na alpskim pašnjacima te se kolju i dalje obrađuju bez stresa. Ostali planinski i poljoprivredni proizvodi (razno bilje, kupine, šampinjoni i šampinjoni, itd.) također se nađu u našem loncu ovisno o sezoni i poslužuju se na tradicionalan način.

   

   

  Vrhunski gastronomski doživljaji u Alpama: kulinarska događanja u regijama Ski amadé

  Osim sportskih doživljaja, u fokusu regija Ski amadé također su i gastronomski doživljaji.

  U tjednu skijanja i kušanja vina, od 9. do 16. ožujka 2024. godine, skijaške kolibe i restorani pretvorit će se u kulinarske pozornice uz krilaticu „Skijanje i austrijsko vino“.

  Osobito u partnerskim skijaškim kolibama i kolibama za kušanje vina gurmane očekuju kulinarski doživljaji i degustacije vina uz poseban popratni program.

  Craft Beer Festival u regiji Hochkönig također je razlog za posebne zimske trenutke tijekom kojih možete uživati u brojnim vrstama piva. Osim u hotelima, pivo se poslužuje i u brojnim skijaškim kolibama u kojima goste zabavljaju živa glazba i DJ.

   

   

  Domaći proizvodi i zimske radosti – mogla bi biti krilatica „najviše planinske tržnice s domaćim proizvodima u Alpama“.

  Ova dojmljiva tržnica već je godinama neizostavan dio „tjedna skijanja i kušanja vina“.

  Lokalni poljoprivrednici i proizvođači izlažu samo najbolje od najboljeg: sir, rakiju, marmeladu ili čajeve.

  Ove tradicionalne domaće proizvode možete kušati, uživati u njima i kupiti ih na više od 15 štandova.

  Ski amadé spaja radost zimskih sportova s gozbom za osjetila – prava je to pustolovina za gurmane i hedoniste.