Multimedijalni projekt SLAVIC SOUNDWALKING // hodaš gradom i slušaš priče o tim lokacijama

  Medijska konferencija kojom je najavljen multimedijalni projekt Slavic Soundwalking, lansiranje istoimene aplikacije te brojne popratne aktivnosti kao što su Pričigin u gostima, koncert grupe Cry Babies, panel rasprave, književne tribine i kreativne radionice održana je u srijedu, 29. svibnja, u Kulturno informativnom centru, koji je ujedno i nositelj projekta.

  Predstavljanju su nazočili Jelena Remetin, voditeljica umjetničke organizacije YELO i autorica aplikacije, Andrea Grgić, zamjenica ravnatelja Kulturno informativnog centra, Patricija Horvat, umjetnička direktorica festivala Pričigin, te Dijana Vincek, predsjednica Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih, uz prevoditeljicu.

  Predstavljen projekt Slavic Soundwalking

  Kratke priče suvremenih autora

  "Slavic Soundwalking je interaktivna mobilna aplikacija koja korisnicima nudi jedinstveno iskustvo slušanja kratkih priča na pametnim telefonima dok se šeću gradovima, a cilj je dvogodišnje književne inicijative očuvanje slavenskog jezika, promocija slavenske književnosti te razvoj slušnih vještina korisnika i njihove književne pismenosti", izjavila je autorica projekta i multimedijalna umjetnica Jelena Remetin.

  Aplikacija sadrži neobjavljene kratke priče suvremenih autora iz Hrvatske, Srbije i Slovenije koje reflektiraju današnje urbano društvo i vrijeme u kojem su nastale. Priče, koje uz glazbenu i zvučnu podlogu izvode profesionalni glumci, aktiviraju se šetnjom korisnika javnim prostorima gradova Zagreba, Beograda i Ljubljane.

  Digitalizacija, suradnja, interakcija i inkluzivnost

  Svih 75 kratkih priča mogu se i pročitati na hrvatskom, srpskom, slovenskom i engleskom jeziku, ali i na znakovnom jeziku, čime se omogućava pristupačnost gluhim i nagluhim korisnicima. Također, priče se mogu čitati i prilagoditi osobama s teškoćama u čitanju.

  Slavic Soundwalking5

  Iako multimedijalni projekt Slavic Soundwalking fascinira tehničkim performansama – od sjajnog zvuka, glumačkih izvedbi do opcija "mjeri broj koraka i prijavi buku", on nije ostao samo u digitalnom prostoru nego doista povezuje autore, o čemu svjedoči i niz popratnih aktivnosti i književnih događanja.

  Pričigin u gostima i bogat književni program

  Patricija Horvat, umjetnička direktorica festivala Pričigin, najavila je Pričigin u gostima koji će se održati 4. lipnja u zagrebačkom Centru KNAP, na dan aktiviranja aplikacije Slavic Soundwalking, a na kojem će gostovati Ankica Tomić, Ivica Ivanišević, Marinko Koščec, Branko Rosić, Svetozar Cvetković, Adriana Kuči i Zoran Knežević, kao i nastup grupe Cry Babies.

  Bogat program nastavlja se i sljedećih dana – istaknula je Aleksandra Orlić, voditeljica medijske konferencije te ujedno jedna od autorica uvrštenih u projekt Slavic Soundwalking – od književnih tribina koje će biti održane na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Centru KNAP i Kući Europe, preko radionica kreativnog pisanja, zvuka i znakovnog jezika do književnih zvučnih šetnji gradom koje pružaju novu perspektivu na suvremenu urbano-književnu scenu. Ulaz na sva događanja je besplatan, a cjelokupni program nalazi se u zasebnom dokumentu u prilogu.

  Više o projektu: www.slavicsoundwalking.eu

   fotograf Matija Krstičević