Svjetska juniorska prvakinja u slalomu ZRINKA LJUTIĆ // kako izgleda moj ŽIVOT NA SKIJAMA

  Ima 18 godina i jedna je od najboljih skijašica svijeta, njezin se život dešava na bijelim padinama diljem svijeta. Zrinku Ljutić upoznala sam na nedavnoj pressici za Obertauern, pa sam je zamolila da mi pošalje par odgovora. Njezin je način života speficičan, sve je podređeno sportu i skijanju. Naravno da to podrazumijeva i poseban režim prehrane te odnosa prema slobodnom vremenu i slično. Evo što mi je javila:

  Moj život se vrti oko skijanja, sve je prilagođeno treninzima

  Mnogo treninga, putovanja i utrka te sam rijetko kod kuće. No, sve olakšava to da mi je tata trener, te da je cijela obitelj također u skijanju.

  zrinka ljutic cro1

  Moj dan na skijaškom treningu izgleda ovako:

  probudim se, uglavnom vrlo rano, oko 6, ovisi kad se otvara žičara. Ponekad čak i ranije. Zatim se zagrijem, napravim vježbe mobilnosti i aktivacije da se pripremim za dan. Potom slijedi doručak te odlazak na stazu.

   

   

  Sam skijaški trening traje oko 3 sata, no tu je još mnogo vremena za transport do staze i nazad. Nakon skijanja kratko odvezem sobni bicikl ili lagano otrčim i istegnem se.

  zrinka ljutic cro2

  Zatim ručak, odmor, kratko odspavam, pa oko 16 sati kreće popodnevni trening.

  Tada radim kondiciju ili snagu, a ponekad samo regeneraciju, ovisi u kojem djelu sezone se nalazim.

  Večera je u 19 h, a spavanje oko 21, 21.30 najkasnije.

  Jako pazim na prehranu

  Nije da nešto ne bih smjela, ali jednostavno me direktno pogađa kad nešto loše pojedem. Uopće ne jedem slatko ni rafinirani šećer.

  Pokušavam jesti svježe i ne previše prerađenu hranu.

  Jedem i mnogo zdravih masti, kao primjerice avokado, kikiriki maslac, maslinovo ulje, razne orašaste plodove i sjemenke.

  zrinka ljutic cro4

  Mnogo bolje se osjećam, regeneriram i treniram kad jedem kako sad jedem. Zato mi nije nimalo teško bez slatkog.

   

   

  Imam puno hobija

  Volim vodene sportove poput windsurfinga i kitesurfinga, u tim sportovima uživam ljeti, kad imam pauzu od skijanja. Također sviram gitaru i volim čitati.

   

   

  Vrlo često sam na putu, gotovo stalno, pogotovo kad je sezona. Otprilike 190 dana godišnje, možda i malo više.