The Outdoor Festival 06 @ Côte d’Azur // centar sportova i super aktivnosti, od vodenih do planinskih, od laganih do adrenalinskih

  Navodno su mi dimenzije dlana iste kao one slavne glumice Meryl Streep. Otkrila sam to šetnjom Cannesom, predivnim gradom Azurne obale, koji je poznat po filmskom festivalu.

   dpz cannes 1

  No, tamo se nismo došli naslikavati, već na Outdoor Festival 06. Bili smo aktivni, penjali se, ronili, veslali, kajakarili, plivali, vozili čudna vozila...

   

  @dubravkapz #cannes #outdoor #cannesoutdoorfestival ♬ Wildest Dreams - Duomo

   

  Početkom svibnja u Cannesu je more prilično hladno, pa sam imala svoje odijelo za surfanje kratkih rukava i nogavica, a kasnije smo za ronjenje uskočili u odijelo od glave do pete, doslovno.

  dpz cannes OUTDOOR

  Moram priznat da je jako teško uvući se u malo deblje ronilačko odijelo, osjećala sam se poput hrenovke.

  cannes ronjenje 3

  No, čim sam skočila u vodu, odijelo mi je postalo nekako draže.

  DPZ CANNES RONJENJE3

  Ronili smo oko podvodnih statua koje je postavio umjetnik Jason de Caires Taylor, a nalaze se nedaleko obale kod Cannesa.

  DPZ CANNES KAJAK

  Inače, taj grad ima imidž glamura, no ovaj Outdoor festival organiziran je upravo kako bi se ta regija, Azurna obala, predstavila kao destinacija za one koji se vole kretati.

  DPZ CANNES OUTDOOR SUP

  Imaju čudesnu prirodu, vrlo raznoliku, u samo par dana bilo nam je vruće na plaži i hladnjikavo u brdima. Naravno da su poznati po strmim planinama, svi znamo da je obližnji Monako, odnosno Monte Carlo, jedan od najzasićenije naseljenih gradova. Nema mjesta, pa grad šire na obalu.

  DPZ HIKING MENTON MONTE CARLO 2

  No, činjenica je da područje oko obale, koja se proteže na čak 80 kilometara, karakterizira taj impresivan kontrast među nadmorskim visinama.

  DPZ HIKING MENTON MONTE CARLO 9

  Pa su to iskoristili kako bi napravili niz šetnica s kojih se pruža impresivan pogled na čitavu obalu. Kad je vedro, vidi se Italija.

   

  @dubravkapz #french #montecarlo #monaco #view #hiking ♬ Infinity - Jaymes Young

   

  Ako ste za impresivan pogled na uvalu i Monte Carlo, tu je šetnica kroz šumu sa strmim dijelovima, no ne previše, a kad se nakon oko sat vremena dođe do vrha, pogled je impresivan.

  DPZ HIKING MENTON MONTE CARLO 10

  Inače, od tamo kreću paraglajderi, livada ima zelenu gumiranu podlogu koja u jednom trenutku kao da nestaje, koliko je strma. Tamo je super doći u vrijeme zalaska sunca, pogled je uistinu čaroban.

  DPZ HIKING MENTON MONTE CARLO 5

  Na putu do gore vidjet ćete mali hotel za pčele. Inače, ovoj francuskoj regiji bitno je očuvanje prirodnih područja. Borba protiv klimatskih promjena visoko im je na listi prioriteta, stoga su 2018. potpisali Green Deal, ambiciozni plan kojeg se drže na svim lokacijama.

  DPZ CAP D AIL

  Osim strmih, ima tu i niz staza uz more, odnosno predivnih šetnica, a jedna od njih je gradićem tik do Monte Carla, ime mu je Cap-d'Ail.

   

  @dubravkapz #monaco #montecarlo #travel #sun #beach ♬ Heat Waves - Glass Animals

   

  Ovdje je očita raskoš obale, uz zelenilo i velike stijene u samom plićaku, koje djeluju kao da su odvaljene od obale.

   DPZ CANNES4

  Općenito je čitava regija bogata ponudom za one koji žele aktivan odmor ili neke posebne sportske pripreme.

   

  @dubravkapz #bike #drive #grasse #france #scooter ♬ Remember the Name (feat. Styles of Beyond) - Fort Minor

   

  A za ljubitelje adrenalina predlažem vožnju vozilima koja su zapravo kombinacija električnog bicikla, skutera i motora, na kojima se stoji, a drži ih Trottevasion tim. Dečki su super, vodit će vas kroz šume i gradić u kojemu su smješteni - Saint-Vallier-de-Thiey. To je više u unutrašnjosti, tamo je navodno odsjedao Napoleon. To je područje Grasse, također poznato po parfumeriji, tamo se školuju svi veliki majstori parfumeri svijeta.

  DPZ MOTO cr

  Inače, spomenuti motori imaju bateriju, nju dobijete za na leđa, tako da ako nosite neke stvari, neka budu u džepu.

  DPZ MONTON

  Jedan od dragulja putovanja svakako je bio gradić Menton, čiji je simbol limun, njihova tradicionalna namirnica. Nalazi se tik do granice s Italijom i prekrasan je.

   

  @dubravkapz #france #monton #lemon ♬ Infinity - Jaymes Young

   

  Arhitektura, ljudi i općenito atmosfera je vrlo ležerna, kako oni sami kažu, vrlo 'light', lagana i topla. Nema minusa ni tijekom zime, a upravo je to jedan od razloga zašto tamo dobro uspijeva limun, jer se ne smije smrznuti.

  Ima dosta sunca, na kojemu možete uživati u širokim parkovima, ili uz samu obalu, gdje se nalaze bircevi i slatki mali francuski restorani.

  DPZ ALPHA PARK COTE DAZUR1

  Vidjeli smo i vukove. Za sve one koji vole hajkanje svidjet će se Parc Alpha, ogromno područje koje je poznato po 5 vukova.

  Naše su vodičice u jednom trenutku ušle među njih i dale im hranu, vele da ih ne maze jer nisu oni psi, već se druže s distance. Vukovi ih neće napasti, no nisu ni za šmajhlanje. Međusobno se druže, a kad netko umre, vukovi žaluju.

   

  @dubravkapz #wolf #france #parkalpha ♬ Who Let The Dogs Out - Original - The Doggies

   

  Prekrasni su i imaju lijepu glavu, nalik su na pse dok trče, no itekako su opasniji i vrlo su pametni. I još ovo – nije jedan alfa, već su dvoje alfa – roditelji, odnosno ona i on. Dakle dvije alfe vladaju, zajedno, u suradnji. Ovo pravilo dobro je primijeniti u svakodnevnom životu.

  Klopa i piće

  Pošto je to ipak obalni dio, ja sam uglavnom jela lososa. Ima tamo dosta ribe, svuda je na menuu, uglavnom je poslužuju s povrćem.

  DPZ CANNES5

  Za desert ću naručiti platu sireva, što je kod njih tradicija, jer ni inače nisam za slatko.

   

  @dubravkapz #french #lifestyle #cannes ♬ Funny Song - Cavendish Music

   

  Od pića smo zapravo stalno naručivali – rosé. Ispalo je da smo svaki ručak i večeru popili čašu tog laganog vina, vrlo svijetle roze nijanse. Divno paše uz obrok, a i ponuda vina u Francuskoj je općenito odlična, pa je dobro probati više vrsta.

  DPZ CAP D AIL3

  Za vas koji volite slatko, probajte limun tart, odličan je to i osvježavajući desert.

  Gdje smo spavali

  Cannes - Hôtel Splendid Cannes, smješten na samoj obali, koja je inače puna divnih hotela.

  dpz hotel splendid cannes

  Uređen je u klasičnom stilu, za doručak predlažem njihove slavne kroasane ili baguette kruh. Poznati su po tom svježem kruhu, divan je s maslacem.

   

   DPZ SAINT VALLIER DE THIEY hotel Le Relais Imperial2

  Saint-Vallier de Thiey - Le Relais Impérial, na Route Napoléon.

  DPZ SAINT VALLIER DE THIEY hotel Le Relais Imperial

  Tu je odlična salata s kozjim sirom, a ako vam je dosadno, možete porazgovarati s papigom koja zna otvoriti vrata vlastite ogromne krletke pa šeće naokolo.

   

   DPZ MONTON

  Menton - Hotel Pavillon Imperial, predivan slatki mali smještaj od desetak soba, sve gledaju na predivan vrt u kojemu možete sjesti i popiti koktel.

   

  DPZ PURE MONTAGNE02

  Pure Montagne Resort & Spa - Saint Martin Vésubie. To su chalet, odnosno drvene kuće na urbani, luksuzan način.

  DPZ PURE MONTAGNE024

  Nalazi se zapravo u šumi, a okruženje je divno. Idealno za bijeg iz grada, a opet imate sve, dostupni su apartmani, sobe, spa.

   

  DPZ CANNES44

  DPZ CANNES EKIPA

  DPZ CANNES RONJENJE33

  DPZ SAINT VALLIER DE THIEY

  DPZ CANNES RONJENJE44