TRAVEL_info // kako istražiti Njemačku na ekološki održiv način?

  Kampanja Turističke organizacije Njemačke (DZT) German.Local.Culture. – fokusira ističe da svi oni koji posjećuju njemačke gradove mogu podjednako uživati i u živopisnom ozračju, kulturi i povijesnim lokalitetima, ali i u prostranim parkovima i zelenim površinama.

  Na rubovima gradskih četvrti, seoski parkovi i šume pružaju zelenu scenografiju za opuštanje. Kako se urbani centri i ruralne regije sve više približavaju (što je olakšano, između ostalog, pogodnim prometnim vezama) – iskustvu odmora dodaje se sasvim nova dimenzija: boravak s noćenjem u gradu prožima se s istraživanjem predivnih okolnih prostranstava ili se opuštanje u seoskim odredištima začini vrevom gradskog života.

  Baden Baden Kurhaus 900x600
  Foto: via

  Slobodno vrijeme i avantura u njemačkim šumama

  Njemačka je jedna od najgušće pošumljenih zemalja u Europi s gotovo trećinom kopnene površine prekrivene šumom. Od područja Ruhr do Sauerlanda, od Kölna do regije Eifel ili od područja Rajna-Majna do brda Taunus – ovdje je priroda uvijek nadohvat ruke.

  Zelene površine nude posjetiteljima mnoštvo mogućnosti: oni koji traže opuštanje, na primjer, mogu napuniti baterije uranjanjem u šumu, dok se oni skloniji avanturi mogu popeti visoko u krošnje drveća i prošetati se stazama koje su na njima postavljene pomoću užadi. Inače, šumarski muzeji i centri za posjetitelje u nacionalnim parkovima nude i edukativni program.

  U mnogim šumskim regijama šumski rendžeri vode posjetitelje u ture u njihov tajnoviti svijet koji ovom prilikom mogu istražiti izbliza.

  Izvor energije u srcu prirode

  Otprilike trećina njemačke kopnene površine pod posebnom je zaštitom kao park prirode ili nacionalni park, a pažljivo i odgovorno upravljanje prirodnim ljepotama zemlje omogućava posjetiteljima da ovdje provedu nezaboravno i okrepljujuće vrijeme.

  Mitovi i legende često su neraskidiv dio geografski specifičnih mjesta kao što su obale rijeka ili litice, a mnogi ljudi vjeruju da upravo ova mjesta posjeduju određenu energiju.

  U ove slučajeve ubrajaju se, na primjer, atraktivno i neobično ispucalo kamenje Externsteine u Vestfaliji, Nebeska staza kraj Nebre (mjesto na kojem je otkriven Nebra nebeski disk iz brončanog doba) ili neolitske grobnice u šumi Everstorf u Mecklenburgu.

  Pješčane stijene u nacionalnom parku Saske Švicarske u blizini Dresdena također su stoljećima inspirirale ljude pa je tako pionir održivog razvoja Sven-Erik Hitzer osmislio malu zajednicu Schmilka kao održivo naselje za odmor na granici s Češkom.

  Bosonogi u Vadenskome moru

  Vadensko more nalazi se na sjeverozapadu Njemačke i predstavlja regiju s najvećom površinom obalnog blata na svijetu.

  Kada se plima povuče, bosonogi posjetitelji mogu se pridružiti stručnjacima u istraživanju ovog neobičnog pejzaža i njegovih karakterističnih stanovnika među kojima su smeđi rakovi, nebrojene vrste ptica, gliste i još mnogo drugih.

  Također, ne treba zaobići ni Halligen – male, praktički netaknute otoke koji su ponekad zbog olujnih plima sasvim poplavljeni. Obala Sjevernog mora veoma je pristupačna ako dolazite iz sjevernih njemačkih regija oko Hamburga i Bremena.