TRAVEL_info // koja su najbolja mjesta za posjetiti zimi na Azurnoj obali?

  Odmah na početku da budem iskren, ona koja treba posjetiti zimi treba i ljeti. Nema neke razlike osim što su ljeti neka mjesta življa i ima puno više turista.

  Piše: Vlado Šestan, Travel Advisor

  67

  Menton

  Menton je prvi grad između talijanske granice i Monaca na uskom dijelu obale između alpskih vrhova i Sredozemnog mora. Alpe počinju baš ovdje i obilježile su grad.

   

   

  Suptropska mikro klima je jedinstvena pa je grad pun vrtova. Zimi se organizira poznati festival citrusa – La Fete du Citron. Zimi je pun turista, sve radi i nekako se čini da je mjesto toplije nego drugdje u okolici.

   

   

  Monaco

  Monaco je možda najluksuznija destinacija na Azurnoj obali. Razlika od francuskih gradova je u tome što je ovdje sve skupo i ekskluzivno.

   

   

  Kao samostalna država ima posebne zakone. Zanimljivo je da Francuzi iz Nice dolaze u šoping u monegaške trgovine jer kažu da su hrana i vino jeftiniji. Turisti, oni “obični”, provedu u gradu pola dana ili dan te odu dalje prema Nici.

  Nica

  Nica je glavni grad Azurne obale i jedan od najupečatljivijih na Mediteranu. Promenade des Anglais je šetnica uz more koja se nalazi na svim razglednicama.

  Kuhinja je divan spoj talijanske tradicije i novog francuskog vala. Morski specijaliteti i provansalski roze nepogrešivo idu zajedno. Muzeji Chagalla i Matissea su sami vrh kulturne ponude, a hotel Negresco je institucija. Mogli bi nabrajati još dugo što sve treba vidjeti, ali je najbolje da se odvoji barem dva dana za ovaj divan grad i sve obiđe.

  Antibes

  Antibes je mjesto negdje na sredini između Cannesa i Nice. Poznato je po najskupljim vilama iza visokih zidova u kojima borave oni najbogatiji. Ipak, nije sve u tome.

  Stari gradić Antibes s uskim zavojitim ulicama i tržnicom Marche Provencal je doživljaj. Najbolja ponuda je upravo na ovoj tržnici, ali naravno i najviše cijene.

  Cannes

  Cannes je sinonim za luksuz, bogate i slavne. Zahvaljujući filmskom festivalu ovaj negdašnji mali lučki gradić postao je poznat diljem svijeta.

  La Croisette je promenada koju jednostavno treba propješačiti. Luksuzni hoteli poput Martineza, Carltona, Majestica i drugih s jedne i velika pješčana plaža s druge strane, palme i cvijeće uz poneki ultra skupi automobil pružaju sliku nekog drugog svijeta. Ipak treba napomenuti da je grad vrlo ugodan za život i da u njemu borave ljudi čitave godine kao i u Nici.

  Saint-Paul de Vence

  Ovaj pitoreskni srednjovjekovni gradić je nešto poput našeg Motovuna, ali veći, i mjesto je koje obvezno morate posjetiti.

  U njemu borave glumci i umjetnici, svaka kuća je trgovina, atelje ili restoran. Mjesto posebnog ugođaja u kojem pomislite: ovdje bih mogao/la živjeti. Na mjesnom groblju pokopan je Marc Chagall.

  Eze

  Eze se nalazi u brdima blizu Nice. Iz gradića se pruža prekrasan pogled na “pola” azurne obale.

  Posebna je atrakcija Jardin Botanique d'Eze u srednjevjekovnoj utvrdi. Divno mjesto za šetnju uz divne poglede prema Mediteranu.

  Auron

  Auron je skijalište udaljeno osamdesetak kilometara od obale. Kao i Isola 2000 omiljeno je među stanovnicima ove pokrajine.

  Sa 135 kilometara staza prilično je veliko i dobro skijalište. Ima nešto više crnih i crvenih staza od Isole pa se smatra ozbiljnijim. Po mogućnosti izbjegavati vikende.

  Isola 2000

  Isola 2000 je na samo sat i pol vožnje udaljenosti od Nice. Idealan zimski odmor bi preko vikenda bili Nica ili Cannes, a zatim skijanje preko tjedna.

  Skijalište je idealno za obitelji s djecom. Nalazi se u nacionalnom parku Mercantour. Ukupno ima 42 staze.