U 4 HRVATSKA GRADA // po prvi puta u Hrvatskoj obilježen međunarodni mjesec disfagije

  Kampanja pod nazivom „Svakome treba zagrljaj, svakome treba GUTljaj.“ provodi se u četiri najveća grada u Hrvatskoj kako bi se osvijestila javnost i pomoglo osobama koje boluju od disfagije.

  Lipanj je proglašen međunarodnim mjesecom disfagije, a ove se godine, u suradnji s Hrvatskim neurološkim društvom, po prvi puta provodi u Hrvatskoj. Kampanja „Svakome treba zagrljaj, svakome treba GUTljaj.“ započela je 8. lipnja u jutarnjim satima postavljanjem instalacije skulptura sladoleda na zagrebačkoj tržnici Dolac, koja je izazvala znatiželjne poglede prolaznika, dok je u popodnevnim satima održana konferencija za medije. Danas su građanima Zagreba, Osijeka, Splita i Rijeke podijeljeni informativni letci s ciljem edukacije i osvještavanja.

  Sladoledi na tržnici Dolac

  Stalna poteškoća gutanja ili disfagija stanje je u kojem gutanje izaziva bol ili je potpuno onemogućeno.

  „Uzroci disfagije mogu biti višestruki, počevši od samog starenja i gubitka koordinacije tijekom akta gutanja do bolesti kao što su moždani udar, demencije ili multiple skleroze. U većini slučajeva poremećaj gutanja možemo liječiti odnosno rehabilitirati do razine da se bolesnik može zadovoljavajuće hraniti prirodnim putem odnosno na usta“, objasnila je prof. dr. sc. Zdravka Poljaković, neurolog u KBC-u Zagreb i predsjednica Hrvatskog neurološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora.

  Disfagija se najčešće javlja kod neuroloških i onkoloških pacijenata, a većina građana nije upoznata s pojmom i značenjem disfagije.

  „Postavljanje dijagnoze disfagije rezultat je djelovanja multidisciplinarnog tima stručnjaka, poput neurologa, logopeda ili nutricionista. Osnovni klinički probir mogu provesti medicinske sestre/tehničari (kod hospitaliziranih pacijenata), odnosno liječnik opće prakse“, izjavila je Kornelija Berečić, mag. logopedije pri KBC-u Zagreb.

  Pacijenti s disfagijom imaju često izraženu neuhranjenost, a može doći i do slabljenja organizma i dehidracije. Iz tog razloga se velika pažnja pridaje uravnoteženoj prehrani i načinu pripreme obroka.

  Disfagija Zdravka Poljaković Kornelija Berečić Darija Vranešić Bender

  Zdravka Poljaković, Kornelija Berečić i Darija Vranešić Bender

  „Za većinu bolesnika optimalan je pristup pripreme hrane u obliku pirea te se u pripremi jelovnika često upotrebljava meso, riba, jaja, povrće, voće, žitarice te sitno mljeveni orašasti plodovi i sjemenke, kao i adekvatan dodatak visokovrijednih biljnih ulja. Međutim, na tržištu postoje i komercijalni pripravci prilagođene konzistencije za bolesnike s disfagijom. Osim toga, nutritivna vrijednost ovakvih proizvoda podmiruje specifične potrebe bolesnika za energijom i proteinima, ali i ostalim esencijalnim nutrijentima“, rekla je prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionist KBC-a Zagreb.

  Javnozdravstvena kampanja ima za cilj osvijestiti javnost o ovom ozbiljnom poremećaju ali i informirati ih o postojećim načinima liječenja. „Svjesni koliko javnost nije upoznata s pojmom disfagije, podržali smo kampanju „Svakome treba zagrljaj, svakome treba GUTljaj.“. Cilj kampanje je osvijestiti građane o simptomima disfagije, poteškoćama koje donosi, ali i o načinima suživota s ovom dijagnozom koja nije jednostavna i o kojoj treba govoriti“, zaključio je predsjednik Uprave Fresenius Kabija, Igor Kosec.

  Sve dodatne informacije o disfagiji dostupne su na web stranici www.disfagija.hr čiji sadržaj je nastao u suradnji s liječnicima i stručnjacima usko vezanim uz disfagiju. Osim potrebnih informacija o samom poremećaju, na stranici se nalaze brojni savjeti te recepti kako bi se pomoglo osobama s disfagijom poboljšati kvalitetu života.

  Disfagija letak sladolediIgor Kosec predsjednik Uprave Fresenius Kabi

  Igor Kosec, predsjednik Uprave Fresenius Kabi