UDRUGA MIGRENA HRVATSKA // 'Dan migrene' ove subote 18. ožujka na Cvjetnom

  Udruga Migrena Hrvatska, jedina hrvatska udruga posvećena migrenskim oboljenjima, povodom hrvatskog Dana migrene koji se tradicionalno obilježava 21. ožujka, priprema niz aktivnosti usmjerenih na pomoć oboljelima i informiranje javnosti ovoj neurološkoj bolesti koja je često nedijagnosticirana, neliječena te percipirana kao „obična glavobolja“.

  U subotu, 18. ožujka, od 11 do 14 sati na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu Udruga organizira javno-zdravstvenu akciju tijekom koje će se građani moći informirati o migreni, prevenciji, dijagnostici, liječenju i poboljšanju kvalitete života. Akcija je namijenjena svim građanima koji će informacije dobiti od predstavnica Udruge Migrena Hrvatska, liječnika i stručnjaka koji se bave liječenjem ove neurološke bolesti.

  mig

  U sklopu ovogodišnje akcije građani će moći posjetiti MIGRENA HOUSE, kupolu koja simulira migrenski napad kako bi svim zainteresiranima približila što proživljavaju i s čime se nose oboljeli – a, prema nekim istraživanjima, riječ je o svakoj 10. osobi u Hrvatskoj.

  Kako dočarati migrenski napadaj nekome tko nikad u životu nije iskusio takvu bol?

  Kako (samo i pokušati) objasniti kako ta bol utječe na psihofizičko stanje, kako mijenja svakodnevni život, kako utječe na međuljudske odnose, učinkovitost na poslu, koliko često dovodi život na granicu izdržljivosti?
  Kako opisati toliko jaku bol da vas tjera od svega što vas okružuje, kad vam jedino utočište pruža tama i apsolutna tišina - jer svjetlo i zvuk, pa čak i mirisi, postaju najgori neprijatelji?
  MIGRENA HOUSE proizašla je kao pokušaj ulaska u svijet migrene...dakle, ući u trenutak kad se sve počinje, kad se svijet oko nas gasi i kreće ono što sretniji dio populacije uz malo sreće neće nikada iskusiti.

  Svrha aktivnosti je ukazati na činjenicu da je migrena neurološka bolest te dodatno građane senzibilizirati za potrebe oboljelih, oboljelima olakšati nošenje s tegobama te otkloniti predrasude kojima su izloženi u svakodnevnom životu i radu. Aktivnostima u medijima i u javnosti želimo još jednom podsjetiti na problematiku migrene - neurološke bolesti koja pogađa svaku sedmu osobu na svijetu. Prema dostupnim podacima, pretpostavlja se da u Hrvatskoj od migrene boluje oko 400 tisuća ljudi.

  Idućeg tjedna održat će se i Hrvatski Dan migrene koji se tradicionalno obilježava na prvi dan proljeća, 21. ožujka, a Zagrepčanke i Zagrepčani u večernjim će satima tog dana na zagrebačkim fontanama u Ulici Hrvatske bratske zajednice moći vidjeti vizuale i komunikacijske poruke koje će ukazati na kompleksnu problematiku ove bolesti. Naime, migrena je treća najčešća bolest na svijetu te od nje boluje više od milijardu ljudi. Prema dostupnim podacima, vjeruje se da od migrene boluje svaka deseta osoba u Hrvatskoj, no bolest je vrlo često nedijagnosticirana pa se ne liječi ili se neadekvatno liječi.

   Udruga Migrena Hrvatska