VANJA VESELIĆ // moje ljeto u Švedskoj - more oko 17 stupnjeva, jezero do 25, ugodan zrak, čista priroda. Gdje se kupati oko Stockholma

  Vanja već neko vrijeme živi na sjeveru Evrope te je za nju ljeto nešto drugačiji pojam nego za nas na paklenim vrućinama. Škicnite kako je tamo cool - švedska fora mjesta imaju posebnu energiju, ali i nešto niže temperature od naših. Šalje svoja omiljena mjesta za kupanje, smještena oko Stockholma.

  Evo što javlja:

  Ljeto je kratko, ali slatko - temperatura zraka rijetko prelazi 25 stupnjeva, a temperatura "vode" varira od ledenih 16-18 (more) do i više nego ugodnih 25 (manja jezera). Ali zbog stalnog vjetra, u torbu za plažu uvijek treba ubaciti majicu dugih rukava.

  vanja veselic Sandhamn

  Sandhamn

  Midsommar je zapravo proslava početka ljeta. Svi se raduju ljetu, ali Šveđani su tu radost pretvorili u nacionalni praznik i najveću feštu u godini. Jedna od najpopularnijih i meni omiljenih Midsommar destinacija je otok u štokholmskom arhipelagu - Sandhamn. Nakon tradicionalne ceremonije, ostatak dana najbolje je provesti na pješčanoj plaži Trouville.

  IMG 8841 min

  Ako vam nije dovoljno svježeg zraka i predivne prirode, ili ste pak malo pretjerali sa slavljem, ne zaboravite da u Švedskoj vrijedi allemansrätten - između ostalog, dozvoljeno je gotovo svugdje podići šator. Sve dok poštujete prirodu i čistite za sobom.

   vanja veselic Trouville Sandhamn

   

   

  Saltsjöbaden

  Posjet Saltsjöbadenu ima poseban šarm zbog Saltsjöbanan željeznice koja sa svojim starinskim štihom i povremenom škripom na trenutke vraća u djetinjstvo i putovanje na more. Iako je vožnja kratka, stigne se odmotati aluminijska folija i pojesti sendvič za ona dobra, stara vremena. Željeznica je trenutno u fazi renovacije, nadam se da joj neće ubiti taj šarm.

   vanja veselic Saltisbadet

  Kupalište Saltisbadet otvoreno je daleke 1913. i dan danas je podijeljeno na muški i ženski dio. Predivna i očuvana drvena zgrada ima garderobe, saunu i toranj za skakanje, a more je, u odnosu na Sandhamn, puno toplije.

   vanja veselic Saltisbadet2

   Saltisbadet

  IMG 8836

   

  Nickstabadet

   

  vanja veselic Karleksudden badplats

  Kärleksudden badplats

   

  IMG 8833

  Österskärs havsbad

   

  IMG 8835

  Björkviksbadet

   

  Sauna i kupanje

  Kombinacija koja se prakticira cijele godine. Ja se tijekom zime ipak držim samo saune jer mi je balkanska metoda odgoja usadila vječni strah da je hladnoća neprijatelj bubrega, a izlazak van s mokrom kosom uputnica za bolnicu.

  Plutajuća sauna je pravi doživljaj za tulum u dobrom društvu!

   yasuragi spa sweden vanja veselic

  Yasuragi spa