Finale VIA VINO festivala // potraga za tartufima, vrhunska vina i jela s potpisom uz film na otvorenom

  VIA VINO festival u svojoj drugoj godini održavanja potaknuo je posjetitelje na istraživanje bogate eno-gastronomske ponude Zagrebačke županije

  Tijekom ukupno tri vikenda na različitim lokacijama, od padajućih vinograda na brdašcu iznad Ivanić Grada, bajkovitog okruženja povijesne kurije Nespeš, prirodnog amfiteatra Plešivice i na posljetku, skrivene Lugarnice Čardak u turopoljskoj šumi, stotine posjetitelja VIA VINA uživalo je u spektakularnim večerima posvećenoj vrhunskim vinima i autentičnoj gastronomiji s potpisom Zagrebačke županije.

  ViaVino LugarnicaCardak by art studio 3


  „VIA VINO festival na lokacijama nadomak glavnog grada, otkrio je našim posjetiteljima jedinstven spoj lokalne gastronomije gdje smo ponudu jela bazirali na sezonskim i tradicionalnim namirnicama,, turopoljskoj svinji i crnim turopoljskim tartufima uz ponudu vrhunskih vina i prepoznatih obiteljskih destilerija Zagrebačke županije.“ poručila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Ivana Alilović, organizator i idejni pokretač destinacijskog projekta VIA VINO.

  ViaVino LugarnicaCardak by Josip Skof 2

  Bogatstvo turopoljske šume na jelovniku završnice VIA VINA

  Posljednja večer festivala održala se u skrivenoj Lugarnici Čardak, okruženoj gustom i očuvanom turopoljskom šumom, izvorom delicija na jelovniku. Goste je na ulazu dočekala svečana postrojba Plemenite općine Turopolje, Turopoljski banderij, a župan POT-a Juraj pl. Odrčić upoznao je okupljene s povijesnom važnosti turopoljske šume.

  Posjetitelji su imali prilike vidjeti kako izgleda potraga za tartufom, na pokaznom lovu na tartufe s iskusnom tragačicom Kali koja je pronalaskom usrećila nekoliko gostiju.

  Na jesenskom VIA VINO jelovniku, u Lugarnici Čardak, gosti su uživali u kreativnim bruschettama s kremom od buče, mesu turopoljske svinje i nezaobilaznim crnim tartufima. Svježe se pripremala domaća pašta s listićima crnog turopoljskog tartufa, a već dobro poznati VIA VINO menu uključivao je i domaće nareske sa sirom i vrhnjem te burgere s domaćim junećim mesom.

  ViaVino LugarnicaCardak by art studio 2

  Uz poznate vinare, kušao se gin obiteljskih destilerija

  Raznovrsna vinska ponuda uključivala je pjenušce i spektakularna vina iz amfora obitelji Kolarić kao i omiljena, prirodna narančasta vina vinarije Jagunić. Na završnici festivala, okupljenim posjetiteljima predstavila se i Udruga vinogradara i vinara „Grozd“ iz Velike Gorice.

  Nosivi suveniri Zagrebačke županije

  Turistička zajednica Zagrebačke županije, spojila je tradiciju i suvremene trendove, u jedinstvenom, modernom i nosivom suveniru, narukvicama s motivom turopoljske podgutnice i poculica. Autentičan i originalni dizajn realiziran s brendom Borboleta, predstavljen je u sklopu nezaboravne turopoljske večeri.

  Festival je završio besplatnom projekcijom najboljeg europskog filma 2020. godine „Još jedna runda“ uz poziv organizatora, Turističke zajednice Zagrebačke županije, na sljedeće VIA VINO.

  ViaVino LugarnicaCardak by art studio 5ViaVino LugarnicaCardak Josip Skof 1