Zagreb in spe / Mali predmeti otkrivaju velike priče @ MUZEJ GRADA ZAGREBA

  - Izložbom „Mali predmeti / Velike priče“, prvom u ciklusu izložbi „Zagreb in spe“, namjera je redovno, muzejskoj publici, u vidu manjih arheoloških izložbi, prezentirati različite aspekte života ljudi u prošlosti na prostoru grada Zagreb i njegove okolice. Iz velike količine arheološke građe koja se čuva u Muzeju grada Zagreba odabrano je za ovu prigodu ̶ šest. Odabrani su zbog slojevitosti koju u sebi nose i potencijala da specifičnim muzeološkim jezikom, kroz predmete, tekstove, fotografije i ton, ožive priču o prostoru i vremenu i ljudima u vrlo dalekoj prošlosti Zagreba – izjavila je autorica stručne koncepcije Aleksandra Bugar.

  muzej grzg12

  Mali predmeti velike važnosti upoznali su nas s vremenom u kojem su nastali, u rasponu od nekoliko tisuća godina, na pet lokaliteta. Oni su kao mali portreti metropole koja ima bogatu povijest.

  Izložena je 5000 godina stara keramička žlica iz bakrenog doba pronađena u dvorištu Zagrebačke katedrale, koplje iz kasnog brončanog doba pronađeno na Trgu sv. Marka, zoomorfni idol iz starijeg željeznog doba i brončana fibula iz mlađeg željeznog doba s lokaliteta Muzej grada Zagreba - samostan Klarisa, rimska čaša s lokaliteta Gradići i ulomak lonca ukrašen valovnicom pronađen na lokalitetu Kaptol 28.

  muzej grzg15

  Svi ovi predmeti ujedno su i dokazi o prapovijesnim, antičkim i ranosrednjovjekovnim naseljima na području našega Grada. Ovi mali predmeti su, osim originalima, predstavljeni i replikama koju posjetitelji mogu opipati. Izložba je, naime, i inkluzivna, posebno prilagođena osobama s oštećenjima vida i sluha.

  Pri pripremi izložbe posebno se vodilo računa o određenim tehničkim standardima prilagodbe: visini izložbenih vitrina, veličini slova, legendama na Brailleovom pismu i uvećanom tisku te znakovnom jeziku te već spomenutim replikama koje slijepe osobe, nakon čitanja teksta na brajici, mogu opipati i zaista stvoriti predodžbu o obliku i detaljima predmeta.

  zg muz

  Valja naglasiti da Muzej grada Zagreba već niz godina radi na prilagodbi stalnog postava invalidnim osobama, posebice slijepim i slabovidnim osobama te je prepoznat kao mjesto otvoreno za sve društvene skupine.

  Upravo je iz tih razloga 2020. godine Muzej grada Zagreba postao dio međunarodne muzejske zajednice Come In! čiji se slogan može svesti na 5 malih, ali velikih riječi: Muzej je mjesto za sve! Izložbu “Zagreb in spe” možete razgledati do 22. svibnja, a pratite mrežnu stranicu Muzeja i društvene mreže za aktivnosti koje prate izložbu - likovne radionice, tematska predavanja i vodstva koja će uslijediti u travnju i svibnju.

  Izložba je otvorena do 22. svibnja 2022. godine

   muzej grzg1

  muzej grzg14

  muzej grzg13