ZagrebDox: krajem ožujka u Kaptol Boutiqueu

  Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se u prostoru Kaptol Boutiquea od 26. ožujka do 2. travnja.

   Samir Cerić Kovacevic photo 3

  Prije manje je od godinu dana Europska filmska akademija ZagrebDox uvrstila u najuži krug elitnih svjetskih festivala čiji filmovi konkuriraju za godišnju nagradu ove krovne europske filmske institucije u kategoriji dokumentarnog filma.

  Trideset i sedam festivala sa svih strana svijeta, čiji je ZagrebDox ponosni član, uvelike definiraju dokumentarnu scenu i stoga ne treba čuditi kako je za jedno mjesto u programu ZagrebDoxa u 2023. godini konkuriralo čak petnaestak filmova. Brojne kvalitetne filmske prijave (njih gotovo 1500!) zadavale su slatke brige selekcijskom timu kojem je od prvoga dana na čelu osnivač i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski.

  Panel Samir Ceric Kovacevic photo 21


  - Kako je u proteklom razdoblju zbog pandemije dovršavanje dokumentaraca bilo nešto sporije, ove smo se godine suočili s doista sjajnih doxova, tako da je selekcija bila duga i složena. O tome možda najbolje govori činjenica da smo odlučili vratiti izuzetno popularne programe 'Glazbeni globus' i 'Happy dox'. S druge strane, o sve većoj popularnosti dokumentaraca vjerojatno najbolje govori činjenica o 'prenapučenosti' programa Majstori s filmovima Herzoga, Ivorya, Schlöndorffa… Kao i uvijek, prikazujemo najnagrađivanije dokumentarce prošle sezone kao što je dobitnik Zlatnog lava iz Venecije, 'Sva ljepota i krvoproliće' Laure Poitras. Tu su, naravno, i najnoviji filmovi koji će u periodu do ZagrebDoxa tek doživjeti svoje svjetske premijere, poput 'Istočne fronte' Vitalyja Manskoga, koji se nestrpljivo očekuje na Berlinaleu. Na kraju, ali nikako ne i najmanje važno, ZagrebDox i ove godine nastavlja svoju posvećenost hrvatskom dokumentarcu s čak dvadesetak najnovijih filmova - istaknuo je Nenad Puhovski.


  Devetnaesto izdanje ZagrebDoxa bit će na rasporedu u pet dvorana Kaptol Boutique Cinema & Bara od 26. ožujka do 2. travnja. Osim više od stotinu odličnih filmova očekuju nas i brojni gosti, popratna događanja, razgovorni program ili, ukratko, festival dokumentarnog filma u svim svojim bojama, trajanjima, tematskim usmjerenjima i umjetničkim dosezima. Ovogodišnje će izdanje ZagrebDoxa u velikoj mjeri biti okrenuto publici koja je lani iznova pokazala kako voli dokumentarce na velikom platnu unatoč svim promjenama koje je donijelo doba streaming servisa.

  Dokumentarna selekcija ZagrebDoxa za 2023. u ovim trenucima dobiva posljednje konture, no već je neko vrijeme spreman vizualni identitet koji i ove godine potpisuje Studio Šesnić&Turković.

   Publika Julien Duval photo1

   

  Publika Julien Duval photo 21

   

   Atmosfera Samir Cerić Kovacevic photo 42

  foto Samir Cerić Kovačević i Julien Duval