Zanimljiva situacija za zdravstvene startupe // Hrvati se više brinu o svojim automobilima nego o vlastitom tijelu

  Usred ljeta na meetupu o zdravstvu ‘Startup Report & TeamUp x Health’ okupilo se više od 120 startupaša.

  U Zagrebu je u WESPA Spacesu održan najveći meetup o startupima u zdravstvu u Hrvatskoj dosad - ‘Startup Report & TeamUp x Health’, koji su zajednički organizirali Startup Report i Lean Startup Croatia. Meetup je okupio više od 120 sudionika, a druženje startupaša u okviru networkinga produljilo se do iza ponoći. Na meetupu u najvećem regionalnom coworking hubu predstavili su se startupi - Cidrani Biome, GlycanAge, Meddox, Megi od Klinike Magdalena i Motherverse te nove nade - Kaliks, Corona Dentis, Nus Pojave i Samo.

  Fotografija 1

  Hrvati se više brinu o svojim automobilima nego o vlastitom tijelu, otkrila je na meetupu ‘Startup Report & TeamUp x Health’ istraživačica i direktorica komunikacija Genosa i GlycanAgea Marina Martinić Kavur. Pojasnila je da GlycanAge ima big datu, koju su prikupili od svojih korisnika iz cijelog svijeta, i podaci ukazuju da je takav odnos prema zdravlju problem za zdravstvene startupe. Prisiljava ih da mnogo vremena troše na edukaciju.

  Krajem 2022. godine u Hrvatskoj će startati Europski digitalni inovacijski hub za startupe u zdravstvu o čemu je govorila direktorica digitalnog zdravstva Klinike Magdalena Nina Šesto. Cilj huba, kojeg vodi Institut Ruđer Bošković u suradnji s nizom partnera, je stvoriti platformu koja će zdravstvenim startupima omogućiti da jednostavno i sigurno testiraju svoje tehnologije, a to bi trebalo otvoriti mnogo prostora za nove healthtech startupe.

  Filip Stipančić, partner u Lean Startup Croatia i suorganizator meetupa kaže da se tražila stolica više što najbolje ukazuje koliko je tema inovacija u zdravstvu aktualna. “Mislim da je panel djelovao vrlo inspirativno, a velike ambicije startupa iz Get Started In Health Programa zaintrigirale su sve okupljene”, kaže Stipančić.

  Fotografija 2

  Vlatka Petrović, koordinatorica EIT Health Hub Hrvatska, organizacije koja provodi razne programe koji pomažu razvoju inovacija i startupa kaže da je u Hrvatskoj sve više startupa koji pokrivaju područje zdravstva. “Zato EIT Health HUB Hrvatska podupire ekosustav tako što organizira startup programe i kroz povezivanje u dobivanju financiranja za startupe u svim fazama razvoja”, kaže Petrović.

  Bernard Ivezić, urednik Startup Reporta i suorganizator meetupa ističe da u Hrvatskoj ljudi žive kraće od prosjeka EU pa trebamo tražiti nova rješenja za zdravstvo. “Jedno od rješenja su startupi. Cilj Startup Reporta je pomoći u akceleraciji ekosustava i zato smo podržali Lean Startup Croatia kako bi pomogli stvaranje novih prilika u healthtech ekosustavu”, kaže Ivezić.

  Amir Babović, suosnivač WESPA Spacesa naglašava da najveći coworking prostor u regiji želi postati platforma koja pruža podršku za projekte poput ‘Startup Reporta & TeamUp x Health’ meetupa, raznih startup natjecanja, te svih aktivnosti koje se tiču razvoja poslovanja i inovacija. “Moram priznati da je podvig usred sezone organizirati event na kojem je sudjelovalo preko 100 sudionika te ćemo nastaviti podržavati ovakve projekte i evente, jer želimo i dalje nastaviti biti najbolji Community Hub u regiji”, zaključuje Babović.