Zašto nositi kvalitetne sunčane naočale s UV zaštitom?

  Ponekad padamo na šarmantne i preslatke vrlo povoljne modele, primjerice s placa ili iz jeftinijih dućana: filozofija „više je više“ tu dolazi do izražaja, a i fora je imati po jedan model za svaki stil koji nas zavede toga dana… Boja je puno, želimo ih sve i takva nam je DNA.

  No, svakih par sezona bilo bi i više nego dobro i pametno nabaviti neke kvalitetne naočale iz optike – to će nam se višestruko isplatiti. Jer, u pitanju je zdravlje. A s tim se ne šalimo.

  miu miu 4
  Miu Miu

  Evo zašto: za savjet smo pitali najboljeg – poznati zagrebački oftalmolog Dr. Adrian Lukenda iz Opto - Centra upozorio nas je na važnost kvalitetnih sunčanih naočala sa UV zaštitom, kao i na posljedice nenošenja zaštite na očima.  

  - Dokazano je da su UV zrake štetne za većinu struktura u organizmu, pa tako i za oči. Najgore je to što se šteta kumulira kroz godine i dokazano je povezana sa eventualnim tumorima i drugim ozbiljnim bolestima oka u starijoj dobi. No, ne utječe na promjenu dioptrije. UV zaštita se ugrađuje u sam materijal leće na sunčanim naočalama i ona se ne gubi kroz godine, dakle svako ljeto sunčane vas štite kao prvoga dana. Zaštita mora biti stopostotna - .

  - Što su naočale tamnije to se zjenice više šire. Naime, to i je jedan od načina da se nezaštićeno oko štiti tijekom jakoga svijetla – zjenica se skuplja i na taj način manje zračenja prodire u nju. Dakle, što su stakla tamnija, zjenica se više širi i propušta više zračenja što znači da postaje ugroženija – pa su tamna stakla sa slabom UV zaštitom najgora varijanta za oko. Zato, pokušajte naočale kupiti na provjerenim mjestima i provjerite da li imaju garanciju - .

  - Takvu zaštitu danas imaju i leće koje ugrađujemo u oči. No, sunčane naočale i dalje smatramo najboljim načinom zaštite oka jer štiti i čitavo područje oko oka - . Trendovi nošenja velikih sunčanih naočala svakako idu u korist bolje zaštite naših očiju.

  - Odlična su i polarizirana stakla koja štite od prejakog svijetla i refleksije sunčevih zraka. Najbolja su zaštita tijekom vožnje i boravka na moru, naročito u blizini pučine.

  Za one koji nose dioptrijske naočale idealni su modeli s foto – osjetljivim slojem: stakla na suncu potamne u minuti.

  U svakom slučaju najzdravije je uložiti u neke kvalitetnije sunčane naočale koje ćete moći nositi više sezona. Nosite ih obavezno u kutiji kako bi vaše ljepotice što dulje bile „u igri“. Sada znate i zašto.

  dior

  Dior
  dita

  Dita

   

  Dsquared2

  Dsquared

  Dsquared 3

  Dsquared

  laura mercier

  Laura Mercier

  louis vuitton

  Louis Vuitton

  miu miu

  Miu Miu

  miu miu 2

  Miu Miu
  miu miu 3

  Miu Miu

  mykita

  Mykita
  ray ban

  Ray Ban

  ray ban 2

  Ray Ban

  roberto cavalli

  Roberto Cavalli

  roberto cavalli 4

  Roberto Cavalli

  thom browne dita

  Dita

  vestal

  Vestal

  ysl 2

  Yves Saint Laurent