Username *
Password *
Remember Me

Samotamnjenje i solariji uvijek postavljaju niz nedoumica: na pitanja je upravo radi zdravlja i ljepote, odgovorila poznata zagrebačka dermatologica dr. sc. Ivana Nola iz Poliklinike Nola.

ItGirl: Što je to tamnjenje kože?
Dr. Nola:
Tamnjenje kože ili pigmentacija kože pod utjecajem sunca ili solarija nastaje kao posljedica stimulacije stanica naše kože koje sadrže pigment, i to pod djelovanjem ultraljubičastih zraka.
Stanice koje sadrže pigment su melanociti i nalaze u rožnatom sloju kože. Ova vrsta stanica je zadužena za stvaranje zaštitnog, prirodnog sloja pigmenta. Broj melanocita se tijekom života smanjuje, i to prosječno svakih 10 godina za 10 %. Broj i aktivnost melanocita individulano variraju, i kada se govori o tipovima kože, jedan od kriterija za njegovo određivanje jest i količina melanocita u koži.

 

Karlina Caune Model03
Karlina Caune // foto Jan Welters // Elle France

ItGirl: Postoji li razlika između tamnjenja na suncu, u solariju i samotamnjenja, kad je riječ o kemijskim procesima u koži?
Dr. Nola:
: Što se tiče kemijskih procesa, ne postoji razlika između prirodnog i umjetnog tamnjenja. To je prirodni proces zaštite kože od ultraljubičastog zračenja, bilo da je ono prirodno ili ne.

ItGirl: Što mislite o samotamnjenju kože, koliko je ono zdravo?
Dr. Nola: Sredstva za samotamnjenje su proizvodi koji sadrže kemijske tvari koje na površini kože oksidiraju. Ovisno o pigmentu koji se u proizvodu nalazi određena je boja koja se na površini kože razvija, a također je konačan izgled boje ovog proizvoda određen i prirodnom bojom naše kože, koja služi kao podloga. Zbog toga neki prozvodi na koži razvijaju izrazito tamni pigment, a neki previše žuti ili narančasti.
Kod samotamnjenja nema nekog bitnog razloga radi kojeg bi ono bilo opasno, no zbog brojnih kemijskih supstanci i samog procesa oksidiranja na koži, mogu nastati simptomi alergije popraćeni jakim svrbežom i osipom.
Kreme za samotamnjenje stvaraju na površini kože tanki sloj pigmenta koji ne pruža zaštitu od ultraljubičastog zračenja, stoga uz ove preparate, kod izlaganja suncu neophodan je i zaštitini faktor!

 

 Karlina Caune Model03

ItGirl: Što mislite o solariju?
Dr. Nola: Solarij kao umjetni izvor ultraljubičastog zračenja, u velikom broju slučajeva je dobra opcija, no samo ako se oprezno i vrlo ograničeno koristi!!!
Treba znati da osobe koje imaju veliki broj madeža na solarij mogu otići samo nakon konzultacije s dermatologom: ukoliko je riječ o posebnoj vrsti displastičnih madeža, postoji rizik od razvoja melanoma, ili ukoliko je riječ o osobama svjetlog fototipa, zbog vrlo velikog rizika razvoja karcinoma kože.


S obzirom na veliku nekontroliranu uporabu solariju, mi dermatolozi danas moramo upozoravati na sve opasnosti koje on može proizvesti.
Umjetni izvor zračenja se koristi i u dermatologiji pod strogim indikacijama, kao što su psorijaza, atopijski dermatitis, kontaktni alergijski dermatitis, kao i kod osoba kod kojih je potrebna priprema kože za ljetni period. Pripremu za ljeto možemo shvatiti i kao dobivanje nježnog tena, te zaštitu od prejakog crvenjenja kože na suncu. Za korištenje solarija i za određivanje broja izlaganja umjetnom ultraljubičastom zračenju, svakako treba konzultirati dermatologa i nikako sam donositi ovako važnu odluku!

Karlina Caune Model03

ItGirl: Što manje šteti solarij ili samotamnjenje, i mogu li se uopće na usporediti na taj način?
Dr. Nola: Na to pitanje je vrlo teško odgovoriti jer se ovdje radi o više čimbenika.
Dozirano sunčanje je vrlo važno jer stimulira sintezu D vitamina i ima vrlo veliki utjecaj na naš imunološki sustav.
Sredstva za samotamnjenje ne mogu stimulirati sintezu D vitamina, i ne pružaju zaštitu od sunca.

Nekontrolirano izlaganje ultraljubičastom zračenju može dovesti do razvoja karcinoma kože i melanoma, a kada je riječ o estetskoj strani ubrzava starenje kože.
Stoga dugoročno gledajući, kreme za samotamnjenje ipak mogu utjecajati na našu potrebu za manje izlaganja suncu ili solariju, pa tako indirektno djeluju na znatno slabiji kumulatnivni štetni učinak ultraljubičastog zračenja na stanice naše kože.

riverisland 950510 cr
River Island


ItGirl
: Na što treba obratiti pažnju pri aplikaciji kreme za samotamnjenje?
Ivana: Kod krema za samotamnjenje moramo obratiti prvenstveno pažnju na pigment te da li on odgovara pigmentu naše kože, što je vrlo teško odrediti već kod prvog izbora proizvoda.
Prije nanošenja sredstava za samotanjenje valja izvršiti piling kako bi se sredstvo jednoliko upilo u rožnati sloj. Zglobove valja vrlo oprezno namazati, s malom količine kreme, jer u protivnom nastaju vrlo ružni, tamni nepravilni tragovi, koji u slijedećih nekoliko dana ne nestaju s naše kože.
Ruke nakon korištenja ovih sredstava treba dobro obrati, osobito područje između prstiju.
Ukoliko planiramo boraviti na otvorenom, kožu treba obavezno zaštiti kremom s visokim zaštitnim faktorom, i koristiti sve ostale, već dobro poznate mjere zaštite od pretjeranog izlaganja suncu.

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location